Lekkere Natte Doos

Vette Kut Neuken

Free pjes sm slaaf

free pjes sm slaaf

..

Naakte geile meiden donkere kut

Hete blondine met zwarte strap-on Lesbische meester en slaaf Dungeon Corp presenteert Gebonden en geneukt Ontzettend hete seks Blondje met kleine tietjes wordt gedomineerd Complete vrouwelijke dominantie Breng je pik hiernaartoe Zij doet het echt goed Japanse dame en een soldaat Milf en een grote pik De ongehoorzame harem straffen Trainen om te testen Britse vrouwelijke dominante Kleine vingers helpen Blondine met grote tieten in lederen broek krijgt anale Aziatisch meisje ruig geneukt Genade meester, alsjeblieft 1: Britse meid genomen als een dier Johnny doet BDSM Handen en benen vastgebonden Sexy machine werkt goed Als alle woor- den omcirkeld zijn, blijven er nog enkele letters over die samen de op lossing van de woordzoeker vormen.

Bel de oplossing door via gratis. Op werkdagen van uur en op zaterdag van uur. De overgebleven letters vormen de oplossing. Deelname aan deze actie is gratis. Deelname vanaf 18 jaar. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Als u belt naar zult u de vraag krijgen of er een aanbod tot deelname aan de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij of de BankGiro Loterij mag worden gedaan. De looptijd van de actie is van 25 november tot en met 27 januari Alle winnaars ontvangen persoonlijk bericht en worden vanaf 24 februari gepubliceerd op postcodeloterij.

Hier vindt u ook de volledige actievoorwaarden. De vergunning voor de loterij is afgegeven door de Kansspelautoriteit onder kenmerk d. De verkoophal moet leeg in 2 weken! Parkeren voor de deur! Op de Ceintuurbaan kunt u van Wij hebben een enorme keuze in topmerken en voor de feestdagen hebben wij prachtige december kadotips.

Onze vakkundige verkopers staan klaar voor een goed advies, alles is uit voorraad leverbaar en u kunt gratis parkeren voor de deur. Zo kunt u de ene wektijd voor uzelf en de andere voor uw partner instellen. Stream u muziekbibliotheek, populaire muziekservices en internetradio. Streamt muziek via wifi, Bluetooth en AirPlay. De radio is vrijstaand te plaatsen, maar nog mooier is in te bouwen in de kast, onder het keukenkastje, onder het werkblad e.

Wegener Media, Hanson BV, www. Bestel nu kaarten voor Een inmiddels onuitwisbare traditie, sfeervol, warm, écht een muzikale Kerst. Dirigent Rien den Hartog is na ruim 20 jaar ook een meer dan bekend gezicht voor het publiek van de Zondagochtendconcerten. Inmiddels werkt hij met een fantastisch nieuw groot orkest, dat hij deze ochtend voor u meeneemt naar de Doelen.

Zij zullen u wederom trakteren op een gevarieerd en sfeervol programma, waarin zoals u van Rien den Hartog gewend bent altijd wel een paar verrassingen zitten. Zij spelen voor u bekend en minder bekende muziek, nummers die juist de maand december zo gezellig maken. U wordt weer uitgenodigd om heerlijk te genieten van de muzikale verrassingen en als u dat leuk vindt mee te neuriën of zingen. Programma Najaar Kennisgeving beschikking Uitgebreide voorbereidingsprocedure Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Onderwerp Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 15 juni een aanvraag tweede fase op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wabo ontvangen van Esso Nederland B.

Het betreft een inrichting voor raffinage van aardolie en de productie van aromatische koolwaterstoffen. De aanvraag betreft een tweede fase van een gefaseerde aanvraag en bevat het onderdeel bouwen. Het betreft het uitbreiden van de hydrocracker. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben besloten de vergunning te verlenen. De eerste fase bevat het onderdeel milieu. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 23 november besloten de gevraagde vergunning van de eerste fase te verlenen.

Aan deze vergunning zijn voorschriften ter bescherming van het milieu verbonden. De beschikking op deze aanvraag ligt van 26 november tot en met6 januari ter inzage.

Beroep Binnen zes weken, ingaande de dag na de eerste dag van de terinzagelegging van de beschikking, kan bij de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrechtspraak, Postbus , EH Den Haag, beroep worden ingesteld door: Inlichtingen De heer P. Alle kennisgevingen van de provincie Zuid-Holland vindt u ook digitaal via www. Kennisgeving aanvraag Reguliere voorbereidingsprocedure Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken bekend dat zij de volgende aanvraag voor een omgevingsvergunning, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen.

Het plaatsen van een betonplaat ter ondersteuning van een drietal HRW fi lters Aanvraagdatum: Nadat wij een besluit hebben genomen wordt u in de gelegenheid gesteld uw bezwaren kenbaar te maken. Huidadvies en huid verbetering, acnebehandeling en behandeling voor alle soorten probleemhuiden. Het laatste uurtje op zaterdag is bij Correct een super-uurtje. Espresso en normale koffie dankzij de unieke CoffeeSwitch Romige cappuccino's met geïntegreerde melkbeker Automatische uitschakeling na 90 min.

Er zijn tal van kerstartikelen te koop. In het gezellige kerst- marktcafé kun je onder het genot van lekkere broodjes warme worst, broodjes ham- burger en een glaasje warme chocomel meedoen het rad van fortuin en mooie prijzen winnen. Voor de kinderen zijn er workshops cup cake versieren, kersthangers ma- ken, kerstkaarten maken, touwtje trekken en kerst- bingo. Ter afwis- seling van de muziek van hedendaagse componisten wordt meer bekende kerst- muziek ten gehore gebracht, zoals het O Magnum Myste- rium van Giovanni Gabrieli, een 16e-eeuwse componist.

Het jonge, professionele koperkwartet hoort u onder leiding van Jurgen van Oos- tenbruggen. Het geheel vindt plaats onder leiding van di- rigente Zurisadai Ramírez. In de voorverkoop kunnen kaarten à 12,50 euro wor- den besteld via info en- chantant. Gratis parkeren bij de Spaanse Vereniging Spijke- nisse. Er kan gedanst worden op de muziek van de band Mutiara en zangeres Maureen. Ook is er Indisch eten verzorgd door Poetri Ajoe en en een de tombola. De entree is 6 euro. Het feest is in het wijkcentrum Groe- newoud, gebouw De Sleutel Eikenlaan 88e van Meer informatie en reserveren via bikspijke- nisse kpnmail.

De entreeprijs bedraagt 1,50 euro voor volwassenen en 0,50 euro voor kinderen. De ruilbeurs staat uitsluitend open voor verzamelaars. Op 9 januari is de eerste ruilbeurs van het nieuwe jaar. Voor meer informatie kunt u bellen naar Mede- werkenden aan deze avond zijn Andre de Jager - orgel, Lucas Kramer - tenor, Arjen en Edith Post - trompet en een samengestelde band on- der leiding van Hans Buis.

Naast koorzang staat ook samenzang, solozang, en trompetspel op het pro- gramma. Het belooft een feestelijke en afwisselende avond te worden waarbij u van harte wordt uitgeno- digd om dit mee te beleven.

De avond begint om Kom langs en voor de verkoop van zelfge- maakte kerststukjes, kerst- cadeautjes, hoeden, kus- sens, kaarten , kaarsen en nog veel meer. Voor de in- wendige mens wordt ook ge- zorgd. Er is koffi e, thee met de bekende kniepertjes. En natuurlijk heerlijke erwten- soep ook om mee te nemen en Glühwein. Tevens kunnen er oliebol- len worden besteld. De opbrengst van de Kerst- markt en de oliebollenactie is bestemd voor kerktuin De Oase.

U komt toch ook langs? Lees verder elders op deze pagina. De afgelopen weken hebben vele bezoekers een deelnamekaartje ingevuld in het atrium van de Woonmall. Uit deze grote hoeveelheid ingevulde deelnamekaarten zijn tien winnaars getrokken. De geheel verzorgde VIP arrangementen voor twee personen aan boord van het Stoomschip Rotterdam bestaan o. Een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in Nederland. Dat willen we allemaal. Meerdere schone energiebronnen zijn nodig.

Denk aan energie uit zon, aardwarmte, biomassa, getijden. En windenergie levert een cruciale bijdrage. Deze afspraken maakten de gemeenten van de voormalige Stadsregio, de provincie Zuid-Holland en andere organisaties. Bij de uitvoering is ge- bleken dat op een deel van de aangewezen locaties minder turbines gerealiseerd kunnen worden dan gepland. Om de afgesproken opgave van MW te halen zijn alternatieve locaties nodig.

De provincie Zuid-Holland bereidt daarom een milieueffectonderzoek planMER voor naar alternatieve locaties voor windenergie in de regio Rotterdam. Ook de convenantslocaties worden meegenomen in het onderzoek. Tevens worden drie locaties in Haaglanden onderzocht. In gesprek De komst van windturbines heeft invloed op uw leef- omgeving en dit kan vragen oproepen. Tegelijkertijd bieden windparken mogelijkheden voor omwonenden en bedrij- ven om te participeren in schone energie.

De provincie wil daarom belanghebbenden betrekken bij het proces rond het milieuonderzoek en de locatiekeuze. Als in de loop van het voorjaar de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wil de provincie graag in gesprek gaan met bewoners en andere belanghebbenden.

Ook voert de provincie gesprekken met energiecoöperaties om de betrokkenheid van burgers bij schone energie te stimuleren. De provincie onderzoekt de verschillende locaties op geschikt- heid voor windenergie. Hiervoor worden de effecten van windturbines op het milieu en de leefomgeving beschreven in een milieueffectrapport planMER. Aan de orde komen onderwerpen zoals: Provinciale Staten besluiten — naar verwachting in het voorjaar van — welke locaties voor windenergie worden opgenomen in de Visie Ruimte en Mobiliteit VRM.

De informatie uit het planMER wordt gebruikt bij het maken van deze afweging. Deze documenten liggen sinds 3 november ter inzage. U kunt de kaart met de daarop juist aangegeven locaties online vinden op www. Deze rectificatie is aanleiding om de termijn van de terinzagelegging van het Startdocument PlanMER en daarbij de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen te verlengen tot en met 12 januari Deze verlenging geldt uitsluitend voor de onderzoekslocaties A12 Balij, Technopolis en Halfweg, dus niet voor andere voorgenomen locaties in uw regio.

U kunt tot en met 12 januari uw zienswijze via e-mail of brief indienen bij de provincie en reageren op de opzet van het milieueffectonderzoek.

De opzet van het milieueffectonderzoek en de onderzoekslocaties staan in het Startdocument planMER partiële herziening VRM windenergie. U kunt uw zienswijze via e-mail of brief aan de provincie kenbaar maken. Vermeld in elk geval uw naam, adres- en contactgegevens en maak uw zienswijze zo concreet mogelijk. Zaterdag 12 december wachten de complimentenmeisjes u op, kunt u uw eigen e-kerstkaart ontwerpen en zorgt de Undercoverband voor een fantastische sfeer. Kosten met SWO-pas 10 euro en 11 euro zonder pas.

Neem een scherp mesje mee en een plat onderbord. De reis gaat naar Zeddam van 11 tot en met 18 juni. De kosten be- dragen euro voor een eenpersoonskamer en euro voor een éénpersoons- kamer. De prijs is inclusief volpension, vervoer heen en terug van de opstapplaats, avondvullend programma en excursies.

Aanmelden bij de SWO via, tel. Kerstmarkt SpijkeniSSe - Op 12 decem- ber van 8. Wie zelf kerstspullen wil verkopen, kan een tafel huren voor 3,50 euro via, tel.

De bingo is vanaf Kaarten kosten een euro. Belangstellenden kunnen meedoen aan een work- shop uilen maken van hout. Het adres is Kreek in Spijkenisse. Kerstbraderie in Zuidland Zuidland - In het centrum van Zuidland is op zaterdag 12 december een kerstbra- derie van Er zal worden deelgenomen door diverse verenigingen, stichtingen, standwerkers en winkeliers. De kinderen kunnen een avontuurlijke sprong op de Bungee Tram- poline maken, een kans wagen bij het eendjesvissen en een rit in de draaimolen maken.

Kerkdienst SpijkeniSSe - Op zondag 13 december wordt een kerst- dienst, met en voor mensen met een verstandelijke be- perking gehouden. Dat geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Luisterend naar de geluiden die gehoord werden bij bezoekers zijn er wat aanpassingen in de opzet gedaan. Het volgende theedansant op zondag 13 december a.

Het theedansant be- gint om Het program- ma begint met een uur op- fris dansles met op verzoek ook wat line dance. Komt u vanaf Belangstellenden wordt ge- vraagd zich aan te melden uiterlijk op 11 december via, tel. Mei is gevestigd aan de Winston Churchilllaan Er zullen 60 kramen staan met een zeer divers aanbod. De kinderen kun- nen zich vermaken in de draaimolen, op het spring- kussen en met knutselen in de schuur een kerststukje maken, een kerstkous knut- selen en een kerstlantaarn maken.

Alle activiteiten zijn gratis. Het pro- gramma begint met een uur opfris dansles en op ver- zoek linedance. Kosten voor de hele middag bedra- gen 4 euro met en 5 euro zonder SWO-pas. Aanmelden kan tot en met 11 december via, tel. Geboorte van Christus Zuidland - Het Zendingserf- goedhuis is tijdens de Zuid- landse Kerstbraderie open voor de tentoonstelling met deze titel. Loop gerust binnen op zaterdag 12 de- cember tussen U vindt er zelfgemaakte kerst- stukjes, kerstcadeautjes, hoeden, kussens, kaarten, kaarsen en nog veel meer.

Er is koffie en thee met de be- kende kniepertjes en heer- lijke erwtensoep ook om mee te nemen en Glühwein. De op- brengst van de Kerstmarkt en de Oliebollen-aktie is voor kerktuin De Oase. Dat doen ze met medewerking van een mu- zikaal duo.

Zang en piano worden verzorgd door El- lie Bezemer. Hans Ruigrok begeleidt haar op de gitaar. Natuurlijk zijn er lekkere hapjes en heeft het geheel een intercultureel tintje. Wie wat lekkers meeneemt hoeft geen entree te beta- len. Die is 2 euro met SWO servicepas en 3 euro zonder pas. Zaterdag 12 december gaat de reis naar Amsterdam waar een rondrit van twee uur wordt gemaakt in de Red Cros- ser een tram van het Rode Kruis.

Een gids vertelt over de bijzonderheden van de stad en haar geschiede- nis. Mensen in een rolstoel moeten zelf voor begelei- ding zorgen. Dinsdag 15 december wordt de Intratuin in Halsteren bezocht waar een kerstshow wordt gegeven die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste van Nederland. Wie zich opgeeft wordt op- gehaald en weer thuisge- bracht. Meer informatie en aanmelden bij de SWO, tel. Samen met Lonneke van der Locht heeft hij kort geleden de brouwerij overgenomen.

Sindsdien groeit de verkoop explosief. Het platform De Ondernemer betekent voor hen inspiratie. Ook al heeft Fokke veel geleerd van zijn ouders, een kijkje in de keuken van andere ondernemers brengt hem veel nieuwe inzichten. Inzichten die de bierbrouwerij verder brengt. NL Schrijf je in en volg een gratis socialmedia-webinar.

Uniek kij kje achter de schermen met het Winterstoparrangement Voor Feyenoord komt er na de uitwedstrij d tegen N. Supporters hoeven echter niet te treuren, want dankzij het unieke Winterstoparrangement kunnen ook de eerste dagen van de kerstvakantie met Feyenoord worden doorgebracht. Op maandag 21 en dinsdag 22 december is het mogelij k om een uniek kij kje achter de schermen van De Kuip te nemen. Het Winterstoparrangement bestaat onder meer uit een uitgebreid lunchbuff et, een rondleiding en een terugblik op de eerste seizoenshelft met Ben Wij nstekers.

Kij k op www. Het einde van het jaar is in zicht. Hét moment om alle Feyenoord-supporters te bedanken voor hun fantastische steun en support in De club doet dat door middel van de Feyenoord Adventskalender en pakt dagelij ks uit met veel exclusieve prij zen, acties en bij zondere momenten! Zo maak je de komende week kans op een bij zondere verrassing uit Southampton en een cadeautje van Dirk! De Feyenoord Adventskalender is sinds begin december te vinden op www.

Elke dag wordt er een nieuwe actie beschikbaar. Bij alle thuiswedstij den van dit seizoen tot dusver was De Kuip uitverkocht. Van het oefenduel met Southampton in juli tot en met de laatste wedstrij d tegen Heracles Almelo van afgelopen zondag: Ook de twee bekerwedstrij den van dit seizoen werden gespeeld in een uitverkochte Kuip. Kan Feyenoord ook in die wedstrij d donderdag 17 december om Koop dan kaarten via www.

Alle Kameraadjes die dit seizoen nog niet eerder naar een Kameraadjeswedstrij d zij n geweest, mogen op zondag 31 januari gratis naar de thuiswedstrij d van Feyenoord tegen ADO Den Haag!

Leden van de leukste juniorclub van Nederland, de Kameraadjes, mogen elk seizoen één vooraf geselecteerde thuiswedstrij d gratis bij wonen. De eerste Kameraadjeswedstrij d dit seizoen was op 27 september.

Op zondag 31 januari staat de tweede Kameraadjeswedstrij d van het seizoen op het programma als Feyenoord het om half drie opneemt tegen ADO Den Haag.

Kameraadjes krij gen per mail meer informatie over de kaartverkoop voor deze wedstrij d. Ben jij Feyenoord-supporter, niet ouder dan 14 jaar en nog geen lid van Kameraadjes? Sluit je dan aan via www. De ploeg van trainer Richard Koutstaal ging met onderuit en een beter resultaat zat er eigenlijk geen moment in. Daar konden wij niets tegenover zetten.

Dan weet je dat het een lastig verhaal wordt na- tuurlijk. Sommige spelers waren toch onder de indruk van de tegenstander, veel fy- siek, een fanatieke aanhang achter de ploeg.

Ik merkte dat er jongens waren die daar best last van hadden. Door de nederlaag zakte SC Botlek weer een plaatsje op de ranglijst, van twee naar drie, op grote afstand van koploper Nieuwenhoorn.

Pernis, dat tiende staat in de competitie, heeft slechts vijf punten minder dan SC Botlek. Maar we zijn nog niet stabiel dit seizoen. Een serie neerzetten lijkt een haast onmogelijke opgave. Ik hoef mijn spe- lers in ieder geval niet te mo- tiveren voor deze wedstrijd, dat zijn ze wel. We zien wel, Nieuwenhoorn heeft een voetballende ploeg, wij ook.

Dit zijn bonuspunten als we ze pakken. De ploeg van trainer Steef Buijs, bezig aan zijn eerste jaar bij de zwart-witte for- matie, zegevierde met SC Botlek afgetroefd in Hoogvliet: De club uit Spijkenisse won zesmaal, speelde twee keer gelijk en verloor vier ont- moetingen.

SC Botlek kwam 24 keer tot scoren en moest 19 treffers incasseren. Nieuwenhoorn is met afstand de meest productieve ploeg, de koploper vond al 41 keer het net.

Rhoon wint van Zestienhoven: Rhoon won met Met deze nuttige overwinning blijft Rhoon meedoen in de tweede periode. Het tweede elftal Rhoon wilde revanche voor de on- terechte nederlaag in Klaas- waal, maar stond zaterdag na anderhalf uur zwoegen opnieuw met lege handen door persoonlijke fouten die werden gestraft: Ze finishte in 2: Welgeteld deelnemers over alle afstanden stonden zondag 6 december aan de start voor de tiende editie.

Het leek lente, de thermo- meter gaf 14 graden aan. Helaas stond er een flinke wind, storm, die de deelne- mers nogal parten speelde. Voordeel was rugwind op de terugweg, maar mogelijk is het kruit dan reeds ver- schoten. De halve marathon werd gewonnen door Patrick Kwist RA in 1: De eerste loper op de 10 km, Yennick Wolthuizen uit Castricum, kwam in 0: Opval- lend dit jaar was het grote aantal buitenlandse deelne- mers uit landen als Mexico, Australië, Frankrijk, Groot Brittannië enzovoort.

De halve marathon ging voor het eerst door het centrum van Spijkenisse. Dankzij de inzet van vrijwilligers kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement. Er worden 7 partijen van 16 beurten ge- speeld. Er is plek voor 34 koppels. Vredenburch MC1 werd met met verslagen. Rond de twintigste mi- nuut maakte Britt Huisman met een lobje Na rust schoot Yenna Dahler uit een rebound de , even later scoorde zij fraai de 3- 0. Hekelingen vergat door te drukken en Vredenburch verkleinde via een kopbal de achterstand tot Vlak voor tijd werd het zelfs nog Door de overwinning nam Hekelingen de koppo- sitie van Vredenburgh weer over.

Het is het vierde toernooi uit het Regio Jeugd Circuit, een serie van zes badminton toernooien voor jeugdspelers. Bij ieder toernooi kun je punten ha- len voor de ranglijst van het RJC. Op zaterdag wordt er gespeeld van Onze ervaren radiologen helpen u in een patiëntvriendelijke omgeving. De onderzoeken vinden plaats in een kleinschalig medisch centrum met veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Heeft u van uw huis arts een verwijzing gekregen voor een MRI-onderzoek, röntgenonderzoek, echografie, of laboratoriumonderzoek? Bij ons kunt u snel een afspraak maken. Voor meer informatie of vragen kunt u kijken op onze site: Of neem contact met ons op via 35 57 gratis of schiedam dcklinieken.

Of je nu elektrisch speelt of akoestisch, beginner bent of professioneel gitarist. Vox Humana bestaat al sinds en is dé specialist op het gebied van gitaren en bassen. Met een eigen gitaarbouw- en reparatieafdeling kun je met al je vragen en wensen terecht. Qua schaal en professionaliteit zijn we vrij uniek in wat we doen. Wil je weten of er voor jou iets verandert? Er komen 4 ritten in de vrijdagnacht en 10 ritten in de zaterdagnacht.

Hierdoor zijn we sneller op de bedrijventerreinen aan de Vondelingenweg en Waalhaven. Hierdoor zijn we ook sneller van de bedrijventerreinen bij de metro.

De verbinding tussen Pernis-dorp enZuidplein blijft bestaan, maar de reistijd neemt iets toe. Vaker op werkdagen en ook op zaterdag de hele route Op werkdagen rond Op zaterdag rijden we voortaan tussen Bij patiënten met grote en diepe brand- wonden is het verwijderen van het verbrande weefsel en het transplanteren van gezonde huid een veel- gebruikte en noodzake- lijke behandelmethode.

Helaas ontstaan hierdoor vaak blijvende, lelijke en pijnlijke littekens. Voor deze patiëntengroep is er nu een methode beschik- baar gekomen waarmee de kwaliteit van littekens verbeterd wordt. Er wordt bij de patiënt een klein stukje gezonde huid verwijderd. De onderzoe- kers isoleren daaruit op- perhuidcellen, die zich in een kweekbakje gaan delen. Binnen ongeveer twaalf dagen zijn er vol- doende cellen aanwezig om die aan te brengen op een veel groter oppervlak van een biologisch af- breekbaar materiaal.

Dit wordt vervolgens als een soort pleister aangebracht, over het huidtransplantaat heen. Bij deze methode wordt geen afstotings- of immuunreactie opgewekt. Of het nu Kerstochtend of Oudejaarsnacht is, vrijwilligers van Sensoor Zuid-Holland zuid midden zitten klaar voor een anoniem gesprek.

Zij luisteren naar gesprekken over eenzaamheid, verdriet en zorgen. Er niet alleen voor staan De decembermaand staat in het teken van familiebezoek en gezelligheid. Juist daardoor kunnen mensen zich tijdens de feestdagen extra alleen of verdrietig voelen door eenzaamheid, relatieproblemen of het gemis van dierbaren. Veel instellingen en instanties zijn gesloten, psychologen en behandelaars hebben vakantie, waardoor het gevoel er alleen voor te staan versterkt wordt.

De vrij- willigers van Sensoor zijn ook tijdens de feestdagen online bereikbaar en tele- fonisch zelfs dag en nacht.

Zij lossen geen problemen op, maar kunnen wel de pijn verzachten, ondersteunen en helpen om zaken in een ander perspectief te plaatsen. Via het nummer 5 ct. Ze leren eigen voor oordelen te parkeren en zich open te stellen voor het verhaal van de ander. Op 27 en 28 februari start Sensoor Zuid-Holland zuid en midden weer een basistraining voor nieuwe vrijwilligers. Na de basistraining volgt een mentorperiode met een ervaren vrijwilliger voor iemand zelfstandig aan de slag gaat. Geïnte- resseerden kunnen zich aanmelden via www.

Vrijwilligers, opgeleid en begeleid door beroepskrachten, bieden dag en nacht een luiste- rend oor. Lees meer op www. Jongeren blijken het grootste risico te lopen op een burnout. Al in mei lanceerde minis- ter Lodewijk Asscher de werkstresscampagne, om- dat praten over dit onder- werp vaak nog taboe bleek. Sindsdien controleert het ministerie extra op werk- tijden, werkdruk en agres- sie op de werkvloer.

De aantrekkende economie is vermoedelijk een van de oorzaken van de toename van werkstress. Werkne- mers hebben tijdens de recessie veel doorgewerkt als ze medische klachten hadden. Mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Dag en nacht, anoniem via chat, mail of telefoon. De persoon op de foto is een model en wordt alleen gebruikt voor illustratieve doeleinden. Houd jezelf niet voor de gek!

Christiaan Huygens Deel 6 voormaa r 4. De vader van Tien Huygens en zijn vaders broer, oom Christiaan zijn uitvinders. En soms mag Tien erbij zijn als ze aan het uitvinden zijn. Dat is heel spannend.

Laatst hebben ze samen door een microscoop gekeken naar alle beestjes die in een water- druppel wonen. Vandaag zijn ze bezig een groot stuk glas in een boom te hangen. Wat zou dat nu weer worden? Het maakt het eten en be- stellen een zeer ontspannen aangelegenheid, zonder dat de smaak of de portemonnee daaronder te leiden hebben. Iyumi, op het laatste stukje van de Coolsingel naast City Lens is het proberen daarom meer dan waard.

De bediening is uitermate vriendelijk, alle sushi wordt vers bereid en smaakt ver- rukkelijk. Absolute aanrader zijn de miso soep met garnalen 3,25 euro en de sashimi van zalm 3 euro. Ook de specialiteiten zijn de moeite van het proberen waard.

Zo- als de Spicy Tuna Roll, een California roll met knappe- rige sesamzaadjes en kori- ander. In tegenstelling tot de all you can eat sushi-etablissementen bestel je bij Iyumi gewoon van de kaart. De voorstelling is een radi- cale en buitengewoon vrolij- ke bewerking van het oude verhaal van Charles Per- rault over de molenaarszoon en zijn bijzondere kat. Biechtenstein Als molenaarszoon Jaap al- les kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: Samen trek- ken ze door het dwergstaatje Biechtenstein, op zoek naar eten en werk.

Door de slim- me en onnavolgbare streken van Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te ver- werven. Maar is alles wel zo mooi als het lijkt? Is prinses Wendy zo lief als ze er uit ziet?

Kan een monster ook een muis zijn? En hoeveel levens heeft een kat eigen- lijk? Meer informatie is te vinden op rotheater. Leukste muziekfeest van Het leukste muzikale feestje van het jaar vindt zondag 13 december plaats in Theater Zuidplein. Tijdens de Award staat de ontmoeting tussen verschil- lende muziekstijlen, arties- ten en muziekliefhebbers centraal. De fi nalisten heb- ben zich via de Play Offs geplaatst, waar ze zich pre- senteerden voor een publiek en een vakjury.

Naast het beste muzikale talent gaat de Music Matters Award op zoek naar de artiest die de rol van de muziekambas- sadeur goed kan vervullen. Een muziekambassadeur is een artiest die verder kijkt dan zijn of haar eigen mu- ziekcarrière en is in staat om jongeren en kinderen te inspireren door middel van muziek.

Dit jaar doen er maar liefst 11 uiteenlopende fi nalisten mee. Sparkss, Monta, Cityvox, Dr. De winnaar mag een jaar lang Rotterdam muzikaal vertegenwoordi- gen en wordt ondersteund met een stimuleringsprijs ter waarde van Ook zijn er stimuleringsprijzen t. Door middel van een decibelmeter wordt bepaald wie de publieksprijs van euro mee naar huis neemt.

Kijk voor meer informatie op www. Het repertoire, vol gospel, pop- songs en soulklassiekers, bestaat onder andere uit wereldberoemde hits als Oh Happy Day, Amen en Ama- zing Grace. De castleden stonden eerder al in Paradiso en de Hei- neken Music Hall. Daarnaast hebben ze deelgenomen aan grote musical producties als Aida en The Lion King.

Tot slot waren ze te bewonderen in de bioscoophit Gooische Vrouwen 2.free pjes sm slaaf

..

Blondje met kleine tietjes wordt gedomineerd Complete vrouwelijke dominantie Breng je pik hiernaartoe Zij doet het echt goed Japanse dame en een soldaat Milf en een grote pik De ongehoorzame harem straffen Trainen om te testen Britse vrouwelijke dominante Kleine vingers helpen Blondine met grote tieten in lederen broek krijgt anale Aziatisch meisje ruig geneukt Genade meester, alsjeblieft 1: Britse meid genomen als een dier Johnny doet BDSM Handen en benen vastgebonden Sexy machine werkt goed Soms willen mensen gewoon geforceerd worden Haar persoonlijke seksspeeltje Mensen zijn het beste in kooien 1: Brazzers brunette reet BDSM Automatische uitschakeling na 90 min.

Er zijn tal van kerstartikelen te koop. In het gezellige kerst- marktcafé kun je onder het genot van lekkere broodjes warme worst, broodjes ham- burger en een glaasje warme chocomel meedoen het rad van fortuin en mooie prijzen winnen. Voor de kinderen zijn er workshops cup cake versieren, kersthangers ma- ken, kerstkaarten maken, touwtje trekken en kerst- bingo.

Ter afwis- seling van de muziek van hedendaagse componisten wordt meer bekende kerst- muziek ten gehore gebracht, zoals het O Magnum Myste- rium van Giovanni Gabrieli, een 16e-eeuwse componist. Het jonge, professionele koperkwartet hoort u onder leiding van Jurgen van Oos- tenbruggen. Het geheel vindt plaats onder leiding van di- rigente Zurisadai Ramírez. In de voorverkoop kunnen kaarten à 12,50 euro wor- den besteld via info en- chantant. Gratis parkeren bij de Spaanse Vereniging Spijke- nisse.

Er kan gedanst worden op de muziek van de band Mutiara en zangeres Maureen. Ook is er Indisch eten verzorgd door Poetri Ajoe en en een de tombola. De entree is 6 euro. Het feest is in het wijkcentrum Groe- newoud, gebouw De Sleutel Eikenlaan 88e van Meer informatie en reserveren via bikspijke- nisse kpnmail. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro voor volwassenen en 0,50 euro voor kinderen.

De ruilbeurs staat uitsluitend open voor verzamelaars. Op 9 januari is de eerste ruilbeurs van het nieuwe jaar. Voor meer informatie kunt u bellen naar Mede- werkenden aan deze avond zijn Andre de Jager - orgel, Lucas Kramer - tenor, Arjen en Edith Post - trompet en een samengestelde band on- der leiding van Hans Buis. Naast koorzang staat ook samenzang, solozang, en trompetspel op het pro- gramma. Het belooft een feestelijke en afwisselende avond te worden waarbij u van harte wordt uitgeno- digd om dit mee te beleven.

De avond begint om Kom langs en voor de verkoop van zelfge- maakte kerststukjes, kerst- cadeautjes, hoeden, kus- sens, kaarten , kaarsen en nog veel meer. Voor de in- wendige mens wordt ook ge- zorgd.

Er is koffi e, thee met de bekende kniepertjes. En natuurlijk heerlijke erwten- soep ook om mee te nemen en Glühwein. Tevens kunnen er oliebol- len worden besteld. De opbrengst van de Kerst- markt en de oliebollenactie is bestemd voor kerktuin De Oase. U komt toch ook langs? Lees verder elders op deze pagina.

De afgelopen weken hebben vele bezoekers een deelnamekaartje ingevuld in het atrium van de Woonmall. Uit deze grote hoeveelheid ingevulde deelnamekaarten zijn tien winnaars getrokken. De geheel verzorgde VIP arrangementen voor twee personen aan boord van het Stoomschip Rotterdam bestaan o. Een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in Nederland.

Dat willen we allemaal. Meerdere schone energiebronnen zijn nodig. Denk aan energie uit zon, aardwarmte, biomassa, getijden. En windenergie levert een cruciale bijdrage. Deze afspraken maakten de gemeenten van de voormalige Stadsregio, de provincie Zuid-Holland en andere organisaties.

Bij de uitvoering is ge- bleken dat op een deel van de aangewezen locaties minder turbines gerealiseerd kunnen worden dan gepland. Om de afgesproken opgave van MW te halen zijn alternatieve locaties nodig. De provincie Zuid-Holland bereidt daarom een milieueffectonderzoek planMER voor naar alternatieve locaties voor windenergie in de regio Rotterdam.

Ook de convenantslocaties worden meegenomen in het onderzoek. Tevens worden drie locaties in Haaglanden onderzocht. In gesprek De komst van windturbines heeft invloed op uw leef- omgeving en dit kan vragen oproepen. Tegelijkertijd bieden windparken mogelijkheden voor omwonenden en bedrij- ven om te participeren in schone energie. De provincie wil daarom belanghebbenden betrekken bij het proces rond het milieuonderzoek en de locatiekeuze. Als in de loop van het voorjaar de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wil de provincie graag in gesprek gaan met bewoners en andere belanghebbenden.

Ook voert de provincie gesprekken met energiecoöperaties om de betrokkenheid van burgers bij schone energie te stimuleren. De provincie onderzoekt de verschillende locaties op geschikt- heid voor windenergie. Hiervoor worden de effecten van windturbines op het milieu en de leefomgeving beschreven in een milieueffectrapport planMER. Aan de orde komen onderwerpen zoals: Provinciale Staten besluiten — naar verwachting in het voorjaar van — welke locaties voor windenergie worden opgenomen in de Visie Ruimte en Mobiliteit VRM.

De informatie uit het planMER wordt gebruikt bij het maken van deze afweging. Deze documenten liggen sinds 3 november ter inzage. U kunt de kaart met de daarop juist aangegeven locaties online vinden op www. Deze rectificatie is aanleiding om de termijn van de terinzagelegging van het Startdocument PlanMER en daarbij de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen te verlengen tot en met 12 januari Deze verlenging geldt uitsluitend voor de onderzoekslocaties A12 Balij, Technopolis en Halfweg, dus niet voor andere voorgenomen locaties in uw regio.

U kunt tot en met 12 januari uw zienswijze via e-mail of brief indienen bij de provincie en reageren op de opzet van het milieueffectonderzoek. De opzet van het milieueffectonderzoek en de onderzoekslocaties staan in het Startdocument planMER partiële herziening VRM windenergie. U kunt uw zienswijze via e-mail of brief aan de provincie kenbaar maken. Vermeld in elk geval uw naam, adres- en contactgegevens en maak uw zienswijze zo concreet mogelijk.

Zaterdag 12 december wachten de complimentenmeisjes u op, kunt u uw eigen e-kerstkaart ontwerpen en zorgt de Undercoverband voor een fantastische sfeer. Kosten met SWO-pas 10 euro en 11 euro zonder pas. Neem een scherp mesje mee en een plat onderbord. De reis gaat naar Zeddam van 11 tot en met 18 juni.

De kosten be- dragen euro voor een eenpersoonskamer en euro voor een éénpersoons- kamer. De prijs is inclusief volpension, vervoer heen en terug van de opstapplaats, avondvullend programma en excursies. Aanmelden bij de SWO via, tel. Kerstmarkt SpijkeniSSe - Op 12 decem- ber van 8. Wie zelf kerstspullen wil verkopen, kan een tafel huren voor 3,50 euro via, tel.

De bingo is vanaf Kaarten kosten een euro. Belangstellenden kunnen meedoen aan een work- shop uilen maken van hout. Het adres is Kreek in Spijkenisse. Kerstbraderie in Zuidland Zuidland - In het centrum van Zuidland is op zaterdag 12 december een kerstbra- derie van Er zal worden deelgenomen door diverse verenigingen, stichtingen, standwerkers en winkeliers.

De kinderen kunnen een avontuurlijke sprong op de Bungee Tram- poline maken, een kans wagen bij het eendjesvissen en een rit in de draaimolen maken. Kerkdienst SpijkeniSSe - Op zondag 13 december wordt een kerst- dienst, met en voor mensen met een verstandelijke be- perking gehouden. Dat geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Luisterend naar de geluiden die gehoord werden bij bezoekers zijn er wat aanpassingen in de opzet gedaan.

Het volgende theedansant op zondag 13 december a. Het theedansant be- gint om Het program- ma begint met een uur op- fris dansles met op verzoek ook wat line dance. Komt u vanaf Belangstellenden wordt ge- vraagd zich aan te melden uiterlijk op 11 december via, tel. Mei is gevestigd aan de Winston Churchilllaan Er zullen 60 kramen staan met een zeer divers aanbod. De kinderen kun- nen zich vermaken in de draaimolen, op het spring- kussen en met knutselen in de schuur een kerststukje maken, een kerstkous knut- selen en een kerstlantaarn maken.

Alle activiteiten zijn gratis. Het pro- gramma begint met een uur opfris dansles en op ver- zoek linedance. Kosten voor de hele middag bedra- gen 4 euro met en 5 euro zonder SWO-pas. Aanmelden kan tot en met 11 december via, tel. Geboorte van Christus Zuidland - Het Zendingserf- goedhuis is tijdens de Zuid- landse Kerstbraderie open voor de tentoonstelling met deze titel. Loop gerust binnen op zaterdag 12 de- cember tussen U vindt er zelfgemaakte kerst- stukjes, kerstcadeautjes, hoeden, kussens, kaarten, kaarsen en nog veel meer.

Er is koffie en thee met de be- kende kniepertjes en heer- lijke erwtensoep ook om mee te nemen en Glühwein. De op- brengst van de Kerstmarkt en de Oliebollen-aktie is voor kerktuin De Oase. Dat doen ze met medewerking van een mu- zikaal duo. Zang en piano worden verzorgd door El- lie Bezemer. Hans Ruigrok begeleidt haar op de gitaar.

Natuurlijk zijn er lekkere hapjes en heeft het geheel een intercultureel tintje. Wie wat lekkers meeneemt hoeft geen entree te beta- len.

Die is 2 euro met SWO servicepas en 3 euro zonder pas. Zaterdag 12 december gaat de reis naar Amsterdam waar een rondrit van twee uur wordt gemaakt in de Red Cros- ser een tram van het Rode Kruis. Een gids vertelt over de bijzonderheden van de stad en haar geschiede- nis. Mensen in een rolstoel moeten zelf voor begelei- ding zorgen.

Dinsdag 15 december wordt de Intratuin in Halsteren bezocht waar een kerstshow wordt gegeven die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste van Nederland. Wie zich opgeeft wordt op- gehaald en weer thuisge- bracht. Meer informatie en aanmelden bij de SWO, tel.

Samen met Lonneke van der Locht heeft hij kort geleden de brouwerij overgenomen. Sindsdien groeit de verkoop explosief. Het platform De Ondernemer betekent voor hen inspiratie. Ook al heeft Fokke veel geleerd van zijn ouders, een kijkje in de keuken van andere ondernemers brengt hem veel nieuwe inzichten.

Inzichten die de bierbrouwerij verder brengt. NL Schrijf je in en volg een gratis socialmedia-webinar. Uniek kij kje achter de schermen met het Winterstoparrangement Voor Feyenoord komt er na de uitwedstrij d tegen N.

Supporters hoeven echter niet te treuren, want dankzij het unieke Winterstoparrangement kunnen ook de eerste dagen van de kerstvakantie met Feyenoord worden doorgebracht. Op maandag 21 en dinsdag 22 december is het mogelij k om een uniek kij kje achter de schermen van De Kuip te nemen. Het Winterstoparrangement bestaat onder meer uit een uitgebreid lunchbuff et, een rondleiding en een terugblik op de eerste seizoenshelft met Ben Wij nstekers. Kij k op www. Het einde van het jaar is in zicht.

Hét moment om alle Feyenoord-supporters te bedanken voor hun fantastische steun en support in De club doet dat door middel van de Feyenoord Adventskalender en pakt dagelij ks uit met veel exclusieve prij zen, acties en bij zondere momenten! Zo maak je de komende week kans op een bij zondere verrassing uit Southampton en een cadeautje van Dirk! De Feyenoord Adventskalender is sinds begin december te vinden op www. Elke dag wordt er een nieuwe actie beschikbaar.

Bij alle thuiswedstij den van dit seizoen tot dusver was De Kuip uitverkocht. Van het oefenduel met Southampton in juli tot en met de laatste wedstrij d tegen Heracles Almelo van afgelopen zondag: Ook de twee bekerwedstrij den van dit seizoen werden gespeeld in een uitverkochte Kuip.

Kan Feyenoord ook in die wedstrij d donderdag 17 december om Koop dan kaarten via www. Alle Kameraadjes die dit seizoen nog niet eerder naar een Kameraadjeswedstrij d zij n geweest, mogen op zondag 31 januari gratis naar de thuiswedstrij d van Feyenoord tegen ADO Den Haag!

Leden van de leukste juniorclub van Nederland, de Kameraadjes, mogen elk seizoen één vooraf geselecteerde thuiswedstrij d gratis bij wonen. De eerste Kameraadjeswedstrij d dit seizoen was op 27 september.

Op zondag 31 januari staat de tweede Kameraadjeswedstrij d van het seizoen op het programma als Feyenoord het om half drie opneemt tegen ADO Den Haag. Kameraadjes krij gen per mail meer informatie over de kaartverkoop voor deze wedstrij d.

Ben jij Feyenoord-supporter, niet ouder dan 14 jaar en nog geen lid van Kameraadjes? Sluit je dan aan via www. De ploeg van trainer Richard Koutstaal ging met onderuit en een beter resultaat zat er eigenlijk geen moment in. Daar konden wij niets tegenover zetten. Dan weet je dat het een lastig verhaal wordt na- tuurlijk.

Sommige spelers waren toch onder de indruk van de tegenstander, veel fy- siek, een fanatieke aanhang achter de ploeg. Ik merkte dat er jongens waren die daar best last van hadden. Door de nederlaag zakte SC Botlek weer een plaatsje op de ranglijst, van twee naar drie, op grote afstand van koploper Nieuwenhoorn.

Pernis, dat tiende staat in de competitie, heeft slechts vijf punten minder dan SC Botlek. Maar we zijn nog niet stabiel dit seizoen. Een serie neerzetten lijkt een haast onmogelijke opgave. Ik hoef mijn spe- lers in ieder geval niet te mo- tiveren voor deze wedstrijd, dat zijn ze wel.

We zien wel, Nieuwenhoorn heeft een voetballende ploeg, wij ook. Dit zijn bonuspunten als we ze pakken. De ploeg van trainer Steef Buijs, bezig aan zijn eerste jaar bij de zwart-witte for- matie, zegevierde met SC Botlek afgetroefd in Hoogvliet: De club uit Spijkenisse won zesmaal, speelde twee keer gelijk en verloor vier ont- moetingen.

SC Botlek kwam 24 keer tot scoren en moest 19 treffers incasseren. Nieuwenhoorn is met afstand de meest productieve ploeg, de koploper vond al 41 keer het net.

Rhoon wint van Zestienhoven: Rhoon won met Met deze nuttige overwinning blijft Rhoon meedoen in de tweede periode. Het tweede elftal Rhoon wilde revanche voor de on- terechte nederlaag in Klaas- waal, maar stond zaterdag na anderhalf uur zwoegen opnieuw met lege handen door persoonlijke fouten die werden gestraft: Ze finishte in 2: Welgeteld deelnemers over alle afstanden stonden zondag 6 december aan de start voor de tiende editie.

Het leek lente, de thermo- meter gaf 14 graden aan. Helaas stond er een flinke wind, storm, die de deelne- mers nogal parten speelde. Voordeel was rugwind op de terugweg, maar mogelijk is het kruit dan reeds ver- schoten.

De halve marathon werd gewonnen door Patrick Kwist RA in 1: De eerste loper op de 10 km, Yennick Wolthuizen uit Castricum, kwam in 0: Opval- lend dit jaar was het grote aantal buitenlandse deelne- mers uit landen als Mexico, Australië, Frankrijk, Groot Brittannië enzovoort.

De halve marathon ging voor het eerst door het centrum van Spijkenisse. Dankzij de inzet van vrijwilligers kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement. Er worden 7 partijen van 16 beurten ge- speeld. Er is plek voor 34 koppels.

Vredenburch MC1 werd met met verslagen. Rond de twintigste mi- nuut maakte Britt Huisman met een lobje Na rust schoot Yenna Dahler uit een rebound de , even later scoorde zij fraai de 3- 0. Hekelingen vergat door te drukken en Vredenburch verkleinde via een kopbal de achterstand tot Vlak voor tijd werd het zelfs nog Door de overwinning nam Hekelingen de koppo- sitie van Vredenburgh weer over.

Het is het vierde toernooi uit het Regio Jeugd Circuit, een serie van zes badminton toernooien voor jeugdspelers. Bij ieder toernooi kun je punten ha- len voor de ranglijst van het RJC. Op zaterdag wordt er gespeeld van Onze ervaren radiologen helpen u in een patiëntvriendelijke omgeving. De onderzoeken vinden plaats in een kleinschalig medisch centrum met veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Heeft u van uw huis arts een verwijzing gekregen voor een MRI-onderzoek, röntgenonderzoek, echografie, of laboratoriumonderzoek?

Bij ons kunt u snel een afspraak maken. Voor meer informatie of vragen kunt u kijken op onze site: Of neem contact met ons op via 35 57 gratis of schiedam dcklinieken. Of je nu elektrisch speelt of akoestisch, beginner bent of professioneel gitarist. Vox Humana bestaat al sinds en is dé specialist op het gebied van gitaren en bassen. Met een eigen gitaarbouw- en reparatieafdeling kun je met al je vragen en wensen terecht. Qua schaal en professionaliteit zijn we vrij uniek in wat we doen.

Wil je weten of er voor jou iets verandert? Er komen 4 ritten in de vrijdagnacht en 10 ritten in de zaterdagnacht. Hierdoor zijn we sneller op de bedrijventerreinen aan de Vondelingenweg en Waalhaven. Hierdoor zijn we ook sneller van de bedrijventerreinen bij de metro. De verbinding tussen Pernis-dorp enZuidplein blijft bestaan, maar de reistijd neemt iets toe.

Vaker op werkdagen en ook op zaterdag de hele route Op werkdagen rond Op zaterdag rijden we voortaan tussen Bij patiënten met grote en diepe brand- wonden is het verwijderen van het verbrande weefsel en het transplanteren van gezonde huid een veel- gebruikte en noodzake- lijke behandelmethode.

Helaas ontstaan hierdoor vaak blijvende, lelijke en pijnlijke littekens. Voor deze patiëntengroep is er nu een methode beschik- baar gekomen waarmee de kwaliteit van littekens verbeterd wordt. Er wordt bij de patiënt een klein stukje gezonde huid verwijderd. De onderzoe- kers isoleren daaruit op- perhuidcellen, die zich in een kweekbakje gaan delen.

Binnen ongeveer twaalf dagen zijn er vol- doende cellen aanwezig om die aan te brengen op een veel groter oppervlak van een biologisch af- breekbaar materiaal. Dit wordt vervolgens als een soort pleister aangebracht, over het huidtransplantaat heen.

Bij deze methode wordt geen afstotings- of immuunreactie opgewekt. Of het nu Kerstochtend of Oudejaarsnacht is, vrijwilligers van Sensoor Zuid-Holland zuid midden zitten klaar voor een anoniem gesprek. Zij luisteren naar gesprekken over eenzaamheid, verdriet en zorgen. Er niet alleen voor staan De decembermaand staat in het teken van familiebezoek en gezelligheid. Juist daardoor kunnen mensen zich tijdens de feestdagen extra alleen of verdrietig voelen door eenzaamheid, relatieproblemen of het gemis van dierbaren.

Veel instellingen en instanties zijn gesloten, psychologen en behandelaars hebben vakantie, waardoor het gevoel er alleen voor te staan versterkt wordt. De vrij- willigers van Sensoor zijn ook tijdens de feestdagen online bereikbaar en tele- fonisch zelfs dag en nacht. Zij lossen geen problemen op, maar kunnen wel de pijn verzachten, ondersteunen en helpen om zaken in een ander perspectief te plaatsen.

Via het nummer 5 ct. Ze leren eigen voor oordelen te parkeren en zich open te stellen voor het verhaal van de ander. Op 27 en 28 februari start Sensoor Zuid-Holland zuid en midden weer een basistraining voor nieuwe vrijwilligers. Na de basistraining volgt een mentorperiode met een ervaren vrijwilliger voor iemand zelfstandig aan de slag gaat. Geïnte- resseerden kunnen zich aanmelden via www. Vrijwilligers, opgeleid en begeleid door beroepskrachten, bieden dag en nacht een luiste- rend oor.

Lees meer op www. Jongeren blijken het grootste risico te lopen op een burnout. Al in mei lanceerde minis- ter Lodewijk Asscher de werkstresscampagne, om- dat praten over dit onder- werp vaak nog taboe bleek. Sindsdien controleert het ministerie extra op werk- tijden, werkdruk en agres- sie op de werkvloer. De aantrekkende economie is vermoedelijk een van de oorzaken van de toename van werkstress. Werkne- mers hebben tijdens de recessie veel doorgewerkt als ze medische klachten hadden.

Mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Dag en nacht, anoniem via chat, mail of telefoon. De persoon op de foto is een model en wordt alleen gebruikt voor illustratieve doeleinden. Houd jezelf niet voor de gek! Christiaan Huygens Deel 6 voormaa r 4. De vader van Tien Huygens en zijn vaders broer, oom Christiaan zijn uitvinders.

En soms mag Tien erbij zijn als ze aan het uitvinden zijn. Dat is heel spannend. Laatst hebben ze samen door een microscoop gekeken naar alle beestjes die in een water- druppel wonen. Vandaag zijn ze bezig een groot stuk glas in een boom te hangen. Wat zou dat nu weer worden? Het maakt het eten en be- stellen een zeer ontspannen aangelegenheid, zonder dat de smaak of de portemonnee daaronder te leiden hebben.

Iyumi, op het laatste stukje van de Coolsingel naast City Lens is het proberen daarom meer dan waard. De bediening is uitermate vriendelijk, alle sushi wordt vers bereid en smaakt ver- rukkelijk. Absolute aanrader zijn de miso soep met garnalen 3,25 euro en de sashimi van zalm 3 euro. Ook de specialiteiten zijn de moeite van het proberen waard. Zo- als de Spicy Tuna Roll, een California roll met knappe- rige sesamzaadjes en kori- ander.

In tegenstelling tot de all you can eat sushi-etablissementen bestel je bij Iyumi gewoon van de kaart. De voorstelling is een radi- cale en buitengewoon vrolij- ke bewerking van het oude verhaal van Charles Per- rault over de molenaarszoon en zijn bijzondere kat.

Biechtenstein Als molenaarszoon Jaap al- les kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: Samen trek- ken ze door het dwergstaatje Biechtenstein, op zoek naar eten en werk. Door de slim- me en onnavolgbare streken van Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te ver- werven.

Maar is alles wel zo mooi als het lijkt? Is prinses Wendy zo lief als ze er uit ziet? Kan een monster ook een muis zijn? En hoeveel levens heeft een kat eigen- lijk? Meer informatie is te vinden op rotheater.

Leukste muziekfeest van Het leukste muzikale feestje van het jaar vindt zondag 13 december plaats in Theater Zuidplein. Tijdens de Award staat de ontmoeting tussen verschil- lende muziekstijlen, arties- ten en muziekliefhebbers centraal. De fi nalisten heb- ben zich via de Play Offs geplaatst, waar ze zich pre- senteerden voor een publiek en een vakjury.

Naast het beste muzikale talent gaat de Music Matters Award op zoek naar de artiest die de rol van de muziekambas- sadeur goed kan vervullen. Een muziekambassadeur is een artiest die verder kijkt dan zijn of haar eigen mu- ziekcarrière en is in staat om jongeren en kinderen te inspireren door middel van muziek.

Dit jaar doen er maar liefst 11 uiteenlopende fi nalisten mee. Sparkss, Monta, Cityvox, Dr. De winnaar mag een jaar lang Rotterdam muzikaal vertegenwoordi- gen en wordt ondersteund met een stimuleringsprijs ter waarde van Ook zijn er stimuleringsprijzen t. Door middel van een decibelmeter wordt bepaald wie de publieksprijs van euro mee naar huis neemt. Kijk voor meer informatie op www.

Het repertoire, vol gospel, pop- songs en soulklassiekers, bestaat onder andere uit wereldberoemde hits als Oh Happy Day, Amen en Ama- zing Grace. De castleden stonden eerder al in Paradiso en de Hei- neken Music Hall. Daarnaast hebben ze deelgenomen aan grote musical producties als Aida en The Lion King. Tot slot waren ze te bewonderen in de bioscoophit Gooische Vrouwen 2.

Melissa Fortes treedt op donderdag 10 december op in LantarenVenster. Haar is muziek een mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse invloeden met een vleugje jazz en soul. Tropische sferen met een vleugje jazz en soul Lust, obsessie en zoete wraak in Fatal Attraction Het is spannendste avond uit en de beste waarschu- wing tegen vreemdgaan.

Het toneelstuk Fatal At- traction, gebaseerd op de wereldberoemde psycholo- gische thriller uit met Michael Douglas en Glenn Close in de hoofdrollen, is op woensdag 16 december te zien in het Rotterdamse Oude Luxor. Ruim vijfentwintig jaar na de fi lm- première spreekt dit verhaal nog steeds tot de verbeel- ding, waardoor een toneel- stuk niet kon uitblijven.

Het leven van Daan, een succesvolle advocaat, en zijn jonge gezin verandert drastisch na een spannend weekend met de prachtige Alex. Daan denkt dat hij na zijn avontuurtje gewoon kan weglopen, maar Alex wenst niet genegeerd te worden. Ze achtervolgt Daan en zijn familie met angstaanjagen- de gevolgen. Kaartjes De voorstelling begint om Tickets zijn ver- krijgbaar vanaf 17,75 euro via: Meer informatie over de voor- stelling is ook te vinden op www.

Kerst-Doelenconcerten gaan van start Deo Cantemus organiseert dit jaar Kerst-Doelenconcer- ten op 12 en 19 december De lei- ding is dit jaar voor het laat- ste in handen van dirigent Cor de Haan.

De concerten vinden plaats in de Doelen. Een leuk huis op het oog? Suske en Wiske De Musical zit vol avontuur, humor, en fijne muziek. Een onvergetelijk theateravon- tuur voor het hele gezin. Wanneer de oersterke Jerom op mysterieuze wijze wordt ontvoerd, gaan Suske, Wis- ke, Sidonia, Lambik op on- derzoek. Zo belanden ze in de wervelende wereld van het Circus, waar ze nauw in de gaten worden gehouden door de sluwe ringmees- ter Ben Cramer. Zou het de vrienden lukken om dit avontuur tot een goed einde te brengen?

Doe mee en maak een eigen Suske en Wiske stripver- haal. Kans op fantastische prijzen! Download het wed- strijdformulier op www. Doe deze vóór de voor- stelling in de brievenbus in de foyer van het theater dan maak je kans op een extra Suske en Wiske pakket uit- gereikt op het podium.

Zondag 3 januari, De jarige Rus en zijn paard zijn door jarenlange training een twee-eenheid in de piste ge- worden. Jeroen Leenders - Pagliacci Jeroen Leenders toert door het land met de stand-up comedyvoorstelling Pagliacci.

En stand-up comedy doet je nadenken over het leven, jòuw leven. Stand-up comedy is gevaar- lijk, elke dag is anders, het weer is anders, het publiek is anders, de zaal is anders, Jeroen is anders, …het is elke keer anders. Het enige wat Leenders meebrengt is een hoofd vol denkbeelden en verhalen.

Maar het is het moment zelf dat beslist wat er verteld wordt en hoe. As such is life. Theater de Stoep, vrijdag 11 december - Reserveren via de theaterkassa, telefo- nisch via , of via www. De tijd dat slagwerk uitsluitend een manne- lijke aangelegenheid was behoort voorgoed tot het verleden. De drie slagwerksters voelen elkaar tot in de fines- ses aan en beschikken ook nog eens over een flinke dosis energie, een sublieme techniek en uiterst aanstekelijk spel- plezier.

Met indrukwek- kend, verassend, boeiend en spetterend slagwerk leggen de meiden menig mannelijke collegadrum- mer het zwijgen op. Vrijdag 11 december Volg ons op Facebook via ikwilhetlandin of kijk op www. Ad van de Graaf, telefoon: Twee dagen kunt u genieten van heel veel kramen en houten chalets met leuke spullen, diverse activiteiten en muzikale optredens.

Films bekijk je op het Retina display in een resolutie die viermaal groter is dan die van de iPad mini 1. Zo doet u mee! Los de woordzoeker op. Zoek de gegeven woorden op in het veld met letters en streep ze door. U kunt deze op de volgende manieren doorgeven: De sluitingsdatum is 14 decemberShemale date nl prive ontvangst hoogezand


Veel plezier met deze pik Geile vreemdgaande MILF straf Hete blondine met zwarte strap-on Lesbische meester en slaaf Dungeon Corp presenteert Gebonden en geneukt Ontzettend hete seks Blondje met kleine tietjes wordt gedomineerd Complete vrouwelijke dominantie Breng je pik hiernaartoe Zij doet het echt goed Japanse dame en een soldaat Milf en een grote pik De ongehoorzame harem straffen Trainen om te testen Britse vrouwelijke dominante Kleine vingers helpen Blondine met grote tieten in lederen broek krijgt anale Aziatisch meisje ruig geneukt Genade meester, alsjeblieft 1: Britse meid genomen als een dier Johnny doet BDSM Geef uw overbodige huisraad en kleding een 2e kans en ondersteun zo op een makkelijke manier de duurzaamheidsdoelstelling van kringloopwinkel Rataplan!

Dit bedrag werd verdeeld over twee vrijwilligersorga- nisaties uit de voormalige gemeenten Spijkenisse en Bernisse. In Spijkenisse was de Voedselbank de gelukki- ge organisatie om de cheque in ontvangt te nemen.

De Voedselbank wordt gerund door vrijwilligers en kent krijgt alleen subsidie van de gemeente voor een deel van de huurkosten. PvdA-raadslid Remco Harmsen reikt de cheque uit aan vertegenwoordigers van de Voedselbank. De composities van de beroemde Amerikaan Karl Jenkins, onder andere het Ave Maria, zijn een lust voor het oor.

Bovenstaande namen verra- den dat het publiek heden- daagse componisten krijgt voorgeschoteld, maar als afwisseling is er oude en meer bekende Kerstmuziek. Denk hierbij onder andere aan het O Magnum Myste- rium van Giovanni Gabrieli, een 16e-eeuwse componist. Ook kunt u meezingen met enkele bekende kerstliede- ren. En Chantant wordt onder- steund door een koperkwar- tet onder leiding van Jurgen van Oostenbruggen dat ge- garandeerd de Kerstsfeer zal oproepen.

Het geheel staat onder leiding van dirigente Zurisadai Ramírez. Het orgel wordt bespeeld door Aart van der Gronden. Bestel kaarten à 12,50 euro via info enchantant. Be- talen kan rek. En weer een stukje groen opgeofferd In het Hartelkanaal lag tot voor kort een in het groen verborgen pareltje.

Helaas heeft iemand het verborgen pareltje ge- vonden en de complete oester leeggeroofd. De parel is verdwenen en het gebiedje aan de Plaatweg heeft haar glans verloren. Samen hebben zij de aanzet gegeven tot de vernietiging van ongeveer het al- lerlaatste stukje ongerepte natuur in deze omgeving. Goed voor de steeds leger wor- dende gemeentekas, maar slecht voor flora en fauna. Ik denk daar toch anders over.

Vernietiging van een uniek stukje groen waar tal van vogels hun broedplaats hadden. Mijn favoriete wethouder liet trots weten dat ze blij is met de herontwikke- ling van dit onbekende, maar mooie stukje Spijkenisse. Er valt niets meer te ontdek- ken lieve Christel! Het unieke stukje groen verdwijnt en een conferentieoord met een grote parkeerplaats komt ervoor in de plaats. Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom? Joop van der Hor Reageren?

De kerstmannenpakken bestellen via www. Zij heeft een lange staat van dienst als bestuurder met ervaring in kleinere en grotere ge- meenten. Mirjam Salet kent de regio en de regio kent haar vanuit haar rol en portefeuilles. Ze is een gedreven burgemeester die Nissewaard verder wil brengen.

De VVD wenst haar de komende zes jaar uitdaging, werkplezier en prettige samenwerking toe. Voor informatie en een afspraak bellen naar het landelijke afsprakenbureau: Zelf een datum reserveren kan via www. Wie naar de keuring gaat, moet een Eigen Verkla- ring met Geneeskundig Verslag overleggen. Het keuringsformulier Eigen Verklaring is verkrijgbaar bij de gemeente en via in- ternet op mijn.

De verwerking en beoorde- ling van de Eigen Verkla- ring door het CBR kan tot 3 maanden in beslag ne- men. Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbe- wijs een afspraak te ma- ken voor een keuring.

Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn welkom. De schappen moeten weer vol vrijwilligers zijn vrijdag en zaterdag actief om te zorgen dat de voorraden van de voedselbank in Nissewaard worden aangevuld. Door Martin Marcus nisseWaard - Bij de super- markten in Nissewaard, Rockanje en Oostvoorne krijgt iedereen een briefje met het verzoek van de voedselbank om produc- ten te doneren.

Coördina- tor Bouwen Mooldijk: Ongeveer vrij- willigers moeten in ploegen ingedeeld worden. En wel zo, dat er in alle supermark- ten, die meedoen, voldoende vrijwilligers aanwezig zijn om briefjes uit te delen en de goederen in ontvangst te nemen.

Daar verwerken sorteer- ploegen de binnenkomende goederen. Maar ik geef toe dat het aantal reserves heel laag is. Vrijwilligers voor die twee dagen vrijdag 11 december en zaterdag 12 december zijn meer dan welkom. Het liefst zou- den wij deze voedselbank het liefst zo snel mogelijk op- heffen.

De realiteit is anders; we zien steeds meer nieuwe cliënten verschijnen. Of mail ons via adverteren. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van Wegener Media BV. Op de 1e etage vindt u op m2 een prachtige collectie klassieke- en romantische meubelen en een groot assortiment klassieke verlichting in brons, messing en kristal. De hoofdkussens in de fauteuils zijn verstelbaar. U kunt kiezen uit vele verschillende kleuren stof. Leverbaar in verschillende kleuren.

Arkelstraat Den Bosch: Dit in opdracht van oud-gemeenteraadslid Arjun van der Dussen. Het prominente raadslid van D66 heeft bij zijn afscheid een jury de opdracht gege- ven om in deze raadsperi- ode ieder jaar de beste De- bater van de gemeenteraad te kiezen.

Beste debater De tweekoppige jury heeft bijna alle raads- en com- missievergaderingen be- zocht om daar de beste spreker te vinden. Op 15 december wordt tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar de winnaar be- kend gemaakt. Hij of zij mag de sculptuur mee naar huis nemen. Uranium Maar eerst staat de sculp- tuur nog een paar dagen in een speciale vitrine in de hal van het stadhuis.

Door- dat het glaskunstwerk met behulp van uranium gas in Tsjechië is gegoten, veran- dert het door de inval van licht in verschillende tinten groen en blauw.

In het blok glas is duidelijk een omge- keerde trechter waar te ne- men. Trechter Die trechter wordt door steeds meer zij kanalen steeds groter. De kunste- naar daarover: Daar komen allerlei invloeden en indrukken van alle kanten bij. Daardoor zal die eigen overtuiging steeds algemener worden.

Dat zie je overal in de politiek ge- beuren. Echt uitgesproken meningen of visies zie je niet meer. Ik ben dus abso- luut niet geschikt voor de politiek. Hij mocht van de mecenas drie sculptu- ren maken. Hij dacht steeds dezelfde mal te kunnen ge- bruiken, maar het viel in de praktijk zwaar tegen. Han de Kluijver moet nog flink aan de bak om ook de ande- re sculpturen te maken.

Burgemeester Mirjam Salet bekijkt het tentoongestelde beeldje met veel belangstelling. In het weekend van 5 december vonden de 45e en 46e storing plaats sinds de opening in juli dit jaar en maandag 7 december was alweer de 47e storing een feit. De partij is daarom een poule gestart op de A4- zuid Facebookpagina. De- gene die het beste inschat wanneer de vijftigste storing plaatsvindt wint een zak Autodrop.

Met de actie wil de partij een signaal afgeven richting overheid. En dan moet de puberteit zeker nog ko- men? Degene die ook de duur van de vijftigste storing juist weet in te schatten wint ook een zak Auto- drop. Laurman - Frans - hebben ons erg goed gedaan. Uw kaarten en brieven, vaak beschreven met mooie herinneringen aan hem, waren hartver- warmend. Laurman-Marck Kinderen Kleinkinderen Spijkenisse, december Voor uw blijk van medeleven en deelneming tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn lieve man, onze zorgzame vader en onvergetelijke opa Christiaan Konings - Chris - betuigen wij onze oprechte dank.

Het is een troost voor ons, dat er zoveel mensen meeleven in die voor ons zo moeilijke tijd. Letteweg 36 AG Oostvoorne Tel. Uitvaartverzekeringen - Depositofonds Begrafenis of crematie vanaf f 2. Overlijdensadvertenties zijn ook zichtbaar op: Zeker euro was er nog nodig om de kleinschalige woonvoorziening Parzival voor jongeren met een meervoudige beperking te realiseren.

Zij en haar man Hans Klap- wijk vechten al jaren om van hun dagopvang Parzi- val een woonvoorziening te maken waar hun zoon Yo- ran en acht andere jongeren kunnen gaan wonen. Woest Miranda Hall uit Spijkenisse is nog steeds woest over de manier waarop een van de tegenstanders zich uitlaat op de rechtszitting. Ze voelt de rechtsuitspraak dan ook als gerechtigheid. Dringend nodig Dat de komst van een woon- voorziening met gediplo- meerd personeel dringend nodig is, blijkt onlangs weer.

Loeiende sirene Door hun jarenlange erva- ring weten Hans en Nely precies hoe ze dit moeten aanpakken. Medicatie geven en wachten dat het voorbij is. Maar hij moet er wel eerst met loeiende sirene naar toe.

Miranda vindt het moeilijk om haar dochter Mandy, die het Lennox- Gaustautsyn- droom een vorm van epi- lepsie die op kinderleeftijd begint heeft, los te laten. Toch weet ze dat Mandy in goede handen zal zijn. De bouw zal hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar van start kunnen gaan. Ze zullen daar de intensieve zorg en aandacht kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Ondanks de vele weerstand op de komst van het wooncomplex zijn er ook veel positieve reacties geweest. Veel mensen uit het dorp hebben in- middels laten weten, dat de jongeren meer dan welkom zijn.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden. Heerlijk zacht en sappig. Gevuld met gepofte rijst, nootjes, fruit en kokos, als zoete variatie op de klassieke Japanse sushi. DO 24 DEC Feestelijke start van het nieuwe jaar. Postcode Loterij Koffer t. Los de puzzel op door de afgebeelde woorden in de letterbrij te zoeken en deze te omcirkelen.

Als alle woor- den omcirkeld zijn, blijven er nog enkele letters over die samen de op lossing van de woordzoeker vormen. Bel de oplossing door via gratis. Op werkdagen van uur en op zaterdag van uur. De overgebleven letters vormen de oplossing. Deelname aan deze actie is gratis. Deelname vanaf 18 jaar.

Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Als u belt naar zult u de vraag krijgen of er een aanbod tot deelname aan de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij of de BankGiro Loterij mag worden gedaan.

De looptijd van de actie is van 25 november tot en met 27 januari Alle winnaars ontvangen persoonlijk bericht en worden vanaf 24 februari gepubliceerd op postcodeloterij. Hier vindt u ook de volledige actievoorwaarden. De vergunning voor de loterij is afgegeven door de Kansspelautoriteit onder kenmerk d. De verkoophal moet leeg in 2 weken! Parkeren voor de deur! Op de Ceintuurbaan kunt u van Wij hebben een enorme keuze in topmerken en voor de feestdagen hebben wij prachtige december kadotips.

Onze vakkundige verkopers staan klaar voor een goed advies, alles is uit voorraad leverbaar en u kunt gratis parkeren voor de deur. Zo kunt u de ene wektijd voor uzelf en de andere voor uw partner instellen. Stream u muziekbibliotheek, populaire muziekservices en internetradio.

Streamt muziek via wifi, Bluetooth en AirPlay. De radio is vrijstaand te plaatsen, maar nog mooier is in te bouwen in de kast, onder het keukenkastje, onder het werkblad e. Wegener Media, Hanson BV, www. Bestel nu kaarten voor Een inmiddels onuitwisbare traditie, sfeervol, warm, écht een muzikale Kerst. Dirigent Rien den Hartog is na ruim 20 jaar ook een meer dan bekend gezicht voor het publiek van de Zondagochtendconcerten. Inmiddels werkt hij met een fantastisch nieuw groot orkest, dat hij deze ochtend voor u meeneemt naar de Doelen.

Zij zullen u wederom trakteren op een gevarieerd en sfeervol programma, waarin zoals u van Rien den Hartog gewend bent altijd wel een paar verrassingen zitten. Zij spelen voor u bekend en minder bekende muziek, nummers die juist de maand december zo gezellig maken.

U wordt weer uitgenodigd om heerlijk te genieten van de muzikale verrassingen en als u dat leuk vindt mee te neuriën of zingen. Programma Najaar Kennisgeving beschikking Uitgebreide voorbereidingsprocedure Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Onderwerp Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 15 juni een aanvraag tweede fase op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wabo ontvangen van Esso Nederland B.

Het betreft een inrichting voor raffinage van aardolie en de productie van aromatische koolwaterstoffen. De aanvraag betreft een tweede fase van een gefaseerde aanvraag en bevat het onderdeel bouwen. Het betreft het uitbreiden van de hydrocracker. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben besloten de vergunning te verlenen. De eerste fase bevat het onderdeel milieu. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 23 november besloten de gevraagde vergunning van de eerste fase te verlenen.

Aan deze vergunning zijn voorschriften ter bescherming van het milieu verbonden. De beschikking op deze aanvraag ligt van 26 november tot en met6 januari ter inzage. Beroep Binnen zes weken, ingaande de dag na de eerste dag van de terinzagelegging van de beschikking, kan bij de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrechtspraak, Postbus , EH Den Haag, beroep worden ingesteld door: Inlichtingen De heer P.

Alle kennisgevingen van de provincie Zuid-Holland vindt u ook digitaal via www. Kennisgeving aanvraag Reguliere voorbereidingsprocedure Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken bekend dat zij de volgende aanvraag voor een omgevingsvergunning, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen.

Het plaatsen van een betonplaat ter ondersteuning van een drietal HRW fi lters Aanvraagdatum: Nadat wij een besluit hebben genomen wordt u in de gelegenheid gesteld uw bezwaren kenbaar te maken. Huidadvies en huid verbetering, acnebehandeling en behandeling voor alle soorten probleemhuiden. Het laatste uurtje op zaterdag is bij Correct een super-uurtje.

Espresso en normale koffie dankzij de unieke CoffeeSwitch Romige cappuccino's met geïntegreerde melkbeker Automatische uitschakeling na 90 min. Er zijn tal van kerstartikelen te koop.

In het gezellige kerst- marktcafé kun je onder het genot van lekkere broodjes warme worst, broodjes ham- burger en een glaasje warme chocomel meedoen het rad van fortuin en mooie prijzen winnen. Voor de kinderen zijn er workshops cup cake versieren, kersthangers ma- ken, kerstkaarten maken, touwtje trekken en kerst- bingo.

Ter afwis- seling van de muziek van hedendaagse componisten wordt meer bekende kerst- muziek ten gehore gebracht, zoals het O Magnum Myste- rium van Giovanni Gabrieli, een 16e-eeuwse componist. Het jonge, professionele koperkwartet hoort u onder leiding van Jurgen van Oos- tenbruggen. Het geheel vindt plaats onder leiding van di- rigente Zurisadai Ramírez. In de voorverkoop kunnen kaarten à 12,50 euro wor- den besteld via info en- chantant.

Gratis parkeren bij de Spaanse Vereniging Spijke- nisse. Er kan gedanst worden op de muziek van de band Mutiara en zangeres Maureen. Ook is er Indisch eten verzorgd door Poetri Ajoe en en een de tombola. De entree is 6 euro. Het feest is in het wijkcentrum Groe- newoud, gebouw De Sleutel Eikenlaan 88e van Meer informatie en reserveren via bikspijke- nisse kpnmail. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro voor volwassenen en 0,50 euro voor kinderen. De ruilbeurs staat uitsluitend open voor verzamelaars.

Op 9 januari is de eerste ruilbeurs van het nieuwe jaar. Voor meer informatie kunt u bellen naar Mede- werkenden aan deze avond zijn Andre de Jager - orgel, Lucas Kramer - tenor, Arjen en Edith Post - trompet en een samengestelde band on- der leiding van Hans Buis.

Naast koorzang staat ook samenzang, solozang, en trompetspel op het pro- gramma. Het belooft een feestelijke en afwisselende avond te worden waarbij u van harte wordt uitgeno- digd om dit mee te beleven. De avond begint om Kom langs en voor de verkoop van zelfge- maakte kerststukjes, kerst- cadeautjes, hoeden, kus- sens, kaarten , kaarsen en nog veel meer.

Voor de in- wendige mens wordt ook ge- zorgd. Er is koffi e, thee met de bekende kniepertjes. En natuurlijk heerlijke erwten- soep ook om mee te nemen en Glühwein. Tevens kunnen er oliebol- len worden besteld. De opbrengst van de Kerst- markt en de oliebollenactie is bestemd voor kerktuin De Oase. U komt toch ook langs? Lees verder elders op deze pagina. De afgelopen weken hebben vele bezoekers een deelnamekaartje ingevuld in het atrium van de Woonmall.

Uit deze grote hoeveelheid ingevulde deelnamekaarten zijn tien winnaars getrokken. De geheel verzorgde VIP arrangementen voor twee personen aan boord van het Stoomschip Rotterdam bestaan o.

Een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in Nederland. Dat willen we allemaal. Meerdere schone energiebronnen zijn nodig. Denk aan energie uit zon, aardwarmte, biomassa, getijden. En windenergie levert een cruciale bijdrage. Deze afspraken maakten de gemeenten van de voormalige Stadsregio, de provincie Zuid-Holland en andere organisaties.

Bij de uitvoering is ge- bleken dat op een deel van de aangewezen locaties minder turbines gerealiseerd kunnen worden dan gepland. Om de afgesproken opgave van MW te halen zijn alternatieve locaties nodig.

De provincie Zuid-Holland bereidt daarom een milieueffectonderzoek planMER voor naar alternatieve locaties voor windenergie in de regio Rotterdam. Ook de convenantslocaties worden meegenomen in het onderzoek. Tevens worden drie locaties in Haaglanden onderzocht. In gesprek De komst van windturbines heeft invloed op uw leef- omgeving en dit kan vragen oproepen. Tegelijkertijd bieden windparken mogelijkheden voor omwonenden en bedrij- ven om te participeren in schone energie.

De provincie wil daarom belanghebbenden betrekken bij het proces rond het milieuonderzoek en de locatiekeuze. Als in de loop van het voorjaar de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wil de provincie graag in gesprek gaan met bewoners en andere belanghebbenden. Ook voert de provincie gesprekken met energiecoöperaties om de betrokkenheid van burgers bij schone energie te stimuleren. De provincie onderzoekt de verschillende locaties op geschikt- heid voor windenergie.

Hiervoor worden de effecten van windturbines op het milieu en de leefomgeving beschreven in een milieueffectrapport planMER. Aan de orde komen onderwerpen zoals: Provinciale Staten besluiten — naar verwachting in het voorjaar van — welke locaties voor windenergie worden opgenomen in de Visie Ruimte en Mobiliteit VRM.

De informatie uit het planMER wordt gebruikt bij het maken van deze afweging. Deze documenten liggen sinds 3 november ter inzage. U kunt de kaart met de daarop juist aangegeven locaties online vinden op www. Deze rectificatie is aanleiding om de termijn van de terinzagelegging van het Startdocument PlanMER en daarbij de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen te verlengen tot en met 12 januari Deze verlenging geldt uitsluitend voor de onderzoekslocaties A12 Balij, Technopolis en Halfweg, dus niet voor andere voorgenomen locaties in uw regio.

U kunt tot en met 12 januari uw zienswijze via e-mail of brief indienen bij de provincie en reageren op de opzet van het milieueffectonderzoek. De opzet van het milieueffectonderzoek en de onderzoekslocaties staan in het Startdocument planMER partiële herziening VRM windenergie. U kunt uw zienswijze via e-mail of brief aan de provincie kenbaar maken. Vermeld in elk geval uw naam, adres- en contactgegevens en maak uw zienswijze zo concreet mogelijk. Zaterdag 12 december wachten de complimentenmeisjes u op, kunt u uw eigen e-kerstkaart ontwerpen en zorgt de Undercoverband voor een fantastische sfeer.

Kosten met SWO-pas 10 euro en 11 euro zonder pas. Neem een scherp mesje mee en een plat onderbord. De reis gaat naar Zeddam van 11 tot en met 18 juni. De kosten be- dragen euro voor een eenpersoonskamer en euro voor een éénpersoons- kamer. De prijs is inclusief volpension, vervoer heen en terug van de opstapplaats, avondvullend programma en excursies. Aanmelden bij de SWO via, tel. Kerstmarkt SpijkeniSSe - Op 12 decem- ber van 8. Wie zelf kerstspullen wil verkopen, kan een tafel huren voor 3,50 euro via, tel.

De bingo is vanaf Kaarten kosten een euro. Belangstellenden kunnen meedoen aan een work- shop uilen maken van hout. Het adres is Kreek in Spijkenisse. Kerstbraderie in Zuidland Zuidland - In het centrum van Zuidland is op zaterdag 12 december een kerstbra- derie van Er zal worden deelgenomen door diverse verenigingen, stichtingen, standwerkers en winkeliers. De kinderen kunnen een avontuurlijke sprong op de Bungee Tram- poline maken, een kans wagen bij het eendjesvissen en een rit in de draaimolen maken.

Kerkdienst SpijkeniSSe - Op zondag 13 december wordt een kerst- dienst, met en voor mensen met een verstandelijke be- perking gehouden. Dat geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Luisterend naar de geluiden die gehoord werden bij bezoekers zijn er wat aanpassingen in de opzet gedaan. Het volgende theedansant op zondag 13 december a. Het theedansant be- gint om Het program- ma begint met een uur op- fris dansles met op verzoek ook wat line dance. Komt u vanaf Belangstellenden wordt ge- vraagd zich aan te melden uiterlijk op 11 december via, tel.

Mei is gevestigd aan de Winston Churchilllaan Er zullen 60 kramen staan met een zeer divers aanbod. De kinderen kun- nen zich vermaken in de draaimolen, op het spring- kussen en met knutselen in de schuur een kerststukje maken, een kerstkous knut- selen en een kerstlantaarn maken.

Alle activiteiten zijn gratis. Het pro- gramma begint met een uur opfris dansles en op ver- zoek linedance. Kosten voor de hele middag bedra- gen 4 euro met en 5 euro zonder SWO-pas. Aanmelden kan tot en met 11 december via, tel.

Geboorte van Christus Zuidland - Het Zendingserf- goedhuis is tijdens de Zuid- landse Kerstbraderie open voor de tentoonstelling met deze titel. Loop gerust binnen op zaterdag 12 de- cember tussen U vindt er zelfgemaakte kerst- stukjes, kerstcadeautjes, hoeden, kussens, kaarten, kaarsen en nog veel meer. Er is koffie en thee met de be- kende kniepertjes en heer- lijke erwtensoep ook om mee te nemen en Glühwein. De op- brengst van de Kerstmarkt en de Oliebollen-aktie is voor kerktuin De Oase.

Dat doen ze met medewerking van een mu- zikaal duo. Zang en piano worden verzorgd door El- lie Bezemer. Hans Ruigrok begeleidt haar op de gitaar. Natuurlijk zijn er lekkere hapjes en heeft het geheel een intercultureel tintje.

Wie wat lekkers meeneemt hoeft geen entree te beta- len. Die is 2 euro met SWO servicepas en 3 euro zonder pas. Zaterdag 12 december gaat de reis naar Amsterdam waar een rondrit van twee uur wordt gemaakt in de Red Cros- ser een tram van het Rode Kruis.

Een gids vertelt over de bijzonderheden van de stad en haar geschiede- nis. Mensen in een rolstoel moeten zelf voor begelei- ding zorgen. Dinsdag 15 december wordt de Intratuin in Halsteren bezocht waar een kerstshow wordt gegeven die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste van Nederland.

Wie zich opgeeft wordt op- gehaald en weer thuisge- bracht. Meer informatie en aanmelden bij de SWO, tel. Samen met Lonneke van der Locht heeft hij kort geleden de brouwerij overgenomen.

Sindsdien groeit de verkoop explosief. Het platform De Ondernemer betekent voor hen inspiratie. Ook al heeft Fokke veel geleerd van zijn ouders, een kijkje in de keuken van andere ondernemers brengt hem veel nieuwe inzichten. Inzichten die de bierbrouwerij verder brengt. NL Schrijf je in en volg een gratis socialmedia-webinar. Uniek kij kje achter de schermen met het Winterstoparrangement Voor Feyenoord komt er na de uitwedstrij d tegen N.

Supporters hoeven echter niet te treuren, want dankzij het unieke Winterstoparrangement kunnen ook de eerste dagen van de kerstvakantie met Feyenoord worden doorgebracht.

Op maandag 21 en dinsdag 22 december is het mogelij k om een uniek kij kje achter de schermen van De Kuip te nemen. Het Winterstoparrangement bestaat onder meer uit een uitgebreid lunchbuff et, een rondleiding en een terugblik op de eerste seizoenshelft met Ben Wij nstekers. Kij k op www. Het einde van het jaar is in zicht. Hét moment om alle Feyenoord-supporters te bedanken voor hun fantastische steun en support in De club doet dat door middel van de Feyenoord Adventskalender en pakt dagelij ks uit met veel exclusieve prij zen, acties en bij zondere momenten!

Zo maak je de komende week kans op een bij zondere verrassing uit Southampton en een cadeautje van Dirk! De Feyenoord Adventskalender is sinds begin december te vinden op www. Elke dag wordt er een nieuwe actie beschikbaar. Bij alle thuiswedstij den van dit seizoen tot dusver was De Kuip uitverkocht. Van het oefenduel met Southampton in juli tot en met de laatste wedstrij d tegen Heracles Almelo van afgelopen zondag: Ook de twee bekerwedstrij den van dit seizoen werden gespeeld in een uitverkochte Kuip.

Kan Feyenoord ook in die wedstrij d donderdag 17 december om Koop dan kaarten via www. Alle Kameraadjes die dit seizoen nog niet eerder naar een Kameraadjeswedstrij d zij n geweest, mogen op zondag 31 januari gratis naar de thuiswedstrij d van Feyenoord tegen ADO Den Haag!

Leden van de leukste juniorclub van Nederland, de Kameraadjes, mogen elk seizoen één vooraf geselecteerde thuiswedstrij d gratis bij wonen.

De eerste Kameraadjeswedstrij d dit seizoen was op 27 september. Op zondag 31 januari staat de tweede Kameraadjeswedstrij d van het seizoen op het programma als Feyenoord het om half drie opneemt tegen ADO Den Haag. Kameraadjes krij gen per mail meer informatie over de kaartverkoop voor deze wedstrij d. Ben jij Feyenoord-supporter, niet ouder dan 14 jaar en nog geen lid van Kameraadjes?

Sluit je dan aan via www. De ploeg van trainer Richard Koutstaal ging met onderuit en een beter resultaat zat er eigenlijk geen moment in. Daar konden wij niets tegenover zetten. Dan weet je dat het een lastig verhaal wordt na- tuurlijk.

Sommige spelers waren toch onder de indruk van de tegenstander, veel fy- siek, een fanatieke aanhang achter de ploeg. Ik merkte dat er jongens waren die daar best last van hadden. Door de nederlaag zakte SC Botlek weer een plaatsje op de ranglijst, van twee naar drie, op grote afstand van koploper Nieuwenhoorn. Pernis, dat tiende staat in de competitie, heeft slechts vijf punten minder dan SC Botlek.

Maar we zijn nog niet stabiel dit seizoen. Een serie neerzetten lijkt een haast onmogelijke opgave. Ik hoef mijn spe- lers in ieder geval niet te mo- tiveren voor deze wedstrijd, dat zijn ze wel. We zien wel, Nieuwenhoorn heeft een voetballende ploeg, wij ook.

Dit zijn bonuspunten als we ze pakken. De ploeg van trainer Steef Buijs, bezig aan zijn eerste jaar bij de zwart-witte for- matie, zegevierde met SC Botlek afgetroefd in Hoogvliet: De club uit Spijkenisse won zesmaal, speelde twee keer gelijk en verloor vier ont- moetingen.

SC Botlek kwam 24 keer tot scoren en moest 19 treffers incasseren. Nieuwenhoorn is met afstand de meest productieve ploeg, de koploper vond al 41 keer het net. Rhoon wint van Zestienhoven: Rhoon won met Met deze nuttige overwinning blijft Rhoon meedoen in de tweede periode.

free pjes sm slaaf

Body to body massage zuid holland spelen met grote borsten


Er zal worden deelgenomen door diverse verenigingen, stichtingen, standwerkers en winkeliers. De kinderen kunnen een avontuurlijke sprong op de Bungee Tram- poline maken, een kans wagen bij het eendjesvissen en een rit in de draaimolen maken. Kerkdienst SpijkeniSSe - Op zondag 13 december wordt een kerst- dienst, met en voor mensen met een verstandelijke be- perking gehouden. Dat geldt eigenlijk voor alle leeftijden.

Luisterend naar de geluiden die gehoord werden bij bezoekers zijn er wat aanpassingen in de opzet gedaan. Het volgende theedansant op zondag 13 december a. Het theedansant be- gint om Het program- ma begint met een uur op- fris dansles met op verzoek ook wat line dance. Komt u vanaf Belangstellenden wordt ge- vraagd zich aan te melden uiterlijk op 11 december via, tel.

Mei is gevestigd aan de Winston Churchilllaan Er zullen 60 kramen staan met een zeer divers aanbod. De kinderen kun- nen zich vermaken in de draaimolen, op het spring- kussen en met knutselen in de schuur een kerststukje maken, een kerstkous knut- selen en een kerstlantaarn maken. Alle activiteiten zijn gratis. Het pro- gramma begint met een uur opfris dansles en op ver- zoek linedance.

Kosten voor de hele middag bedra- gen 4 euro met en 5 euro zonder SWO-pas. Aanmelden kan tot en met 11 december via, tel. Geboorte van Christus Zuidland - Het Zendingserf- goedhuis is tijdens de Zuid- landse Kerstbraderie open voor de tentoonstelling met deze titel. Loop gerust binnen op zaterdag 12 de- cember tussen U vindt er zelfgemaakte kerst- stukjes, kerstcadeautjes, hoeden, kussens, kaarten, kaarsen en nog veel meer.

Er is koffie en thee met de be- kende kniepertjes en heer- lijke erwtensoep ook om mee te nemen en Glühwein. De op- brengst van de Kerstmarkt en de Oliebollen-aktie is voor kerktuin De Oase. Dat doen ze met medewerking van een mu- zikaal duo. Zang en piano worden verzorgd door El- lie Bezemer. Hans Ruigrok begeleidt haar op de gitaar.

Natuurlijk zijn er lekkere hapjes en heeft het geheel een intercultureel tintje. Wie wat lekkers meeneemt hoeft geen entree te beta- len. Die is 2 euro met SWO servicepas en 3 euro zonder pas. Zaterdag 12 december gaat de reis naar Amsterdam waar een rondrit van twee uur wordt gemaakt in de Red Cros- ser een tram van het Rode Kruis. Een gids vertelt over de bijzonderheden van de stad en haar geschiede- nis. Mensen in een rolstoel moeten zelf voor begelei- ding zorgen.

Dinsdag 15 december wordt de Intratuin in Halsteren bezocht waar een kerstshow wordt gegeven die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste van Nederland. Wie zich opgeeft wordt op- gehaald en weer thuisge- bracht. Meer informatie en aanmelden bij de SWO, tel.

Samen met Lonneke van der Locht heeft hij kort geleden de brouwerij overgenomen. Sindsdien groeit de verkoop explosief. Het platform De Ondernemer betekent voor hen inspiratie. Ook al heeft Fokke veel geleerd van zijn ouders, een kijkje in de keuken van andere ondernemers brengt hem veel nieuwe inzichten. Inzichten die de bierbrouwerij verder brengt.

NL Schrijf je in en volg een gratis socialmedia-webinar. Uniek kij kje achter de schermen met het Winterstoparrangement Voor Feyenoord komt er na de uitwedstrij d tegen N. Supporters hoeven echter niet te treuren, want dankzij het unieke Winterstoparrangement kunnen ook de eerste dagen van de kerstvakantie met Feyenoord worden doorgebracht.

Op maandag 21 en dinsdag 22 december is het mogelij k om een uniek kij kje achter de schermen van De Kuip te nemen. Het Winterstoparrangement bestaat onder meer uit een uitgebreid lunchbuff et, een rondleiding en een terugblik op de eerste seizoenshelft met Ben Wij nstekers. Kij k op www. Het einde van het jaar is in zicht. Hét moment om alle Feyenoord-supporters te bedanken voor hun fantastische steun en support in De club doet dat door middel van de Feyenoord Adventskalender en pakt dagelij ks uit met veel exclusieve prij zen, acties en bij zondere momenten!

Zo maak je de komende week kans op een bij zondere verrassing uit Southampton en een cadeautje van Dirk! De Feyenoord Adventskalender is sinds begin december te vinden op www. Elke dag wordt er een nieuwe actie beschikbaar.

Bij alle thuiswedstij den van dit seizoen tot dusver was De Kuip uitverkocht. Van het oefenduel met Southampton in juli tot en met de laatste wedstrij d tegen Heracles Almelo van afgelopen zondag: Ook de twee bekerwedstrij den van dit seizoen werden gespeeld in een uitverkochte Kuip.

Kan Feyenoord ook in die wedstrij d donderdag 17 december om Koop dan kaarten via www. Alle Kameraadjes die dit seizoen nog niet eerder naar een Kameraadjeswedstrij d zij n geweest, mogen op zondag 31 januari gratis naar de thuiswedstrij d van Feyenoord tegen ADO Den Haag!

Leden van de leukste juniorclub van Nederland, de Kameraadjes, mogen elk seizoen één vooraf geselecteerde thuiswedstrij d gratis bij wonen. De eerste Kameraadjeswedstrij d dit seizoen was op 27 september.

Op zondag 31 januari staat de tweede Kameraadjeswedstrij d van het seizoen op het programma als Feyenoord het om half drie opneemt tegen ADO Den Haag.

Kameraadjes krij gen per mail meer informatie over de kaartverkoop voor deze wedstrij d. Ben jij Feyenoord-supporter, niet ouder dan 14 jaar en nog geen lid van Kameraadjes?

Sluit je dan aan via www. De ploeg van trainer Richard Koutstaal ging met onderuit en een beter resultaat zat er eigenlijk geen moment in. Daar konden wij niets tegenover zetten. Dan weet je dat het een lastig verhaal wordt na- tuurlijk. Sommige spelers waren toch onder de indruk van de tegenstander, veel fy- siek, een fanatieke aanhang achter de ploeg. Ik merkte dat er jongens waren die daar best last van hadden. Door de nederlaag zakte SC Botlek weer een plaatsje op de ranglijst, van twee naar drie, op grote afstand van koploper Nieuwenhoorn.

Pernis, dat tiende staat in de competitie, heeft slechts vijf punten minder dan SC Botlek. Maar we zijn nog niet stabiel dit seizoen. Een serie neerzetten lijkt een haast onmogelijke opgave. Ik hoef mijn spe- lers in ieder geval niet te mo- tiveren voor deze wedstrijd, dat zijn ze wel. We zien wel, Nieuwenhoorn heeft een voetballende ploeg, wij ook.

Dit zijn bonuspunten als we ze pakken. De ploeg van trainer Steef Buijs, bezig aan zijn eerste jaar bij de zwart-witte for- matie, zegevierde met SC Botlek afgetroefd in Hoogvliet: De club uit Spijkenisse won zesmaal, speelde twee keer gelijk en verloor vier ont- moetingen. SC Botlek kwam 24 keer tot scoren en moest 19 treffers incasseren. Nieuwenhoorn is met afstand de meest productieve ploeg, de koploper vond al 41 keer het net. Rhoon wint van Zestienhoven: Rhoon won met Met deze nuttige overwinning blijft Rhoon meedoen in de tweede periode.

Het tweede elftal Rhoon wilde revanche voor de on- terechte nederlaag in Klaas- waal, maar stond zaterdag na anderhalf uur zwoegen opnieuw met lege handen door persoonlijke fouten die werden gestraft: Ze finishte in 2: Welgeteld deelnemers over alle afstanden stonden zondag 6 december aan de start voor de tiende editie.

Het leek lente, de thermo- meter gaf 14 graden aan. Helaas stond er een flinke wind, storm, die de deelne- mers nogal parten speelde. Voordeel was rugwind op de terugweg, maar mogelijk is het kruit dan reeds ver- schoten. De halve marathon werd gewonnen door Patrick Kwist RA in 1: De eerste loper op de 10 km, Yennick Wolthuizen uit Castricum, kwam in 0: Opval- lend dit jaar was het grote aantal buitenlandse deelne- mers uit landen als Mexico, Australië, Frankrijk, Groot Brittannië enzovoort.

De halve marathon ging voor het eerst door het centrum van Spijkenisse. Dankzij de inzet van vrijwilligers kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement. Er worden 7 partijen van 16 beurten ge- speeld. Er is plek voor 34 koppels. Vredenburch MC1 werd met met verslagen. Rond de twintigste mi- nuut maakte Britt Huisman met een lobje Na rust schoot Yenna Dahler uit een rebound de , even later scoorde zij fraai de 3- 0. Hekelingen vergat door te drukken en Vredenburch verkleinde via een kopbal de achterstand tot Vlak voor tijd werd het zelfs nog Door de overwinning nam Hekelingen de koppo- sitie van Vredenburgh weer over.

Het is het vierde toernooi uit het Regio Jeugd Circuit, een serie van zes badminton toernooien voor jeugdspelers. Bij ieder toernooi kun je punten ha- len voor de ranglijst van het RJC. Op zaterdag wordt er gespeeld van Onze ervaren radiologen helpen u in een patiëntvriendelijke omgeving.

De onderzoeken vinden plaats in een kleinschalig medisch centrum met veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Heeft u van uw huis arts een verwijzing gekregen voor een MRI-onderzoek, röntgenonderzoek, echografie, of laboratoriumonderzoek?

Bij ons kunt u snel een afspraak maken. Voor meer informatie of vragen kunt u kijken op onze site: Of neem contact met ons op via 35 57 gratis of schiedam dcklinieken. Of je nu elektrisch speelt of akoestisch, beginner bent of professioneel gitarist.

Vox Humana bestaat al sinds en is dé specialist op het gebied van gitaren en bassen. Met een eigen gitaarbouw- en reparatieafdeling kun je met al je vragen en wensen terecht.

Qua schaal en professionaliteit zijn we vrij uniek in wat we doen. Wil je weten of er voor jou iets verandert? Er komen 4 ritten in de vrijdagnacht en 10 ritten in de zaterdagnacht. Hierdoor zijn we sneller op de bedrijventerreinen aan de Vondelingenweg en Waalhaven.

Hierdoor zijn we ook sneller van de bedrijventerreinen bij de metro. De verbinding tussen Pernis-dorp enZuidplein blijft bestaan, maar de reistijd neemt iets toe.

Vaker op werkdagen en ook op zaterdag de hele route Op werkdagen rond Op zaterdag rijden we voortaan tussen Bij patiënten met grote en diepe brand- wonden is het verwijderen van het verbrande weefsel en het transplanteren van gezonde huid een veel- gebruikte en noodzake- lijke behandelmethode.

Helaas ontstaan hierdoor vaak blijvende, lelijke en pijnlijke littekens. Voor deze patiëntengroep is er nu een methode beschik- baar gekomen waarmee de kwaliteit van littekens verbeterd wordt. Er wordt bij de patiënt een klein stukje gezonde huid verwijderd. De onderzoe- kers isoleren daaruit op- perhuidcellen, die zich in een kweekbakje gaan delen. Binnen ongeveer twaalf dagen zijn er vol- doende cellen aanwezig om die aan te brengen op een veel groter oppervlak van een biologisch af- breekbaar materiaal.

Dit wordt vervolgens als een soort pleister aangebracht, over het huidtransplantaat heen. Bij deze methode wordt geen afstotings- of immuunreactie opgewekt. Of het nu Kerstochtend of Oudejaarsnacht is, vrijwilligers van Sensoor Zuid-Holland zuid midden zitten klaar voor een anoniem gesprek. Zij luisteren naar gesprekken over eenzaamheid, verdriet en zorgen.

Er niet alleen voor staan De decembermaand staat in het teken van familiebezoek en gezelligheid. Juist daardoor kunnen mensen zich tijdens de feestdagen extra alleen of verdrietig voelen door eenzaamheid, relatieproblemen of het gemis van dierbaren. Veel instellingen en instanties zijn gesloten, psychologen en behandelaars hebben vakantie, waardoor het gevoel er alleen voor te staan versterkt wordt.

De vrij- willigers van Sensoor zijn ook tijdens de feestdagen online bereikbaar en tele- fonisch zelfs dag en nacht. Zij lossen geen problemen op, maar kunnen wel de pijn verzachten, ondersteunen en helpen om zaken in een ander perspectief te plaatsen. Via het nummer 5 ct. Ze leren eigen voor oordelen te parkeren en zich open te stellen voor het verhaal van de ander. Op 27 en 28 februari start Sensoor Zuid-Holland zuid en midden weer een basistraining voor nieuwe vrijwilligers.

Na de basistraining volgt een mentorperiode met een ervaren vrijwilliger voor iemand zelfstandig aan de slag gaat. Geïnte- resseerden kunnen zich aanmelden via www. Vrijwilligers, opgeleid en begeleid door beroepskrachten, bieden dag en nacht een luiste- rend oor.

Lees meer op www. Jongeren blijken het grootste risico te lopen op een burnout. Al in mei lanceerde minis- ter Lodewijk Asscher de werkstresscampagne, om- dat praten over dit onder- werp vaak nog taboe bleek.

Sindsdien controleert het ministerie extra op werk- tijden, werkdruk en agres- sie op de werkvloer. De aantrekkende economie is vermoedelijk een van de oorzaken van de toename van werkstress. Werkne- mers hebben tijdens de recessie veel doorgewerkt als ze medische klachten hadden.

Mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Dag en nacht, anoniem via chat, mail of telefoon. De persoon op de foto is een model en wordt alleen gebruikt voor illustratieve doeleinden. Houd jezelf niet voor de gek! Christiaan Huygens Deel 6 voormaa r 4. De vader van Tien Huygens en zijn vaders broer, oom Christiaan zijn uitvinders.

En soms mag Tien erbij zijn als ze aan het uitvinden zijn. Dat is heel spannend. Laatst hebben ze samen door een microscoop gekeken naar alle beestjes die in een water- druppel wonen. Vandaag zijn ze bezig een groot stuk glas in een boom te hangen. Wat zou dat nu weer worden? Het maakt het eten en be- stellen een zeer ontspannen aangelegenheid, zonder dat de smaak of de portemonnee daaronder te leiden hebben. Iyumi, op het laatste stukje van de Coolsingel naast City Lens is het proberen daarom meer dan waard.

De bediening is uitermate vriendelijk, alle sushi wordt vers bereid en smaakt ver- rukkelijk. Absolute aanrader zijn de miso soep met garnalen 3,25 euro en de sashimi van zalm 3 euro. Ook de specialiteiten zijn de moeite van het proberen waard. Zo- als de Spicy Tuna Roll, een California roll met knappe- rige sesamzaadjes en kori- ander.

In tegenstelling tot de all you can eat sushi-etablissementen bestel je bij Iyumi gewoon van de kaart. De voorstelling is een radi- cale en buitengewoon vrolij- ke bewerking van het oude verhaal van Charles Per- rault over de molenaarszoon en zijn bijzondere kat. Biechtenstein Als molenaarszoon Jaap al- les kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: Samen trek- ken ze door het dwergstaatje Biechtenstein, op zoek naar eten en werk.

Door de slim- me en onnavolgbare streken van Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te ver- werven. Maar is alles wel zo mooi als het lijkt? Is prinses Wendy zo lief als ze er uit ziet? Kan een monster ook een muis zijn? En hoeveel levens heeft een kat eigen- lijk? Meer informatie is te vinden op rotheater. Leukste muziekfeest van Het leukste muzikale feestje van het jaar vindt zondag 13 december plaats in Theater Zuidplein. Tijdens de Award staat de ontmoeting tussen verschil- lende muziekstijlen, arties- ten en muziekliefhebbers centraal.

De fi nalisten heb- ben zich via de Play Offs geplaatst, waar ze zich pre- senteerden voor een publiek en een vakjury. Naast het beste muzikale talent gaat de Music Matters Award op zoek naar de artiest die de rol van de muziekambas- sadeur goed kan vervullen. Een muziekambassadeur is een artiest die verder kijkt dan zijn of haar eigen mu- ziekcarrière en is in staat om jongeren en kinderen te inspireren door middel van muziek.

Dit jaar doen er maar liefst 11 uiteenlopende fi nalisten mee. Sparkss, Monta, Cityvox, Dr. De winnaar mag een jaar lang Rotterdam muzikaal vertegenwoordi- gen en wordt ondersteund met een stimuleringsprijs ter waarde van Ook zijn er stimuleringsprijzen t. Door middel van een decibelmeter wordt bepaald wie de publieksprijs van euro mee naar huis neemt. Kijk voor meer informatie op www. Het repertoire, vol gospel, pop- songs en soulklassiekers, bestaat onder andere uit wereldberoemde hits als Oh Happy Day, Amen en Ama- zing Grace.

De castleden stonden eerder al in Paradiso en de Hei- neken Music Hall. Daarnaast hebben ze deelgenomen aan grote musical producties als Aida en The Lion King. Tot slot waren ze te bewonderen in de bioscoophit Gooische Vrouwen 2. Melissa Fortes treedt op donderdag 10 december op in LantarenVenster. Haar is muziek een mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse invloeden met een vleugje jazz en soul. Tropische sferen met een vleugje jazz en soul Lust, obsessie en zoete wraak in Fatal Attraction Het is spannendste avond uit en de beste waarschu- wing tegen vreemdgaan.

Het toneelstuk Fatal At- traction, gebaseerd op de wereldberoemde psycholo- gische thriller uit met Michael Douglas en Glenn Close in de hoofdrollen, is op woensdag 16 december te zien in het Rotterdamse Oude Luxor. Ruim vijfentwintig jaar na de fi lm- première spreekt dit verhaal nog steeds tot de verbeel- ding, waardoor een toneel- stuk niet kon uitblijven. Het leven van Daan, een succesvolle advocaat, en zijn jonge gezin verandert drastisch na een spannend weekend met de prachtige Alex.

Daan denkt dat hij na zijn avontuurtje gewoon kan weglopen, maar Alex wenst niet genegeerd te worden. Ze achtervolgt Daan en zijn familie met angstaanjagen- de gevolgen. Kaartjes De voorstelling begint om Tickets zijn ver- krijgbaar vanaf 17,75 euro via: Meer informatie over de voor- stelling is ook te vinden op www. Kerst-Doelenconcerten gaan van start Deo Cantemus organiseert dit jaar Kerst-Doelenconcer- ten op 12 en 19 december De lei- ding is dit jaar voor het laat- ste in handen van dirigent Cor de Haan.

De concerten vinden plaats in de Doelen. Een leuk huis op het oog? Suske en Wiske De Musical zit vol avontuur, humor, en fijne muziek. Een onvergetelijk theateravon- tuur voor het hele gezin. Wanneer de oersterke Jerom op mysterieuze wijze wordt ontvoerd, gaan Suske, Wis- ke, Sidonia, Lambik op on- derzoek. Zo belanden ze in de wervelende wereld van het Circus, waar ze nauw in de gaten worden gehouden door de sluwe ringmees- ter Ben Cramer.

Zou het de vrienden lukken om dit avontuur tot een goed einde te brengen? Doe mee en maak een eigen Suske en Wiske stripver- haal. Kans op fantastische prijzen! Download het wed- strijdformulier op www. Doe deze vóór de voor- stelling in de brievenbus in de foyer van het theater dan maak je kans op een extra Suske en Wiske pakket uit- gereikt op het podium. Zondag 3 januari, De jarige Rus en zijn paard zijn door jarenlange training een twee-eenheid in de piste ge- worden.

Jeroen Leenders - Pagliacci Jeroen Leenders toert door het land met de stand-up comedyvoorstelling Pagliacci. En stand-up comedy doet je nadenken over het leven, jòuw leven. Stand-up comedy is gevaar- lijk, elke dag is anders, het weer is anders, het publiek is anders, de zaal is anders, Jeroen is anders, …het is elke keer anders. Het enige wat Leenders meebrengt is een hoofd vol denkbeelden en verhalen. Maar het is het moment zelf dat beslist wat er verteld wordt en hoe.

As such is life. Theater de Stoep, vrijdag 11 december - Reserveren via de theaterkassa, telefo- nisch via , of via www. De tijd dat slagwerk uitsluitend een manne- lijke aangelegenheid was behoort voorgoed tot het verleden. De drie slagwerksters voelen elkaar tot in de fines- ses aan en beschikken ook nog eens over een flinke dosis energie, een sublieme techniek en uiterst aanstekelijk spel- plezier.

Met indrukwek- kend, verassend, boeiend en spetterend slagwerk leggen de meiden menig mannelijke collegadrum- mer het zwijgen op. Vrijdag 11 december Volg ons op Facebook via ikwilhetlandin of kijk op www.

Ad van de Graaf, telefoon: Twee dagen kunt u genieten van heel veel kramen en houten chalets met leuke spullen, diverse activiteiten en muzikale optredens. Films bekijk je op het Retina display in een resolutie die viermaal groter is dan die van de iPad mini 1. Zo doet u mee! Los de woordzoeker op. Zoek de gegeven woorden op in het veld met letters en streep ze door. U kunt deze op de volgende manieren doorgeven: De sluitingsdatum is 14 december Nu gratis intake gesprek bij een behandeling.

Hoogwerfsingel 11, SM Spijkenisse www. Wil je een bijeenkomst aankondigen? Heb je ander verenigingsnieuws? Je kunt het nu zelf online plaatsen op onze nieuwe website. Het bericht naar de redactie mailen is hierdoor niet meer nodig. Het staat namelijk automatisch klaar voor de papieren krant en we plaatsen zoveel mogelijk berichten in de gedrukte krant.

Candy White metallic meerprijs Inclusief onder andere: Als optie bieden wij u de unieke Hands Free Tailgate aan, waarbij de achterklep automatisch opent en sluit met een voetbeweging.

Heel handig als u uw handen vol heeft. Zie voor kosten en voorwaarden ford. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: Auto van der Burgh www. Genoemde prijs is incl. Deze actie geldt tot en met 31 december of tot de voorraad strekt.

Vraag naar de voorwaarden. Onze actiemodellen bieden wij namelijk extra voordelig aan. Bovendien kunt u de BPM-verhoging van nog net ontlopen. Kom dus snel naar de Voordeelweken, want dit is hét moment voor een nieuwe Suzuki. Curieweg 23, KJ, Tel. Heydenstraat 2, LE, Tel. Swift Black Style Betrouwbaar, sportief, zuinig en stijlvol. Cruise Control, Bluetooth en Style-pakket: S-Cross Exclusive Veelzijdige auto voor werk en privé. Vitara S, sportiever dan ooit Suzuki introduceert de sportiefste en stijlvolste Vitara tot nu toe.

De nieuwe Vitara S is extra sportief uitgedost. Voorzien van de nieuwe 1. De eerste keer is op 7 januari. De ombudsman wil hier- mee tegemoet komen aan mensen die niet in de gele- genheid zijn om op het re- guliere spreekuur te komen.

Dit spreekuur is iedere dins- dag van De inloopspreekuren zijn bedoeld voor de bezoekers van de gemeentelijke om- budsman van alle aangeslo- ten gemeenten in de regio Rotterdam. Vanaf 1 januari zijn deze gemeenten aangesloten bij de gemeen- telijke ombudsman: In Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Vlaardingen en Albrandswaard is de ge- meentelijke ombudsman ook gemeentelijke kin- derombudsman.

Het avondspreekuur wordt bij wijze van proef geduren- de een half jaar gehouden. Bij voldoende belangstelling wordt het voortgezet. In eer- ste instantie zijn de data van de avondopenstelling: Meer informatie is te vinden op www.

Heerlijk ijstaart voor jarige ijsbeertweeling ReGio - IJsbeertweeling Siz- zel en Todz uit Diergaarde Blijdorp zijn vorige week woensdag één jaar gewor- den. Onder het toeziend oog van vele bezoekers kreeg de ijsbeertweeling een ijstaart van haring, wortel, andijvie, hondenbrokken en roosvi- cee.

Op 20 en 27 december staat de ijsbeertweeling centraal tijdens een college; Een ijsberenverzorger blikt dan terug op hun eerste le- vensjaar. Voor de ijsberen is de taart niet alleen een lekkernij maar ook erg leuk om mee te spelen. Hardlo- pers kunnen kiezen voor een afstand van 5 of 10 km over het gloednieuwe asfalt. Na de run is van Parkeren op het parkeerterrein van Rijkswaterstraat, Derde We- relddreef 1, Delft, vanwaar pendelbussen rijden.

Meer info op iods pzh. Het is vaak wachten voor de Spijkenisser- én nieuwe Botlekbrug. Deze keer gingen beide bruggen open voor een sleeptransport. Culinair theater met 24Kitchen- kok Angélique Schmeinck ReGio - Vanaf haar culinaire podium neemt meester- kok Angélique Schmeinck haar bezoekers op woens- dag 16 december van Schmeinck presenteert klei- ne en grote verhalen over smaak, beleving, verleiding, echtheid, nieuwe gerechten en onbekende werelden.

Ze animeert op ludieke wijze de zintuigen om echte, eer- lijke en pure smaak onder de aandacht te brengen. Met veel gevoel voor humor leert ze mensen opnieuw proe- ven en opnieuw beleven, waarbij het verleiden van de winterwortel en verliefde krabben de revue passeren.

Aansluitend aan de show is er een signeerses- sie en boekverkoop. Kaarten à 11,50 euro 7,50 voor leden zijn verkrijgbaar via www. Nadat de politie het dreigement maandag- ochtend binnen kreeg, kon de identiteit van de dader snel worden achterhaald. Hoewel er geen aanwijzin- gen waren dat er echt een explosief zou worden ge- plaatst, werd het stadhuis extra bewaken.

De verblijf- plaats van de Rotterdammer werd maandag rond half 3 achterhaald. De politie on- derzoekt het dreigement en de achtergrond daarvan. Onderhoud gashaarden, gei- sers. Volop keus uit nwe was- machines v.

Ook voor vi- nyl. Stolwijkstr 41 DN Rotterdam, Bel naar en spreek een advertentie in of kom direct live in gesprek met leuke mannenof kom direct live in gesprek met leuke mannen Dag mannen ik ben een leuke en goed uitziende vrouw van 48 jaar. Ik ben op zoek naar een leuke en gezellige man. Ik ben een leuke en spontane vrouw. Ik ben op zoek naar een lieve man voor een leuk contact.

Laat wat van je horen als je meer wilt weten en bel me. Alleen serieuze reacties graag. Laat wat horen, bel. Ik ben op zoek naar een leuke man voor een serieuze re- latie. Ik zoek een man die nu contact met mij wil.

Ik hoop dat er iemand wil afspreken. Ik ben een leuke en spontane meid van 28 jaar. Heb je in- teresse in mij? Ik zie er leuk en goed uit. Wil je meer weten? Die matrozcn zijn fiinkc mensen.

Laat ons eens lcijken, hoc zc de zware bagage in het ruim nc: Hoe efjen is de zeel Kom mee naar voren; ik zou graag de akkomodatie zien voor de passagiers 2de en 3de klasse.

Het dek is te vol daar; kom linver mee naar de achterstcrcn. Men mag niet spreken tegen de man aan het rocr. Dit is het kompas van het schip. Hct hf'hoorde meer ballast te hebben. Zic die ma,n ecns in de top van de mast. H eeft 11 ooit rn ct ecn zcilschip gercisd? Have they a library on board? Yes, and the head-steward keeps the key. Who is the captain? Is that the purser? No, that is the ship's doctor. Those sailors are fine fellows.

Let us watch them lower the heavy luggage into the hold. How very smooth the sea is! We shall have it rough erossiug the Sound. As long as we do not ship seas I shall not mind. Come forward; I want to see the accommodation for the 2nd and 3rd class passengers. You must not speak to the man at the wheel.

This is the ship's compass. How the ship rolls and pitches! It wan ts more! Look at me man at the mnst-head. Ask the engineer to show us the engine room.

Have you ever gone by a sailing ship? I once crossed the Channel in one, but I cannot say that I liked it. What the Adjective is to the Noun, that the Adverb is to the Verb.

As Adjectives express attributes and qualities of persons and things, so Adverbs express peculiarities marking an action. Adyerbs are arcordingly principally meant for a modifying Verbs, yet they may likewise b modify Adjectives, c Adverbs, and d even Nouns in some particular cases.

Het paard loopt hard, the horse runs hard. De vogcl zit ginds, the bird sits yonder. Mijn dochter belooft veel, my daughter promises much. Dit pakje schijnt ongemeen zicaar, this parcel seems uncommonly heavy.

Uw begccrte wordt te sterk, your desire is becoming too strong. Mijn zuster leest heel mooi, my sister reads very well. De zonnestralen vallcn bijna loodrecht, the sunbeams fall almost perpendicularly. AR d lje menscn hierachter zijn zindelik, the people at the back are cleanly. Die stcilte daar is yccuurlik that steep place there is dangerous. Dit bock en tlat, this book null thn t onf'.

Tlw '01rnlativP Yrrlls, i. Hij schijnt ~ ijk, he Sf'f'lllS to he rich; llij blijft tro1m, he rpmaim; faithful. The following are the kinds of Adverbs in use: Bijwoorden van Wijze, AdverbR of ~Ianner. Bijwoorden van Plaats; Adverlls of Place. Samengetrokke11 Bijwoorde11, Oomvound Adverts. Every Adjective denoting a quality rna,y be mmd as an Adverb of ~Tanner without any change of form. Adverbs waar, where; waarheen 1 whither; vanwaar, whence, etc. Wanneer, when, is an Interr. The way in which ' wel ", u imrners ", and "volstrekt" are used, can be best gathered from the following sentences: H ij lieeft het wel gedaan, maar r11iet zoals ik het wilde, he did it indeed or-no doubt; or-that's true , but not as I wanted it.

Tn ihis sentence place full stress on the word "grrlaan". Ik heb u immers trouw gediend, I served you faithfully, did I not? Hij wilde het volstrekt z6 hebben, he was determined to have it so. Put stress on ''dank". Kom dan, waarom zouden wij waahten, do come, why should we wait? Zeg hem toch, dat hij haast moet maken, please tell him that he must make haste. Adverbs of manner see par.

IT, l are for the greater part Adjectives used as Adverbs, without auy change of form. Jy exists in Dutch, bnt if; now very little used. De oude rnan loopt modelik Adv. Adverbs used 1o he formed from existing Adjectfres by the addition of lik; now this is not admitted in colloqnial langnage, though in high-flown style and in Bible language it is.

Adverbs never change their form. Jlijn zoon wcrkt het vlijtigst, my son worlrn most diligentl: Ik 1cas hct eerst op sclwul, l was the first at school, with-lk 1cus eerst op sr lwul en daunw in ltct nwseum, I wa8 first at school, and then at the mu8eum. Jfijn brocllcr kwam het laaf8t boren,. Dit tneisje lcert hct best, this little girl learn: De man hceft zijn kind het lief st bij zieh, tile man prefers having his child with him, with- 1 k zuu.

Noch is neither; nog, yet, or still. Hij leeft nag, he is still living. Zelden, rarely seldom , is only an Adverb, and never an Adjective: Wij zien onze broedc1 zelden, we seldom sec our brother. Zeldzaam, rare, wrongly used in the place of zelden, is an Adjective and not an Adverb: Volkomen zwarte katten zijn zeldzaam, perfectly black cats are rare.

The South African Dutch replaces this word b. Heen is an Adverb of place, indicating direction towards an object: Waar gaat u morgen heen '! Mijn plan is van middag nergens heen te gaan, my intention is, not to go anywhere this afternoon. He11en is an Adverb, indicating motion trom a place: Ga niet ltenen v66r het do1iker is, do not go away before dark.

In speaking this difference is scarcely ever observed, heen being used for botl. I mmer, ever, and nimmer, never, point to a future time: Za1 ik u immer wedcrzien '! Shall I ever see you again?

Hij zal ons nimmcr beschamen! He will never put us to shame! Ooit, ever, refers only to the past: Heb ik ooit in mijn levcn zo iets gezien? Did I ever see such a thing in my life? Nooit, npvcr, may indicate a past or a future time: Wijlen, late, is an Adverb of time taking its place before ihe name of a person: W ijlen de Graaf van Ohambord, the late Count Chambord.

Met dat hij binnenkwarn, hield hct geraas op, the moment he came in, the noise stopped. Orndat de jongen lust had in een van de lekkere appels, liet hij kwansuis hct geld va,llen, orn de aandacht van zijn tante af te leiden, because the boy longed for one of the nice apples, he as it were by mistake dropped the money, in order to divert his aunt's attention.

Averecllts a compound of af, from, and recht, right, with an Adverbial s means in the wrong direction. Zij breit de ene toer reoht, en de andcre ai erechts, she knits one round plain and the next purl. Ai and toe are Adverbs, and hence cannot be used before Nouns like the corresponding Prepositions van and tot: De hond licp naar mij toe, the dog ran up to me, and, de rnan kwam tot rnij, tiie man came to me.

Wei is used with reference to the state of one's health, as: Mede, the common form of which is mee, is used as a prefix to a great many Verbs which haye no exact equivalents in English. Doe je er aan mee? J orn mee, come with me us.

The Hou th African Dutch has replaced rnede rnee by saam. Hij viel rnn het dak uf, he fell from the roof. De vogel vlicgt nun de boom. De jongcn trrlct dr. Hij ku am up de rlocr 11ccr, he cmue down on 1: Consequently, when separation is to be indicated, af i: Hij slocy hem het lwufd uf, he cut his head oti. De rcgen i;olt 1iit de wo7kcn nccr, the rain falls from the cl"ouds. Down ward motion, along a slope, is exprei;red by af: Hij luopt de trav aj, he goes down the stairs.

Jlijn paard trekt - dan hct uwr.. Dezc ocfcniny is - degree - gcsr: Die rnan yaat - time - l place roorbij. Net kind is gestraft, - cam: Zey hem - mood , dal il; - time I op rci8 ga. Jk sta - repetition of time Zijzrmrfon- affirmation bij on8 gcwrpst zijn, als zij tijd gchotl lrnddcn. De man is - time zirk geicrcm. Give the Dutch AdverbR for the Englh~h words: TOf'Jt lief amprikaansc schip here in de baai lag, lien ik abroad ge1cccst.

Ik bcn ~ erterday zipk gr1rerst, for that reahou rlat ik rnijn lrsscn not grlpprrf, heb. Hct kind zol in rourhe of time oa11 djn nirwwc omge 1;i 11! H et bprich t van de u1;erwi n11 i ny ican in ircinigc 11rcn for and wide 1 rrbrcid.

Ojschoon zijn vader hem strictly verboden had to-night u-it te gaan deed hij het yet. Ik heb everywhere naar mijn pen gczocht. Heeft it indeed never geweten why uw vader thither gegaan is?

Dit boek is exceedingly vervelend. For what purpose geeft hij zich zoveel moeite? De kinderen vermaakten zich especially well; en merrily keerden allen home. Henceforward zullen de boten every week varen.

All these roses blossom a long time, but that one yonder blossoms longest of all. N"otwitlrntanding the heavy rains, the troops marched courageously onward. I would rather not tell you why he prefers going tomorrow. The seasons are caused by the annual rotation of the earth round the sun. They will have to act yery eautiomily in that matter.

Of all the young ladies that i,mng last night, T liked beviel mij your niece's voirp best. This girl can yery well learn this piece of poetry, but won't recite it be8t of all.

Please, let the blind down a little, the sun is shining right in my face me right in the face. Th~ price of wheat has considerably fallen lately. Don't jump down from that height; you will hurt yourself. The young bride is a relative of the late President Brand. I told you, didn't I, that the stamp was a very rare one, and that you should not give it. I got up half an hour after you, and yet I was downstairs earlier than you. Zijn broeder is na hem yestori en, his brother died after him.

Na het zinycn ktl'nm die preelc, on the singing followed the sermon. Hij Jcwam, nadat zijn broeder vertrolclcen wa8, he came after his brother had guue. Daarna is the Dutch equivalent for "after that afterwards ". It may lie replaced by dan, with the Present and Future tenses, and by toen with the Past Tense: After I had finished my drawing, I packed my box and went naar home. The ship arrived after you had left. His brother died just after his arrival.

After this rain we shall have fine weather. I invited my parents first,. Let me eat first, and then I shall speak met to you. R ~ sat down ging zitten 1 on that chair there, and shortly after he fainted. I prise to take him in after he is discharged from uit the prison.

You saw him al'ter he had written his letter. After the rain had stopped, we went out for a " alk wundclen. Yon slwnld not say no, after you had ont'e said yes. Ile told me of all the pain be had suffered, and then he fell into a quiet sleep.

T shall have the boy wash the tloor after he eomes back from the butcher's bnteher. After my father had started for Europe, my mother became ver5 ill. After you, please, madam! After a day's day of hard work it is pleasant to lrnve Rome muric. I have put that hook on tlw tnhlp. Ik steck het geld in mljn wli: Ik doc het geld in mijn beurs, I put the money into my purse.

Hij doet zijn board, zijn das, zijn mantel aan, he puts on his couur, his neck-tie, his cloak. Hij deed zijn manchettcn, zijn kappen af, he took off his cuffs, his leggings.

But when there is such passing, aantrekken and uittret~ken are used: Trelc u u; jas, uw schocncn aan, put on your coat, your boots. Hij trekt zijn handschoenen, zijn kouscn uit, he takes oft his gloves, his stockings.

Of aprons, veils, etc, voordocn and afdoen are used: Plaatscn, English "to place ', is used for Dutch zetten in more formal expressions. For the many other and varied meanings of "to put", a translation of the synonym which apvlies best to the action is advisable. Ile put wrote it down in the book, llij schrcef hct in het boelc op.

I put said it straight to him, ilv zei ltet hem rechtwlt. Will you put the inkpot on the table for me? I have put the inkpot there, and I have also put the paper on your desk. They put a bucket under the spout to catch the rain-water. Bet us put our clothes into our boxes. Put a chair ready for your uncle: The man put the horse into the stable, and put the cart. R into the waggon-house. Have you put sugar in my tea? Yes, and I have al.

The boy had a number of marbles which he quickly put into his pocket. Put on om a shawl, it is cold. Must I put on a veil too? No, you need not put on a veil, as long as als.

Don't put sheep and oxen into one fold. Take off your hat and your boots too. Yes, and take off that heavy coat; I shall er bring you a light one. Put away your books, the teacher is coming.

Jane had a bird which she had put in a cage. I have put the cups on the table in the kitchen. And where have you put the meat? I haye put the meat into the sideboard.

What is your salary? I get three hundred pounds sterling per annum, which makes exactly twenty-five pounds per month. Is your salary paid out monthly? Every other day om de a. He cnme just in time to see the balloon rise. What a grand sight it was! I think I should like to go up some time eens. Last night somebody called trans. Next week we have to part, and next month, just about this time, we shall be in different parts of the globe. Will you be back in a fortnight?

I cannot tell it you at prespnt. About a week ago I met my uncle and three of my cousins fem. Over vet schiuende Ambachtslieden. Rr moct con ruit in dit renster gezet wonlen; haal ecn glazemakcr om hct tc doen. Hecft u nog andere tccrktuigen no dig F 4. Ja, brcmg rrl'ij als 't u blieft tjen schrocfdraaier, een llamcr, tlcn schaaf, en wat,qrote spijkers f kopercn koppcn; ook icat Linnen nageltjcs.. Dat uithangbord is slncht gesoltildcrd; de schildcr u as maar ccn lecrjongen.

Laat mij cens mat zinkplaten zicn roor drlclcing. Leien of dakpaimen 'trorden hier zclden rnor da t duel gcbrnih t. Rictcn dakcn z1jn boren alle andcre tc 1 crkirzcn. Dczc larlcn moetcn naar ecn scltrijn11 rrker gaan om nagrzien te worden. De kuiper zal lwt rat rrpar lren. This winuow needs a pane of glass ; l'all a glazier to vut one in. Ask him to saw this piece of woou for me, and lend me a gimlet to bore a hole. Slate or tiles are selrlom used for that purpose here.

Ask the vavior what Ile woulu chnrge for paving the yard. These drawers must lie ta ken to a ca binctmaker to be mended. The poover will repair the l'rrsk. Ilecft u hem gesprokcn over rle duigcn en de bodem? De smid legde het 1;zer op hot aanbceld, en srneedde het tcrwijl het hcet was. Ik heb deze voorsni1- messen bij de nwssemaker in de L-straat gclcocht. Hoe nwoi zijn de potcn ean die tafcl gerlraa,id!

Jieeft u al cen draaibanlc gezienf Die schildcr is berocmd; prins Alexander hecft zijn laatstc schilderij gel ocht. Dat houtsnecwerk is uit- 1 mun tend gedaan. Mijnhecr N; hij heeft hot opsch1 ift op d ic grafsteen gernaakt. Dcze mesgcn en scharen zijn niet scherp; brong ze naar een schareslijpcr, als 't U blieff. Did you tell him about the staves and,the l. This water-can leaks; take it to the tinsmith and have it soldered. How beautifully the legs of that table are turned.

Have you seen a turning lathe? Let us go to the joiner's and ask for some glue and a few shavings. That artist is celebrated; l: That carving is exquisitely done. Who is the sculptor? These knives and scissors are not sharp; please take them to a grinder. Prepositions, Voorzetsels, are real particles, i.

They may have different meanings according to the various relations between actions, per~ons, and objects which they are made use of to express. One ot the two Xouns between which a Preposition takes its place in a sentence, is the name of the person or thing to 'Which at1ention is chiefly drawn, whereas the other Noun fie. Any such defining ~oun is under the direct influence of the Preposition that precedes it, and is said to be "gm erned" by it.

The usual place of Prepositions is before the Kouns they govern: Wij speelden op de plaats. Formerly Prepositions, and words. Dative, or Accusative case of the Noun after them. Now, however, one common rule applies to every Preposition, viz. Masculine Genitiye; buitenstijds, out of season; binnensmonds, mutteringly. The relations pointed out by Prepositions may be: Rest in a place.

A relation of place l b. Motion to or from a place. A relation of time. An abstract relation expressing a cause, an object in view, etc. A positive or negative connection. Motion to or from a place is indicated by: A relation of Time is indicated by: An abstract relation of Cause, etc. A Positive connection is expressed by: Hij kwam na mij, he came after me; ik ga naar Engeland, I am going to England. Hij k1carn daar uchtcr rnij, he came there after me. Prepositions used for indicating different relations.

Rest in a place: De stad ligt aan zee, the town lies on the sea-coast. With gaan, indicating a beginning: De vogel gaat aa1~ 't t: Used instead of the Dative case: Geef het boek aan uw broeder, give the book to your brother.

Instead of the Possessive case: Dit is de lei van mijn broeder, this is my brother's slate. Ik ontving een brief 'Gan ltem, I got a letter from him. De kogel ging door het huis, the bullet went through the house. Door uw vermogen is u in. Door uw vriend,elike hulp is het mij gelukt, with your kind assistance I have succeeded. Door alle landen zal het gehoord warden, it will be heard throughout eyer,v country. Bij geval,, by chance; bij beitrten, by turns; bij nacht, by night; dicht bij, close by; bi larnplicht, by lamplight; bij ongeluk, by accident.

H et is bij tweeen, it is close upon two o'clock; Zijn hitis is bij het kcrlrhof, his house is near the churchyard; Mijn grootmoeder is bij de taclztig, my grandmother is nearly eighty years of age. Zij logeert een week bij ons, she is staying with us for a week; Hee ft hij geld bij zich '! Kom bij mij, lief kind! Hij kwam eerst bij ticaal't: Onder het ontliijt wordt ons altijd iets voorgelezen, during breakfast we have always something read to us.

Die boot kan geheel onder water gebracht icorden, that boat can be completely sub merged. De rovers verdeelden de buit onder elkander, the robbers divided the spoil amongst them.

Onder de Zange regering van Keizer Willzelm I. May be translated by "upon", "on", "in", "after" "at" "with'', "but", "into", ''to". Hij legt het ene boek op het andere. Ik ontmocttf' hem eerst op een Maandag e 1u daarna up een 1l'oen8llag, I met him firrt on a: Monday and then on a Vi 1 ednesday. Doe het eens op een andere rnanier, just try it in a different way.

Hij klcedt zich op zijn Duits, he d1 esi: Op uw verzoek zal ik gaan, I shall go at your request. Jfijn vader is waarlik boos. Allr kinderen op een na, ~ijn dood, all the children but one are dead. Die fraaie hoed zal ik n op de koop toe geven, I shall throw that pretty hat into the bargain.

Weet u, dat we op soepee gevraagd zijn? Mijn plan is, morgen naar mijn stil dorp teruy te gaan, my intention is to return to my quiet village to-morrow; De vogcls vliegen naar de kust, the birds are flying towards the shore. Dat is naar de natuur getekend, that is drawn from nature. Ik heb gehandcld naar mijri overtuiging, T acted according to my conviction.

Hij doet er ondcrzoek naar, he is making enquiries about it eaning for: Hij zoekt naar zijn boek, he is looking for his book. Hij klecdt zich naar de duitsc mode, he dresses after the German fashion. Er is een heining om de tuin, there is a fence round the garden.

Hij gaat om de veertien dagen naar huis, he goes home every fortnight; de vergadering begint om zeven itur, the meeting begins at 7 o'clock. Preceding the Infinitive of a Verb: Hij doet het alleen om te plogen, he just does it to tease; Ik ben gekomen oni onze rckcning te vereffenen, I have come to square our account. Orn 'trelkc redcn is hij vertrokken? Denk eraa,n om rnijnentu il, remember it for my sake.

Uw bepaalde tijd is orn, your fixed time is up. Zal hij ooit uit de mocite komen? Hij kornt uit de kerk, he is coming from church. Uit oprechte lief de, out of real love. Preposition-Verbs requiring for the greater imrt different prepositions in Dul. Zich 1wdroe-,, be grieved at. Refore the day dawned we were all up and read~' At what time Ifoc lrwt do you wish to be called? Among yonder trees there is one which looks particularly prp-tty.

During the dinner people were continually knocking at our door to [the] annoyance of our guests as well as of ourselves. N'ot every heart requires a large number of friends to be happy. I have known persons who had very few true friends, and yet were happy and contented.

Three of the pupils have failed in the examination, on account of the many mistakes that they made in the translation from German into the English. Forasmuch as the news has reached you, you will be obliged to go at once. All the people ran to the market-hom;e for to shelter, on account of the unexpected shower.

The bird flew into the church, and went right through it. Ile came to me about a quarter of an hour after my brother had left me and stayed for some a twenty-five minutes.

Once upon a time a fox saw a pretty wood-pige~: Did I eve1 hear have I heard a wood-pigeon speak such S Surely, if foxes are called cunning, pigeons might zoitden kunnen be called w~se. But now explain your statement. With us it is different. From whatever side the wind blows, we are always able to shield our head and keep it warm.

I would simply lift my right wing and er cover my head with mede it. If the wind blew from the north, I should only require to lift my lf'ft wing and do the same. You see, now I have caught ym~ that's a thmg that you do not know, my little dove! Pigeons know everything about of that matter.

Shall I show vou how we ~o? She ventured it to come down from her twig in the brushwood, and sat went to sit down on the ground right in front of recht v66r the fox. That was it what waar the fox had been looking for op gewacht had with all the desire of.

The very same minute that the bead turned round, he seized the poor pigeon with his strong claws, ate it op and went away. I dare not go out, for fear that I might zou kunnen C3 tch cold. Let him do it, if he likes wii. I shall have you all geheel to voor m: You won't go out, will you? What is it that puts you up to dat er u toe brcngt neglecting neglecl your duties? He ir so anxious desirous to become acquainted with you.

What will er have become of my poor hoy? The last news plur. All the people whom you see assembled in that spacious hall are descendants of the late Duke [of] A.

What a pity hoe jammer that you haw not been able to ku,nnen travel more! To spend a r. His is smid rnn beroep. Hij is t an alle marlvten tlt uis. Deze man hccft cen lakenw,inkel in de Langestraat. Waar lwn men een elrscmplaar van dit boeli; bekomen? Men lean het, meen ik, krijgen bij Mason, boekhandelaar, in de Gcorge-straat.

Neem Wit rccept, en icac'ht bij de apothclrer tot de medicijncn lvlaar zijn. Laat dit bij de blikslager repnrercn. Jllijn paardcn moctcn beslagcn wordcn; breng ze naar de hoefsmirl. He is a blacksmith by trade. He is a jack-of-all-trades.

Where ean one get a copy of this book? If you pass the chemist's, IJuy some citric acid for me. Take this prescription, and wait at the apothecary's till the me1ucine is ready Have this mended at the tiusmith's. Get the carpenter to mend those tables and benches A mason inust look after that wall. The upholsterer has papered aud furuislte! Please have this taken to the loeksrnitlt's. The man whom I employ lives near Johnston, the shoemake1. My horses must be shod; take them to the farrier.

That waggon-builder makes excellent waggons for the transport-trade. Ga met mij mcc naar de gomlsmid orn cen gouden ketting te lcopen De horlogcm. Zullen wij bij de i ishandc Zaar aangaan, en wat vis voor het dince bcstcllen? De slager hccft in de laatste tijd geen heel goea: Wij kopcn er zeldcn: De boeren zeggen, dat de oogst van 't jnar slecht zal zijn.

Deze man is boekbindcr, en die hceft cen boelcstalletje. Vraag de drukkcr, die fout te verbetcren. StU'ur naar de kruidenier om een lrist beste tee.

II ecft u sigarcn? Neen, maar dje tab,alcshandelaar hecft er zeer goede op het ogenblilc. H eeft de klcermakcr mijn jas gestuurd? Neen, mijnhcer, maar de hoedemaker hccft de hoed gestuurd, die u besteld had.. Go with me to the jeweller's to buy a gold chain.

Shall we call at the fishmonger's, and order some fish for dinner? The butcher has not been sending very good mutton lately. Where d0 you buy your vegetables? We seldom buy any; our gardener keeps us supplied. The farmers say the harvest will he!

This man is a! Ask the printer to correct that mistake. Send to the grocer's for a box of best tea. Have you any cigars? No, but the tobacconist has excellent ones at present. Has the tailor sent my coat? No, sir, but the hatter has sent the hat you ordered. As Prepositions express relations between objects, or between an object and an action, so Conjunctions establish relations between thoughts.

Conjunctions are indeclinable words particles , and have no meaning in themselves. They are used for expressing the connection between sentences, or different parts of the same sentence. Consequently they are connective words. To distinguish them from Adverbs, which may he connectives as well, it must be observed that Adverbs do not derive their meaning from the place they take in the sentence, and though used as connectives, must always qualify some other word.

Adverbs, moreover, when used as connectives, are not necessarily placed bet. Reken er op, nu zal het geschieden, be sure of it, now it will happen nu is Adv. Conjunctions may be divided in~o two principal classes, viz. MMAR kende Voegwoorden, and 2. Of the Co-ordinative Conjuuctions, those that are adverbial place the subject after the Yerb. Those which oppose, Tegenstellende Voegwoorden 3. Those which express a reason, Iledgngevende Voegwoorden.

Laat mlj u zeggen, hoe icij de dag hebbcn doorgebracht: Let me tell you how we spent the day: Hetzij wij werken of spelen, ons hoofd rnoet er bij zijn, whether we work or play, our mind must be in it; of de brief is reeds verzonden, of hij zal van morgen op de post gaan, either the letter has been sent already, or it will be posted this morning.

Subordinative Conjunctions are subdivided into: Those that express a comparison, Vergelijkende Voegwoorden. Those that express a proportion, Verhoudingaan~ wijzende Voegwoorden. Those that express a condition, Voorwaardelike Voegwoorden. Those that indicate a concession, Toegevende Voegwoorden.

Those that express a purpose, Doelaanwijzende Voegwoorden. Those that express the reason of an action, R. Those that join Noun-sentences to Priucipal sentences, Verklarende Voegwoorden. Hij is grater geworden, dan ik verwacht had, he has grown taller than I had expected; doe alsof je thui: Hoe minder hoe liever, als je rnaar gewnd bent, the less the better as long as you are healthy; hoe meer ik hem aanzette tot zijn werlc, des te meer vertraagde hij, the more I urged him on to his work, the more he idled; naardat u werkt, zullen uw vorderingen zijn, according to your work, so will your progress be.

De haan began te kraaien, zodra als U'ij buiten kwltmen, the cock began to crow as soon as we came outside; het vuur ging dadelik uit, toen de blaasbalg ophield rnct blazen, the fire went out immediately, when the be11ows ceased blowing. Wijs rnij de plaats, waar ik gezaaid heb, show me the: I di8tinclly rememler the height from where we waved a last farewell to you.

Ik wil het niet doen, tendj 1 mo 'DOlle toesternming geeft, I don't want to do it, unless you give your full consent; je kunt op mijn hulp rekenen, rnits je zelf al je krachten inspant, you may be sure of my assistance, provided you yourself do everything in your power. Ofschoon dit woord verouderd mag heten, wordt het toch door verschillende schrijvers nog gebruikt, though this word may be called obsolete, it is still being used by several authors; hij waagt zich gedurig nog 's avonds.

In fact, in colloquial limguage, those two Conjunctions are rarely used. De vader icerlct icat hij kan, om dje zoon de vruchten van zijn arbeid te laten plnlckcn, the father works with all his might, to let the son gather, etc.

Foreigners should try to accustom themselves t0 the constant use of the Preposition om for the sake of fluenc~. De verkoping kon niet doorgaan, omdat het regende, the sale could not come off, because it was raining; ik zal gerechtelike stappen tegen u rnoeten nemen, aangezien i~ mijn naam lieeft traohten te benadelen. I shall have to take legal steps against you, forasmuch as you have tried to injure my reputation.

These Conjunctions occur after Verbs which express an assertion, an assurance, a question, etc. Hij verzekert rn,ij, dat hij er geen schuld aan heeft, he: Dat, that, may mean omdat, because, opdat, in order that, and zodat, so that: Wijl ought to be taken for dewijl, because, and not for terwijl, while. Zonder, in plaats van, behalve, when they are Conjunctions, can never be used without the Conjunction dat: After real Conjunctions the connective dat may not be used.

Now that may be translated nu dat, but nu only is more common. Maar and doch both mean but. Maar, however, opposes the thoughts expressed in the sentences it con-. Hij is rijk maar blind u;at uaat hem zijn rijkdoin? In common speaking, however, "doch' is uncommon. A thrush, a linnet, and a thistle-finch were once caught by a fowler in one day and under the same een en hctzelfde net.

Since they were all equally prett~', hp did not like wilde hij nict graag to kill [any] one of the three; so he pnt them together into one large cage.

At first they were all on very good terms op zeer goede voct , most heel likely because none of them liked the fate to none of them was the fate agreeable to which they were condemned [to]; but when after a while they had got accustomed to the small room, to which they were confined [in], the thistle-finch began to be disagreeable. He scolded his two companions either for singing because they sang too high or too low, or for not keeping time ma at , when they were trying to Ring together.

At last his temper grew became so bad, that the other two birds could not bear hir company any longer. In fact, the little linnet got so nervous from being to be scolded all day long the whole day , that it hem soon became impossible [for him] om to sing. So on one morning, when the fowler-who on the whole. Good man, J am perfectly aware of it that I am doing a hazardous thing by openly complaining about the tbistle-finch here present; but yet I must speak out.

His temper has grown bad beyond mea~mre uitermate , so much so zozccr , that 1 luwe given up tlie singing for fear of being scolded incessantly, and I am even beginning to hate the life. I frankly ask you, for my own sake and that ter wille 'can rnijzelj en t an of my good companion, the thrush, to relie7e us of the company of this miserable thistlefinch, and to do it soon, lest opdat A certain man had three sons.

After the necessary arrangements had been made, he thus spoke to I aanspreken them: This jewel I cannot divide, and nrny I not sell. I have therefore made up my mind resolvp-d , that T shall give it to that one of my three sons who within three months will give me proof that he possesses a better character than his brothers.

When the time had arrived komcn , they nll met samcnlwmcn once again in their old home. And this is what they had to report. He brought me a large amount sum of gold, which I undertook op zich nemen to keep for him, but for which he refused to would not take a written acknowledgment.

Thereupon the second son stepped came forward, and: I hmried to tl1c spot, sprang er in, dived after nuar the sinking -child, canght it, brought it up naar boi;cn , swam with it ermede to the i-;hore, aud handed it to the distressed motlier. Far gone hcen though hoe..

Thongh the reward be little in comparison to the noble deed, do not derpise what Iofferyoufrom uit aheartorerflowing wi1h ron gratitude. I refused the money, saying that to see tlie boy breatlie was Rufficient reward for me. Then the youngest son came to tell his tale, and this is what he said: On a certain day, when darkness had set in de avond gevallen was and the road was but faintly lit up by the glimmer of the stars, my attention was attracted by doordat my dog sniffing sniffed at something lying off the roadside aan de kant t?

It was a man who was lying fast asleep on the very uiterst edge of a fearful chasm. I scanned his face, and knew it to be that it was that of my worst enemy. Now I knew ihat if should I leave ll left him there, be would undoubtedly move about Zich bewegen in his sleep, and er no more of him would be heard ; yea, and that even if I should try io rouse him, he might lzou kitnncn mow and drop down, 80 npar he lay to l bij the outermost edge.

I therefore seized hir arm him by the arm , dragged him away a few yardr, and then woke him up. He started when he recognised my Yoice, but I spoke reasruringly [to] him toe , and asked him to tell me what had made bewogen him to lie down in such a horrible place. He then told me that he had lost his way venlwalen , and that he , being oyerwhelmed with iiitgeput van fatigue at the approach of the night, [he] had dropped down, not knowing where.

I then showed him his way naar home and let him go. Onze school zal op de 23ste Aprii u;ccr beginnen, en gesloten icorden op de 21ste Junie. Op wellce school is uw zoon f 3. H ij is op de Nournlschool. Hij zal 't t'olyende jaar naar hct Theologies Seminarie gaan.

Wat onderu;ijsstaf liceft u? Een lwofdonderu ijzer en l'ier assistenten. Hij is taalondericijzer, tetel;: Bij idc ncemt u les? Professor Schmidt gecft ij muziclcles. Woont u de fa. JJlijn onderwijzcr komt Maandags en Dondcrdags. Mijn zuster gaat naar an kostschool. He goes to the Normal school, to the Public Iligh School.

My son is at College. He enters the Theological Seminary next year. Whnt staff of teachers have you? A head-master, and four assistants. He is a teac'lter of languages, a drawing-master, etc. Wiih whom do you talrn lessons? Professor Schmidt gives me music lessons. Have you joined the language classps?

free pjes sm slaaf