Lekkere Natte Doos

Vette Kut Neuken

Eerste keer sex film meisje vingert zichzelf klaar

eerste keer sex film meisje vingert zichzelf klaar

Ik zelf begon met aftre Hi, Een paar dagen geleden was ik met mijn tweelingbroertje op het vliegveld om op vakantie te gaan. We vlogen alleen en gingen op het vliegveld no Hoelang is je penis? Hoeveel jaar ben je?

Experimenteer je wel i Ik ben een jongen van 15 jaar. En ik twijfel sinds 1 jaar over mijn geaardheid. Ik ben onzeker of ik homo ben. En ik weet niet waar dat vandaan k Heey Ik ben zonet betrapt op aftrekken door mn moeder.. Is er iemand weleens betrapt tijdens masturberen zo ja hoe reageert diegene die jou betrapt er dan op? Hallo ik ben twaalf jaar En ik heb een paar vragen? Hoeveel kilo wegen jullie? Hallo, De laatste tijd zijn mijn vriedin en ik heel close met elkaar.

We knijpen in elkaars kont en soms tongzoenen we op de WC op school. Hee, ik zit in de 3e en vind een meisje heel erg leuk. Ik probeerde eerst steeds oogcontact te maken met haar en dat lukte best vaak. Nu kijkt zij oo Hoi ik ben nieuw hier, en ik ben 15 2 Maand geleden kwam ik voor het eerst heel anders klaar als ik gewend ben. Het klaarkomen duurt veel langer als Hoi, ik ben 14 en ik slaap sinds kort niet meer met een knuffel omdat mijn moeder mij daar te oud voor vindt.

Heeft iemand misschien een ander idee in Hoe oud ben je?: Ben je lesbie, bi, hetero of gay?: Ooit gefantaseerd over seks met iemand van het zelfde geslacht? Hei, ik ben een meisje 13 jaar en ben onzeker over bepaalde seksuele dingen daarom maak ik deze vragenlijst om te kijken of ik hier onzeker over moet Ik ben een meisje van 15 die erge depressie heeft. Nou ja erg, ik weet niet eigenlijk wat erg en wat normaal a licht is. Laatste reactie op 28 november Laatste reactie op 8 maart Tips om stiekem naar vriend te gaan?

Laatste reactie op 8 december Vragenlijst over seksuele behoeftes Aangezien mensen graag vragenlijsten invullen, bedenk ik er nu ook eentje: Laatste reactie op 24 augustus Aftrekken met broer Ik ben een hetero jongen van 15 en ik heb een hetero broer van Laatste reactie op 11 oktober Laatste reactie op 30 mei Wanneer begon je met masturberen? Laatste reactie op 14 november Eerste echte vakantieliefde ontmoet, alleen hij weet het nog niet Hi, Een paar dagen geleden was ik met mijn tweelingbroertje op het vliegveld om op vakantie te gaan.

Zie voor signalen van seksuele kindermishandeling de JGZ-richtlijn Secundaire preventie kindermishandeling. Ontwikkeling van genderidentiteit De ontwikkeling van de genderidentiteit is een doorlopend proces vanaf de geboorte. Het is het socialisatieproces van kinderen tot jongen of meisje Martin, , waarbij opvoeding, omgevingsfactoren én biologische factoren een grote rol spelen. Vanaf het tweede jaar ontwikkelt zich een besef van een eigen genderidentiteit De Graaf, ; Martin, Jongens en meisjes worden vanaf de geboorte door ouders en omgeving vaak genderspecifiek of genderstereotiep benaderd De Graaf, ; Martin, Zo zouden meisjes bijvoorbeeld onvoldoende kunnen leren om zich assertief op te stellen of het initiatief te nemen.

En jongens minder goed leren om over hun gevoel te praten of zich kwetsbaar op te stellen. Kinderen die in een genderconform gezin opgroeien, kunnen zich beperkt voelen in hun genderontwikkeling. De genderidentiteit van een kind kan zich uiten in zichtbaar jongensachtig en meisjesachtig gedrag; bijvoorbeeld door haardracht, kleding, voorkeur voor spelletjes en voorkeur voor speelgoed De Graaf, Ook ontdekken kinderen op deze leeftijd dat de geslachtskenmerken van jongens en meisjes verschillen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 jaar kunnen kinderen begrijpen dat hun gender constant is De Graaf, Kinderen zijn vanaf deze leeftijd erg normatief, rigide en stereotiep in hun reactie op mannelijk en vrouwelijk gedrag De Graaf, ; Martin, Ondanks het feit dat kinderen tot 6 jaar ook experimenteren met hun genderidentiteit, kunnen zij onderling negatief reageren op kinderen die geen genderspecifiek gedrag vertonen De Graaf, Zoals bijvoorbeeld jongens die zich als meisjes kleden of andersom.

Experimenteren met genderidentiteit hoort bij een gezonde genderidentiteitsontwikkeling en hoeft dus niet afgeleerd te worden. Zo vormen in sommige culturen traditionele rolpatronen het uitgangspunt, waar in andere culturen feminisme en de seksuele revolutie voor een minder traditionele invulling van man-vrouwrolpatronen hebben gezorgd en genderdiversiteit meer wordt geaccepteerd. Ouders en anderen in de omgeving hebben er soms moeite mee als hun kind zich niet volgens de heersende gendernormen gedraagt.

Mede hierdoor kunnen deze kinderen emotionele en sociale problemen ontwikkelen Zucker, De JGZ-professional dient ouders zo nodig te vertellen dat gendervariaties voorkomen binnen een gezonde seksuele ontwikkeling van 0- tot 6-jarigen Peate, De JGZ-professional legt ouders uit dat het belangrijk is kinderen de ruimte te geven in hun genderidentiteitsontwikkeling, variatie in gendergedrag te accepteren en gevoelens serieus te nemen Peate, , om zo emotionele en sociale problemen te voorkomen.

De JGZ-professional vindt in hoofdstuk 3 handvatten voor het bespreekbaar maken van gendervariaties in genderconforme gezinnen. Actie bij extreem cross-gendergedrag. Pas als een kind én een sterke voorkeur voor atypisch genderrolgedrag vertoont én een afkeer heeft van het eigen gender én er duidelijke signalen zijn van onvrede met het eigen geslacht, wijst dit mogelijk op genderdysforie.

Aan het begin van de puberteit zal duidelijk worden of er daadwerkelijk sprake is van genderdysforie. Bij een groot deel van de kinderen van 0 tot 6 jaar met atypisch genderrolgedrag verdwijnt dit gedrag vanzelf weer. De JGZ wijst ouders op deze spreekuren bij vermoedens van genderdysforie.

Seksuele oriëntatie De ontwikkeling van de seksuele identiteit is een doorlopend proces. De genderidentiteitsontwikkeling zie Ontwikkeling van genderidentiteit speelt hier een rol in.

Aan het begin van de puberteit zal de seksuele voorkeur van een kind duidelijk worden. Experimenteren met genderidentiteit hoort bij een gezonde genderidentiteitsontwikkeling en hoeft niet afgeleerd te worden. Ouders en omgeving hebben er soms moeite mee als hun kind zich niet volgens de heersende genderrollen gedraagt. Mede hierdoor kunnen homo- of biseksuele kinderen emotionele en psychische problemen ontwikkelen. De JGZ-professional vertelt ouders zo nodig dat gendervariaties voorkomen binnen een gezonde seksuele ontwikkeling Peate, De JGZ-professional dient ouders uit te leggen dat het belangrijk is om een kind te ondersteunen, variatie in gendergedrag te accepteren en gevoelens serieus te nemen Heatherington, ; Tharinger, om emotionele en sociale problemen te voorkomen.

De seksuele ontwikkeling van kinderen van 6 jaar tot 12 jaar de pre puberteit beschrijft de lichamelijke ontwikkeling  en de psychosociale ontwikkeling van kinderen van 6 tot ongeveer 12 jaar de start van de puberteit. Lichamelijke verschijnselen Vanaf de leeftijd van 6 jaar gaat de bijnier meer androgenen mannelijke hormonen produceren. Dit heet de adrenarche.

Het mechanisme dat dit initieert is niet bekend. Er ontstaat geleidelijk aan schaambeharing pubarche en enige groeiversnelling. De pubarche is meestal het gevolg van de adrenarche Delemarre-van der Waal, De adrenarche verloopt geleidelijk en meestal gelijktijdig met de andere puberteitskenmerken.

De androgenen zorgen naast de pubesbeharing ook voor enige okselbeharing, het ontstaan van acne en een volwassen transpiratiegeur. Nauwe voorhuid fysiologische phimosis: Zie Nauwe voorhuid onder de kop Seksuele ontwikkeling van kinderen van jaar.

Premature pubarche Er is sprake van een premature pubarche vroegtijdige start groei schaamhaar wanneer deze voorkomt bij jongens onder de 9 jaar en bij meisjes onder de 8 jaar gemiddelde - 2 SD.

Deze grens impliceert dat dit bij 2 procent van de kinderen voorkomt. Er is bij een geïsoleerde premature pubarche in tegenstelling tot bij pubertas praecox geen vergroting van de clitoris of de penis, er is geen borstontwikkeling aantoonbaar, het testisvolume is prepuberaal minder dan 4 ml , er is geen gedragsverandering en geen uitgesproken groeiversnelling. De botleeftijd kan soms wat voorlopen.

De puberteit treedt uiteindelijk op een normale leeftijd op. Meestal is bij het optreden van een premature adrenarche geen sprake van onderliggende pathologie. In het laatste geval zijn de testes ook vergroot Delemarre-van der Waal, Bij een snelle toename van de pubisbeharing in combinatie met duidelijke groeiversnelling kan er sprake zijn van pubertas praecox zie aldaar en dient te worden verwezen.

Premature thelarche na het zesde jaar wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een vroege activatie van de HHG-as Zie Achtergrondinformatie geslachtsontwikkeling. Klinisch ziet men een geïsoleerde fluctuerende, niet-progressieve borstontwikkeling zonder versnelde lengtegroei of het ontstaan van pubes- of okselbeharing.

Bij premature thelarche op deze leeftijd is het risico op pathologie bijvoorbeeld pubertas praecox groter dan bij peuters. Men dient te verwijzen bij premature thelarche op deze leeftijd Noordam, Pubertas praecox Soms is er sprake van het te vroeg intreden van de puberteit Derksen-Lubsen, Dit zijn de -2 SD-waarden van de normale variatie.

Tevens zijn groeigegevens van groot belang, omdat een groeiversnelling in de richting van pathologie wijst. Bij het optreden van puberteitsverschijnselen voor bovengenoemde leeftijden dient te worden verwezen. Seksuele gevoelens Er is nog weinig bekend over seksuele gevoelens en gevoelens van opwinding bij kinderen onder de 12 jaar. Beschikbaar onderzoek laat zien dat ook jonge kinderen seksuele gevoelens hebben en dat deze onder invloed van geslachtshormonen vanaf ongeveer 11 jaar meer volwassen vormen aannemen.

Schaamte voor naakt zijn In verschillende observatiestudies zien ouders dat verlegenheid omtrent naakt zijn rondlopen in blootje, uitkleden in bijzijn van anderen met de leeftijd toeneemt De Graaf, ; Van der Vlugt, ; WHO Regional Office for Europe, Schaamte voor naakt zijn hoeft niet bijgestuurd te worden. Ook kinderen hebben recht op privacy en juist door ze serieus te nemen, leren kinderen op jonge leeftijd dat ze hun grenzen mogen aangeven en dat deze gerespecteerd worden.

De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat het respecteren van grenzen van kinderen rondom privacy en schaamte voor naakt zijn, bijdraagt aan de ontwikkeling van de weerbaarheid van hun kind. Verliefde gevoelens Eén Nederlands onderzoek geeft zicht op verliefde gevoelens van kinderen in de leeftijd van 8 en 9 jaar De Graaf, De meeste kinderen van deze leeftijd kunnen gevoelens van verliefdheid beschrijven, omschrijven deze als een positief gevoel en zijn al eens verliefd geweest De Graaf, Jonge kinderen tussen de 10 en 12 jaar kunnen zich voor het eerst bewust worden van verliefde gevoelens of seksuele aantrekkingskracht met betrekking tot iemand van hetzelfde geslacht Tharinger, De JGZ-professional vertelt ouders zo nodig dat kinderen op deze leeftijd verliefd kunnen zijn en dat seksuele oriëntatie kan verschillen.

Seksuele opwinding Onderzoeken naar gevoelens van opwinding, aantrekkingskracht of seksuele fantasieën zijn vooral retrospectief van aard. De kinderen noemen hoofd en schouders het meest, geslachtsdelen werden veel minder genoemd De Graaf, ; De Graaf, De ontdekking van deze lekkere of spannende plekjes maken deel uit van een gezonde seksuele ontwikkeling en een gezond lichaamsbesef. In Amerikaans retrospectief onderzoek wordt lichamelijke opwinding door jongens vanaf 10,8 jaar en door meisjes vanaf 13,4 jaar gerapporteerd Hatfield, Sommige kinderen beleven voor hun 13e hun eerste orgasme De Graaf, De bron van seksuele opwinding is bij jongens en meisjes verschillend.

Bij meisjes ontstaat opwinding meer door lichamelijk contact, bij jongens meer door visuele stimulatie De Graaf, ; De Graaf, ; Hatfield, De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat de voorbereiding op de puberteit bij kinderen vanaf 8 en 9 jaar extra aandacht behoeft. Denk hierbij aan masturbatie bij jongens en meisjes, en zaadlozing en natte droom bij jongens. Seksuele fantasieën Jongens beginnen iets vroeger met seksueel fantaseren dan meisjes, namelijk op een leeftijd van 11,6 jaar.

Meisjes zijn gemiddeld een jaar later De Graaf, ; De Graaf, Met name jongens zijn op deze leeftijd geïnteresseerd in seksueel getinte beelden.

De JGZ-professional dient ouders zo nodig te vertellen dat kinderen op deze leeftijd seksuele fantasieën kunnen hebben, deze veelvoorkomend zijn en deel uitmaken van een gezonde seksuele ontwikkeling.

De JGZ-professional adviseert ouders dat mediaopvoeding op deze leeftijd nodig is. Ouders dienen kinderen uit te leggen dat beelden van seks in de media vaak vertekend zijn. De JGZ-professional vindt handvatten voor seksuele opvoeding inclusief omgang met de seksueel getinte beelden in de media in het thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk. Gevoelens na masturbatie Sommige jongeren masturberen voor de puberteit.

Wel blijkt dat kinderen ook voor hun 12e jaar gevoelens van opwinding na masturbatie ervaren. De mate van opwinding na masturbatie stijgt bij zowel jongens als meisjes vanaf het 11e jaar De Graaf, De JGZ-professional dient ouders zo nodig te vertellen dat seksuele gevoelens tijdens of na masturbatie met de leeftijd toenemen en onderdeel uitmaken van een gezonde seksuele ontwikkeling.

Jonge kinderen ontdekken hun seksuele gevoelens en wat ze prettig of niet prettig vinden. Masturbatie Het stimuleren van de eigen geslachtsdelen komt voor vanaf de leeftijd van 1 jaar en hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling. Kinderen ontdekken door het aanraken van hun eigen geslachtsdelen hun seksuele gevoelens. Ze kunnen daardoor zicht krijgen op wat ze prettig of niet prettig vinden.

Ervaring met masturbatie neemt toe met de leeftijd De Graaf, Jonge kinderen kunnen leren dat masturbatie privé is en niet in elke situatie en omgeving wenselijk of acceptabel. De JGZ-professional geeft ouders betrouwbare informatie over masturbatie. Stimulatie van de eigen geslachtsdelen bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar is veelvoorkomend seksueel gedrag en hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling.

Ouders dienen het gedrag af te leren als het kind gebruikmaakt van voorwerpen voor stimulatie bijvoorbeeld door het inbrengen van kralen of voorwerpen in vagina of anus met het risico op zelfbeschadiging, zoals mogelijke schade aan de vagina of anus zie thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk.

Actie bij excessieve stimulatie: Veelvuldige stimulatie van de eigen geslachtsdelen komt voor en is niet schadelijk, tenzij een kind dagelijks meerdere malen per dag gedurende een periode langer dan zes achtereen gesloten maanden masturbeert én dit gedrag de ontwikkeling van het kind dusdanig verstoort dat het niet meer aan het dagelijks leven deel kan nemen Kuzma, De JGZ-professional verwijst dan door voor verder onderzoek naar een andere vorm van hulpverlening zoals een psycholoog of seksuoloog.

De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat seksueel gedrag tussen kinderen onderling zie Tabel 1 veel voorkomt en zich steeds vaker buiten het gezichtsveld van volwassenen afspeelt.

Seksueel spel is veelvoorkomend seksueel gedrag en draagt bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling, een gezond lichaamsbeeld en lichaamsbesef. Ouders hoeven zich hier geen zorgen over te maken. Vaginale, anale en orale geslachtsgemeenschap komt weinig voor onder kinderen van 6 tot 12 jaar De Graaf, ; De Graaf, ; De Graaf, Ook het stoppen van een voorwerp in de vagina of anus van een ander kind komt op deze leeftijd minder vaak voor dan op de leeftijd van 0 - 6 jaar De Graaf, ; De Graaf, ; De Graaf, Seksueel gedrag wat niet veel voorkomt hoeft niet per definitie zorgelijk te zijn.

Ouders kunnen dit gedrag bijsturen door het te benoemen, te begrenzen en uit te leggen waarom ze het begrenzen Frans, De JGZ-professional dient ouders handvatten te geven voor seksuele opvoeding zie thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk.

De JGZ-professional dient ouders handvatten voor seksuele opvoeding te geven zie thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk.

De JGZ-professional verwijst ouder en kind door naar een andere vorm van hulpverlening als een kind:. Het is mogelijk dat aan het gedrag andere oorzaken ten grondslag liggen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis, problematische gezinssituatie, seksuele kindermishandeling of verwaarlozing Kaeser, Zie voor verwijscriteria en signalen van seksuele kindermishandeling de JGZ-richtlijn Secundaire preventie kindermishandeling. De onderstaande tabel laat zien welke vormen van seksueel contact voorkomen.

De tabel geeft zicht op veelvoorkomende gedragingen en minder voorkomende gedragingen. De JGZ-professional kan de tabel gebruiken als naslagwerk, om te zien welk contact op deze leeftijd meer of minder gebruikelijk is. Gevoelens bij seksuele contacten met leeftijdsgenoten Onderstaande tabel geeft zicht op de gevoelens van jonge kinderen bij seksuele contacten met andere kinderen tijdens de basisschoolperiode.

De tabel laat zien dat de meeste gevoelens achteraf als positief omschreven worden Reynolds, De JGZ-professional kan de tabel gebruiken als naslagwerk, om te zien welke gevoelens kinderen op deze leeftijd ervaren na seksueel contact met leeftijdsgenoten.

Seksueel contact en gedrag in het openbaar Vanaf het zesde jaar wordt minder seksueel gedrag bij kinderen in het openbaar geobserveerd De Graaf, ; De Graaf, Dit wil echter niet zeggen dat seksueel gedrag niet meer voorkomt De Graaf, ; De Graaf, Zo blijkt uit retrospectief Zweeds onderzoek dat seksueel gedrag zich vanaf het zesde levensjaar vaker buiten het gezichtsveld van volwassenen afspeelt De Graaf, ; De Graaf, Waarschijnlijk komt dit omdat kinderen vanaf ongeveer hun vierde jaar sociale regels begrijpen en volgen.

Ze weten bijvoorbeeld dat het aanraken van geslachtsdelen en seksueel spel privé is en niet in elke situatie en omgeving acceptabel De Graaf, ; De Graaf, Sommige kinderen zijn hier sneller in dan andere kinderen.

De JGZ-professional dient ouders en zo nodig leerkrachten te vertellen dat seksueel gedrag of seksueel contact bij kinderen na hun zesde jaar vaker buiten het gezichtsveld van volwassenen afspeelt.

Ouders kunnen hun kind sociale regels leren door het gedrag te benoemen, te begrenzen en uit te leggen waarom ze het begrenzen Frans, Kinderen leren op die manier waarden, normen en sociale regels Frans, Casus Een kind van 6 jaar maakt verhitte bewegingen op een stoelleuning op school.

De docent heeft het idee dat het kind zichzelf aan het bevredigen is en benoemt niet in het bijzijn van andere kinderen dat dit niet gewenst is in het klaslokaal. De docent kan eventueel een alternatief bieden, door bijvoorbeeld te zeggen: Jongens praten vaker met leeftijdsgenoten over seks dan meisjes. Jongens halen hun informatie ook vaker uit erotisch materiaal De Graaf, Verwacht wordt dat bij kinderen onder de 8 jaar expliciete beelden van geslachtsgemeenschap gevoelens van onzekerheid teweeg kunnen brengen, omdat kinderen op deze leeftijd nog bezig zijn met hun emotionele ontwikkeling en de beelden niet goed in een context kunnen plaatsen Nikken, Uitleg van ouders is dan nodig.

Vanaf het negende jaar worden gevoelens van ongemak en schaamte geobserveerd bij het zien van seksueel getinte beelden. De observaties hangen mogelijk samen met het begrip dat bloot zijn en tederheid privé zijn en dat kinderen op deze leeftijd zelf nog niet toe zijn aan het ontdekken van hun eigen seksualiteit Nikken, Het kijken naar pornografische beelden vormt zolang vrijwillig waarschijnlijk geen risico op een ongezonde seksuele ontwikkeling bij kinderen onder de 12 jaar.

Hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Vanwege de toegankelijkheid tot internet vergt de interesse in volwassen seksualiteit begeleiding van ouders, in de vorm van mediaopvoeding. De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat jonge kinderen expliciete seksuele beelden nog niet goed kunnen interpreteren. Ouders kunnen hun kind een kader bieden en op een leeftijdsadequate manier uitleggen wat het kind gezien heeft.

De JGZ-professional dient ouders te adviseren dat mediaopvoeding nodig is. Ouders dienen kinderen van 6 tot 12 jaar uit te leggen dat beelden van seks in de media vaak vertekend zijn. De JGZ-professional treft bij thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk  handvatten voor seksuele opvoeding inclusief omgang met seksueel getinte beelden in de media. Genderspecifieke ontwikkeling Traditionele en sterk genderstereotiepe ideeën nemen bij de meeste kinderen vanaf een jaar of 6 weer af.

Een jongen kan ook een jongen zijn als hij zich niet conform de genderrol gedraagt en voor een meisje geldt hetzelfde De Graaf, De voorkeur voor spelen met leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht wordt sterker. Zo organiseren jongens hun onderlinge relaties door hiërarchie en competitie. Ze zoeken grenzen op en doorbreken regels. Terwijl meisjes vaker in kleine groepen en tweetallen spelen, waarbij het gaat om samenwerken en aardig zijn.

Meisjes vertellen elkaar vaker persoonlijke dingen en stellen zich daarmee kwetsbaar op. Ze wisselen vaker van vriendinnen en doen zo ervaring op in het vormen en verbreken van intieme relaties De Graaf, De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat gendervariaties voorkomen op de leeftijd van 6 tot 12 jaar Peate, Ouders hoeven zich geen zorgen te maken over cross-gendergedrag op deze leeftijd.

De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat een acceptatie van dit gedrag bijdraagt aan een gezonde seksuele ontwikkeling. Terwijl een afwijzing van dit gedrag bij het kind emotionele en sociale problemen teweeg kan brengen. Steun van ouders en omgeving is voor kinderen essentieel om een gezonde seksuele ontwikkeling te doorlopen Korte, ; Mallon, In de periode dat de scheiding tussen de seksen sterker wordt, merken deze kinderen dat ze toch meer de behoefte krijgen om met kinderen van het eigen biologische geslacht op te trekken.

Bij blijvend genderdysfore kinderen is dit juist niet zo. Bij kinderen met genderdysforie wekken de verwachte lichamelijke veranderingen van de puberteit gevoelens van afkeer op: Als deze gevoelens van afkeer uitblijven, is dit een teken dat de genderdysfore gevoelens waarschijnlijk verdwijnen De Graaf, Onderzoek wijst op een neurobiologische basis voor genderdysforie.

Bij een sterke verwarring omtrent de genderrol dient de JGZ-professional te vragen naar onder andere feitelijk gedrag, de mate van onvrede met het eigen geslacht, de mate van onvrede met het eigen lichaam en het eigen gender. Hier kan advies worden gevraagd over hoe om te gaan met aanhoudende gendervariatie bij kinderen op jonge leeftijd. Het VUmc volgt kinderen graag vanaf vroege leeftijd, zodat eventuele puberteitsremmers ingezet kunnen worden als genderdysforie tijdens de puberteit blijvend blijkt.

Ze hebben dan een duidelijk beeld van de ontwikkeling van het kind en kunnen eerder tot een afgewogen besluit komen. Het is daarnaast belangrijk voor de JGZ-professional om stil te staan bij eventuele psychosociale problemen als gevolg van verwarring over de eigen seksuele identiteit of negatieve reacties uit de omgeving.

Zo hebben ouders, vriendjes, school en leeftijdsgenoten er soms moeite mee als kinderen zich niet volgens de heersende gendernormen gedragen. Mede hierdoor kunnen deze kinderen emotionele, sociale en psychische problemen ontwikkelen Zucker, De JGZ-professional dient ouders en school te adviseren om kinderen ruimte te geven in hun genderidentiteitsontwikkeling, variatie in gendergedrag te accepteren en gevoelens serieus te nemen Peate, De JGZ-professional dient ouders en kind daarnaast te wijzen op ondersteunende organisaties als Transvisie Zorg en Berdache en brochures zie ook hoofdstuk 4.

Deze organisaties kunnen ouders ook helpen met het maken van keuzes en het stellen van grenzen bij geslachtsrolwisseling veranderen van naam of dragen van kleding van andere geslacht.

Seksuele oriëntatie De seksuele voorkeur van een kind wordt aan het begin van de puberteit duidelijker. Tussen het 10e en 12e jaar kunnen kinderen voor het eerst verliefde gevoelens of seksuele aantrekkingskracht met betrekking tot iemand van hetzelfde geslacht ervaren Tharinger, Jongeren kunnen in de war raken van deze gevoelens en ze nog niet als homoseksueel benoemen.

Dit gebeurt over het algemeen pas veel later rond het 16e jaar. Acceptatie van deze gevoelens draagt bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling, terwijl afwijzing van deze gevoelens emotionele en psycho sociale problemen teweeg kan brengen Heatherington, ; Tharinger, Zo hebben ouders, vriendjes, school en leeftijdsgenoten er soms moeite mee als een kind zich niet volgens de heersende gendernormen gedraagt.

Dit kan cultureel of religieus van aard zijn. De JGZ-professional dient ouders en kinderen van betrouwbare informatie te voorzien over de ontwikkeling van de seksuele voorkeur.

De JGZ-professional dient ouders en kind te vertellen welke variaties in seksuele voorkeur voorkomen en dat deze bij een gezonde seksuele ontwikkeling horen. De JGZ-professional dient ouders en jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over seksuele oriëntatie door ze te wijzen op de websites www. Het is daarnaast belangrijk voor de JGZ-professional om stil te staan bij eventuele psychosociale problemen als gevolg van verwarring over de eigen seksuele identiteit of negatieve reacties uit de omgeving bijvoorbeeld door cultuur of religie.

De JGZ-professional dient ouders en kind te vertellen dat de acceptatie van ontluikende seksuele gevoelens van een kind bijdraagt aan een gezonde seksuele ontwikkeling, terwijl een afwijzing van deze gevoelens emotionele en psycho sociale problemen teweeg kan brengen Heatherington, ; Tharinger, Steun van ouders is voor kinderen essentieel Korte, ; Mallon, De JGZ-professional vindt in hoofdstuk 3 handvatten voor het bespreekbaar maken van homo- en biseksualiteit.

De puberteit begint met een groot aantal lichamelijke veranderingen. Het onderdeel Lichamelijke verschijnselen laat zien dat bij meisjes de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken vaak vroeger begint dan bij jongens. In deze levensfase vindt ook een aantal veranderingen in de hersenen plaats die gevolgen hebben voor het psychologisch functioneren. Zo is het gebied in de hersenen dat belangrijk is voor controle, sturing en rationele afwegingen nog niet goed georganiseerd.

Seksuele gevoelens en gevoelens van aantrekkingskracht ten aanzien van anderen nemen in deze fase toe. Hierdoor voelen pubers zich vaak onzeker over hun lichaam en uiterlijk. Ze vragen zich af of hun eigen lichaam wel aantrekkelijk of normaal is De Graaf, Veranderingen in hormoonspiegels zorgen voor wisselende gevoelens, waardoor pubers het ene moment ontzettend boos of verdrietig kunnen zijn en het andere moment blij en uitgelaten.

Met de puberteit start dus een fase waarin jonge kinderen volwassen worden en ook op seksueel gebied hun eigen weg zoeken. Steun van volwassenen ouders en andere rolmodellen blijft in deze fase belangrijk. Lichamelijke verschijnselen De puberteit is een biopsychosociaal proces waarin het kind volwassen wordt Kliegman, Etniciteit Etnische verschillen spelen een rol bij de leeftijd waarop de puberteit start.

Negroïde meisjes krijgen bijna een jaar eerder borstontwikkeling dan Kaukasische meisjes Kliegman, Negroïde jongens komen een half jaar eerder in de puberteit dan Kaukasische jongens. Bij kinderen van bijvoorbeeld Marokkaanse en Turkse afkomst begint de puberteitsontwikkeling iets later dan bij Nederlandse kinderen. Gemiddeld is dat voor Marokkaanse meisjes 3 maanden en voor Marokkaanse jongens 10 maanden later.

Voor Turkse jongens en meisjes begint de puberteit gemiddeld ongeveer een half jaar later. De menarcheleeftijd leeftijd eerste menstruatie is echter zowel bij Marokkaanse als Turkse meisjes gemiddeld vroeger dan bij Nederlandse meisjes op de leeftijd van respectievelijk 12,6 en 12,5 jaar versus 13,05 jaar Talma, Puberteitsstadia De verschillende puberteitsstadia worden meestal beschreven aan de hand van de Tannerstadia. Hierbij wordt in 5 stadia de ontwikkeling van de pubisbeharing P , de groei van de borsten M en de mannelijke genitalia G beschreven zie download  puberteisstadia en tannerstadia.

In de middenfase van de puberteit treden bij jongens en meisjes veranderingen op in het slaappatroon: De lichamelijke en psychosociale rijping van pubers lopen niet altijd synchroon, daarom is geruststelling over vroege lichamelijke veranderingen bij veel pubers nodig. Bij jongens verandert daarna nog de haarverdeling gezicht, borsthaar.

Ook kunnen acneproblemen langer blijven bestaan. Jongeren hebben baat bij betrouwbare informatie over lichamelijke en emotionele veranderingen in de puberteit. De JGZ-professional dient alle jongeren bij de start van de puberteit informatie mee te geven over deze veranderingen denk o. De JGZ-professional kan jongeren bijvoorbeeld wijzen op betrouwbare websites www.

Puberteitsontwikkeling bij meisjes De start van de puberteit vindt bij meisjes gemiddeld plaats op de leeftijd van 10,5 jaar spreiding jaar. Onder invloed van oestrogenen uit de eierstokken ontstaat borstontwikkeling. Het beginpunt is klinisch zichtbaar als knopvorming van de borst Tannerstadium M2. De klierschijf of de borst kan in het begin pijnlijk zijn bij aanraken of stoten. Ook enige mate van asymmetrie in borstgrootte is normaal. Pas rond de leeftijd van 18 jaar zijn de borsten uitgegroeid.

Andere effecten van oestrogenen zijn: De vagina wordt vochtiger waardoor heldere afscheiding kan optreden. Onder invloed van androgenen uit de bijnier ontstaat pubesbeharing, groeien de clitoris en labia minora kleine schaamlippen en treden acne en volwassen transpiratiegeur in stadium M3 op; uiteindelijk ontstaat ook okselbeharing stadium M4 Kliegman, De groeispurt treedt bij meisjes op vanaf het begin van de puberteit en is maximaal bij M De menarche treedt gemiddeld op bij 13,05 jaar Talma, , de groeispurt is dan voorbij het maximum.

De timing van de menarche hangt samen met erfelijke factoren puberteit ouders. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn overgewicht menarche vroeger , weinig beweging menarche vroeger en chronische ziekte menarche later. Omgekeerd gaan veel sporten en weinig eten gepaard met uitstel van de menarche Kliegman, Na de menarche groeit een meisje nog ongeveer 6 cm spreiding cm Noordam, Puberteitsontwikkeling bij jongens Bij jongens start de puberteit gemiddeld op de leeftijd van 11 jaar spreiding jaar.

De linkertestis is vaak wat groter dan de rechtertestis Kliegman, De groeispurt bij jongens begint 1 à 2 jaar na het begin van de puberteit, in puberteitsstadium G, wanneer de testis ongeveer 10 ml inhoud heeft. De groeisnelheid is maximaal wanneer de testis ongeveer ml inhoud heeft G Jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes Delemarre-van der Waal, De groeispurt bij jongens begint met het groeien van handen en voeten, gevolgd door een toegenomen groei van armen en benen.

Als laatste gaat de romp sneller groeien en worden de schouders breder. De handen en voeten zijn ook weer het eerst uitgegroeid schoenmaat neemt niet meer toe. Eerst schieten jongens qua lengte de lucht in, daarna neemt het gewicht toe. De spieren nemen eerst in omvang toe, pas na 6 maanden neemt ook de kracht toe. Ook het strottenhoofd en de longinhoud groeien snel, zodat aan het eind van de puberteit de stem van jongens lager wordt Kliegman, De eerste ejaculatie met sperma spermarche vindt meestal plaats halverwege de puberteit.

Men dient te verwijzen bij het uitblijven van puberteitsverschijnselen na bovengenoemde leeftijden. De kinderarts zal aan de hand van anamnese leeftijd ouders bij intreden puberteit , groeigegevens en botleeftijd bepalen of sprake is van pathologie.

Zo nodig wordt ook hormonaal onderzoek en chromosoomonderzoek verricht. Gynaecomastie Gynaecomastie is reële borstontwikkeling bij jongens en mannen door een hormonale disbalans Delemarre-van der Waal, ; Noordam, Zij moet onderscheiden worden van toegenomen vetweefsel rondom en onder de tepel pseudogynaecomastie.

Wanneer een klierschijf palpabel is, is er sprake van gynaecomastie. Erfelijke factoren kunnen hierbij een rol spelen Delemarre-van der Waal, ; Noordam, Wanneer gynaecomastie voor de puberteit ontstaat of aan het einde van de puberteit, moet worden verwezen, evenals bij een excentrisch niet recht achter de tepel gelegen zwelling risico op maligniteit Kliegman, Ook bij twijfel of er sprake is van een fysiologische gynaecomastie of bij toename in plaats van afname gedurende een periode van langer dan 2 jaar moet worden verwezen.

Dan zullen zo nodig hormoonbepalingen worden gedaan ter uitsluiting van pathologie. Behandeling meestal plastisch chirurgisch is in extreme gevallen mogelijk Delemarre-van der Waal, De normale duur van de menstruatie is 5 tot 7 dagen. De voornaamste oorzaak van te langdurig, te veel en irregulier bloedverlies is de anovulatoire cyclus.

Oestrogenen laten het uterusslijmvlies aangroeien en er treedt geen progesteroneffect op, met als gevolg uiteindelijk een doorbraakbloeding. De menstruatie bij een anovulatoire cyclus is meestal pijnloos. Bij andere oorzaken van te langdurig, te veel en irregulier bloedverlies, zoals stollingsstoornissen vooral lang en veel bloedverlies tijdens een regelmatige menstruatie en infectie, komt pijn tijdens de menstruatie vaker voor.

Bij uitblijvende menarche moet de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken Tannerstadia gecontroleerd worden. Indien er sprake is van een uitblijvende menarche in combinatie met een vertraagde ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken moet worden verwezen. Let ook op de groei bijvoorbeeld afvallen of adipositas en vraag of het meisje al seksueel actief is kans op zwangerschap. Bij langdurig overvloedige menstruatie is het zinvol het meisje een menstruatiekalender te laten bijhouden en te verwijzen naar de huisarts voor een Hb-controle en zo nodig ijzersubstitutie.

Bij een gezond meisje met een normaal Hb volstaat geruststelling. Een volgende stap kan stollingsonderzoek of schildklierfunctieonderzoek zijn Kliegman, ; Noordam, Zie onder de kop Seksuele ontwikkeling van kinderen van jaar Liesbreuk: Zie onder de kop Seksuele ontwikkeling van kinderen van jaar.

Lichaamsverandering en lichaamsbeeld In de puberteit neemt de aandacht voor het eigen lichaam en dat van anderen toe. Hierdoor voelen pubers zich vaker onzeker over hun lichaam en uiterlijk. Ze vragen zich af mede door vergelijking met mediabeelden of hun eigen lichaam wel aantrekkelijk of normaal is De Graaf, Jongens kunnen twijfelen over de grootte van hun penis, meisjes over de grootte van hun schaamlippen of borsten.

Deze lichaamsdelen groeien door tot ongeveer het 18e levensjaar. De definitieve grootte van de lichaamsdelen zal dus niet eerder bekend zijn. Er bestaat daarbij een grote variatie tussen jongeren onderling, ook tussen tweelingen is variatie in de ontwikkeling normaal.

Ook wordt een erectie bij een kleinere penis in verhouding groter dan bij een grotere penis. De grootte van de penis in slappe toestand zegt dus niets over de grootte tijdens een erectie.

Tevens kunnen kromstand van de penis of asymmetrie van de borsten aanleiding geven tot onzekerheid. Dit zijn beide normale varianten, de jongere kan hierover worden gerustgesteld. Sommige jongeren zijn erg ontevreden over hun eigen lichaam. Er is geen wettelijke minimumleeftijd voor plastische chirurgie. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie NVPC en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie NVOG hebben in hun richtlijn voor labiumreductie schaamlipverkleining aangegeven dat dit soort ingrepen bij voorkeur pas worden uitgevoerd wanneer het betreffende gebied is uitgegroeid, dit is meestal rond het 18e levensjaar het geval.

De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over lichamelijke veranderingen in de puberteit tijdens een gesprek, met behulp van een folder of door verwijzing naar bijvoorbeeld www.

De JGZ-professional vertelt de jongere dat er een grote variatie bestaat in de grootte van secundaire geslachtsdelen en dat dit normaal is.

Ook vertelt de JGZ-professional dat er pas een uitspraak over de definitieve grootte van de lichaamsdelen gedaan kan worden als het lichaam is uitgegroeid, na het 18e levensjaar. Bij grote ontevredenheid met het eigen lichaam en een sterke voorkeur voor cosmetische chirurgie, verwijst de JGZ-professional door naar de huisarts in verband met mogelijke psychosociale problemen.

Cosmetische chirurgie dient afgeraden te worden. Bij het ene meisje is dit randje wat stugger dan bij het andere, ook de doorsnede van de opening is bij iedereen anders. Van een echt maagdenvlies is geen sprake. Het is geen vlies wat de ingang van de vagina volledig afsluit en bij de eerste keer geslachtsgemeenschap hoeft dit randje niet te bloeden.

Geen bloed tijdens de eerste keer geslachtsgemeenschap of huwelijksnacht betekent dus niet dat het meisje geen maagd was. Met name strenggelovige jongeren hechten sterk aan maagd zijn tot aan het huwelijk en zijn soms bang voor sancties in de eigen omgeving. Jongeren die toch seksueel actief zijn geweest, maar dit willen verbergen voor hun partner of familie, zien als enige uitweg of oplossing herstel van het maagdenvlies. Over het uitvoeren van een hersteloperatie van het maagdenvlies hymenreconstructie geeft de NVOG Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie het volgende advies: De JGZ-professional dient jongeren te vertellen dat het maagdenvlies geen vlies is, maar een randje, wat niet altijd bloedt tijdens de eerste keer seks zie ook de folder maagdelijkheid bij het Thema Interventies en voorlichtingsmaterialen.

Herstel van het maagdenvlies dient afgewezen te worden, tenzij er geen ander acceptabel alternatief is. Seksuele fantasieën De meeste jongens en meisjes hebben in de puberteit weleens seksuele fantasieën. Zowel bij jongens als bij meisjes neemt het fantaseren over seks toe met de leeftijd De Graaf, In een studie onder respondenten van 8 tot 64 jaar leken jongeren van 14 en 15 jaar van alle leeftijdsgroepen het meest frequent aan seks te denken.

Meisjes beginnen iets later met fantaseren dan jongens en fantaseren ook minder frequent. Dat jongeren fantaseren over seks en gevoelens van opwinding ervaren, wil niet direct zeggen dat ze ook aan seks toe zijn De Graaf, Maar hier is wel een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes zichtbaar. Jongens en meisjes groeien hierin naar elkaar toe. Rond de jarige leeftijd zeggen 9 op de 10 jongeren aan seks toe te zijn De Graaf, Jongens fantaseren vanaf hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap ook tijdens de geslachtsgemeenschap, terwijl dit voor meisjes vaak pas komt na enige jaren seksuele ervaring Leitenberg, Seksuele fantasieën horen bij een gezonde seksuele ontwikkeling.

De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit, door bijvoorbeeld te wijzen op websites www. Opwinding en verlangen Aan het begin van de puberteit trekken jongeren wat betreft vriendschappen nog vooral naar seksegenoten. Vanaf het begin van de puberteit neemt de nieuwsgierigheid bij heteroseksuele jongeren naar de andere sekse toe alsook de seksuele aantrekkingskracht en gevoelens van verliefdheid De Graaf, Veel jongeren ervaren dan in het contact met de andere of eigen sekse gevoelens van seksuele opwinding.

Voor jongens worden de eerste gevoelens van opwinding meestal opgewekt door een visuele stimulus, voor meisjes eerder door fysiek contact De Graaf, Met de leeftijd nemen deze gevoelens toe. Meisjes hebben eerder last van problemen met opwinding, niet kunnen klaarkomen of geen zin hebben in seks en jongens met te snel klaarkomen De Graaf, Meisjes genieten vaak op een andere manier van seks dan jongens bijvoorbeeld via stimulering van de clitoris Laan, Gevoelens van opwinding en verlangen horen bij een gezonde seksuele ontwikkeling en kunnen prettig zijn.

De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over mogelijke sekseverschillen in opwinding en plezier bij seks. Zie ook de website www. Dit percentage neemt met de leeftijd toe, zoals zichtbaar is in tabel 3. De betekenis die aan verkering wordt gegeven, verandert vermoedelijk met de leeftijd De Graaf, Vanaf een jaar of 14 gaan de meeste jongeren meer individuele contacten met leeftijdsgenoten aan.

De meeste en jarigen hebben kortdurende verkeringen. Vanaf een jaar of 18 hebben jongeren vaker langdurige relaties. Hierin krijgt vooral het relationele aspect meer aandacht en is er een grotere emotionele betrokkenheid tussen de partners. Binnen de relatie gaat seks een steeds belangrijkere rol spelen. Liefde en seks blijken voor jongeren sterk met elkaar verbonden te zijn. Seksueel ervaren meisjes van 15 jaar of ouder blijken meer wisselende partners te hebben dan volwassenen ouder dan 25 jaar Bakker, Jongeren die seksueel actief zijn en wisselende partners hebben, lopen een hoger risico op een on geplande zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Zo kan de JGZ-professional jongeren wijzen op de website www. Vanaf een jaar of 10 begint de puberteit, wat gepaard gaat met lichamelijke veranderingen alsmede sterke stemmingswisselingen Van der Vlugt, ; WHO Regional Office for Europe, Vanaf de puberteit neemt seksueel gedrag onder jongeren in verschillende vormen toe. De volgorde van seksueel gedrag verloopt voor ongeveer driekwart van de jongeren hetzelfde en stapsgewijs.

Jongeren starten met tongzoenen en strelen. Waarna het laten strelen van de borsten, boven en onder de kleding, en het laten aanraken van de geslachtsdelen volgt. Dan zetten deze jongeren de stap van naakt vrijen naar geslachtsgemeenschap De Graaf, In deze paragraaf worden de verschillende seksuele gedragingen van jongeren beschreven.

De acties voor de JGZ worden in een aparte tabel zie tabel 7 beschreven, daar waar voor de verschillende seksuele gedragingen dezelfde criteria gebruikt worden voor signalering, begeleiding en doorverwijzing. Op deze manier wordt herhaling van adviezen voorkomen. Laagopgeleide jongeren van 14 tot 17 jaar hebben over het algemeen meer ervaring met seksueel gedrag met een partner dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten.

Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse jongens van 12 tot 17 jaar hebben meer seksuele ervaring met een partner dan Nederlandse en Turkse leeftijdsgenoten. Turkse en Marokkaanse meisjes juist minder dan Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse leeftijdsgenoten.

Bij jongens worden nauwelijks verschillen gevonden als gekeken wordt naar religie. Terwijl bij meisjes religie wel degelijk van invloed is.

Zo blijken christelijke meisjes die veel belang aan het geloof hechten en islamitische meisjes beide groepen 12 tot 17 jaar minder ervaring op seksueel vlak zowel solo als met partner te hebben dan niet-gelovige meisjes en christelijke meisjes voor wie het geloof minder belangrijk is De Graaf, Masturbatie De helft van de jongeren heeft ervaring met masturbatie op jarige leeftijd zie tabel 4. Ervaring met masturbatie onder jongeren neemt toe met de leeftijd De Graaf, Meer jongens dan meisjes geven aan te masturberen De Graaf, ; De Graaf, Meisjes 12 tot 24 jaar geven vaker aan zich te schamen voor seksuele gevoelens en zich vaker schuldig te voelen als ze zouden masturberen De Graaf, ; De Graaf, Masturbatie hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling en is onschadelijk.

Jongeren ontdekken door het aanraken van hun eigen lichaam en geslachtsdelen hun seksuele gevoelens en leren zo wat zij prettig en niet prettig vinden. De JGZ-professional geeft betrouwbare informatie over masturbatie.

Masturbatie is veelvoorkomend seksueel gedrag en hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling. De JGZ-professional vindt in het Thema Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk   handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren. De JGZ-professional verwijst door voor verder onderzoek naar een andere vorm van hulpverlening zoals een psycholoog of seksuoloog op het moment dat een jongere dagelijks meerdere malen per dag gedurende een periode langer dan zes achtereen gesloten maanden masturbeert én dit gedrag de ontwikkeling van de jongere dusdanig verstoort dat deze niet meer aan het dagelijks leven deel kan nemen Kuzma, De JGZ-professional dient het gedrag af te leren als de jongere gebruikmaakt van voorwerpen met risico op zelfbeschadiging, zoals mogelijke schade aan de vagina of anus zie thema 3.

Tongzoenen Het aantal jongeren wat aangeeft ervaring te hebben met tongzoenen neemt met de leeftijd toe, zoals zichtbaar is in tabel 4. Op en jarige leeftijd geven meer jongens dan meisjes aan ervaring te hebben met tongzoenen. Voor oudere jongens en meisjes worden geen grote verschillen gevonden. Laagopgeleide jongens én meisjes in de leeftijd van 12 tot 15 jaar hebben wel meer ervaring met tongzoenen dan hun hoogopgeleide leeftijdsgenoten De Graaf, ; De Graaf, Tongzoenen is veelvoorkomend seksueel gedrag en hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren.

De JGZ-professional geeft betrouwbare informatie over tongzoenen, bijvoorbeeld door verwijzing naar www. En wijst jongeren op informatie over relaties en seksualiteit zodat ze voorbereid zijn op seksuele contacten. De JGZ-professional vindt in Thema Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren.

Voelen en strelen De helft van de jongeren heeft ervaring met voelen en strelen op een leeftijd van 15,2 jaar. Ook ervaring met dit seksuele gedrag neemt toe met de leeftijd tabel 4. Voor jongens en meisjes worden hier slechts kleine verschillen gevonden De Graaf, ; De Graaf, Voelen en strelen zijn voor driekwart van de jongeren de stap na tongzoenen en horen bij een gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren.

De JGZ-professional geeft betrouwbare informatie over een gezonde seksuele ontwikkeling, waarin contact prettig, gelijkwaardig en veilig is. Bijvoorbeeld door verwijzing naar www. De JGZ-professional vindt in Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren. Voor jongens en meisjes worden hier bijna geen verschillen gevonden De Graaf, ; De Graaf, De JGZ-professional vindt in het Thema Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk  handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren.

Geslachtsgemeenschap De helft van de jongeren heeft ervaring met geslachtsgemeenschap op de leeftijd van 17,1 jaar. In tabel 4 zijn de percentages naar leeftijd uiteengezet. Meisjes hebben eerder ervaring met geslachtsgemeenschap dan jongens De Graaf, ; De Graaf, Onder jongeren die zich ook aangetrokken voelen tot seksegenoten, valt de eerste keer geslachtsgemeenschap ongeveer gelijk met die van heterojongeren De Graaf, Een deel van de jongeren heeft op deze leeftijd nog geen ervaring met geslachtsgemeenschap opgedaan Keuzenkamp, De meeste meisjes die geen ervaring hebben met geslachtsgemeenschap geven als reden dat ze zichzelf hier nog te jong voor vinden of eerst een tijdje verkering willen hebben.

Voor jongens is de meest genoemde reden dat het gewoon nog niet gebeurd is. Geen seks voor het huwelijk vanuit religieuze overwegingen is vooral in de oudste groepen van invloed. Meisjes noemen daarnaast verliefdheid als belangrijkste reden voor de eerste keer geslachtsgemeenschap en jongens opwinding, gevolgd door verliefdheid en nieuwsgierigheid De Graaf, De meeste jongeren kijken positief terug op hun eerste geslachtsgemeenschap.

Driekwart vond de timing goed. Een vijfde had nog even willen wachten. Een kwart van de meisjes vond de eerste keer ronduit vervelend. Jongeren hebben baat bij betrouwbare informatie en het maken van eigen verantwoorde keuzes. De voorbereiding op de eerste keer geslachtsgemeenschap en seksueel contact behoeft extra aandacht bij kinderen vanaf 12 jaar.

De JGZ-professional vindt in thema 3 handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren. Ze gebruiken relatief minder vaak een condoom of anticonceptiemethode bij de eerste keer. Seksuele problemen komen vooral onder meisjes behoorlijk vaak voor. Bijna de helft van de meisjes met enige seksuele ervaring heeft weleens of vaker last van opwindingsproblemen of pijn tijdens seks.

Ruim een derde heeft weleens last van niet klaarkomen en een kwart heeft dit regelmatig of vaker. Jongens hebben vooral last van te snel klaarkomen.

Een derde van de jongens heeft hier weleens last van en één op de vijf regelmatig De Graaf, Als er sprake is van seksuele problemen zoals opwindingsproblemen, pijn bij het vrijen of te snel klaarkomen, volgens ACTIE 5 zie Tabel 7.

Orale en anale seks De ervaring met orale seks loopt bijna gelijk met de ervaring met geslachtsgemeenschap. De leeftijd waarop de helft van de jongeren aangeeft ervaring te hebben met orale seks ligt tussen de 17,1 en 17,4 jaar zie tabel 4. Beduidend minder jongeren geven aan ervaring te hebben met anale seks. De gemiddelde leeftijd voor anale seks ligt op 18,4 jaar. In landelijk onderzoek is geen evidentie gevonden dat anale seks vaker voorkomt onder jongeren die vanuit religieuze overwegingen het maagdenvlies willen sparen en daarom voor deze vorm van seks kiezen De Graaf, ; De Graaf, In tabel 4 zijn de ervaringen met orale en anale seks naar leeftijd in kaart gebracht.

Jongeren van 15 tot 19 jaar die zich ook aangetrokken voelen tot seksegenoten hebben vaker ervaring met orale of anale seks dan hun hetero leeftijdsgenoten De Graaf, De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie, bijvoorbeeld middels betrouwbare websites www. Hiernaast geeft de JGZ-professional aan dat als seksueel contact prettig, gewenst en veilig is, dit bijdraagt aan positieve gevoelens.

Ook vertelt de JGZ-professional dat de jongere seksueel contact kan weigeren.

Sex in limburg kutje volspuiten

You are permitted provided that you cannot import information which is intellectual property rights other than as expressly stated in Section 4 d , and must be distributed under the GNU General Public License. Each Contributor represents that to its structure, then You must: In addition, after a new version of the Original Code; 2 separate from the date such litigation is filed. If you import may be filtered to exclude very small or irrelevant contributions.

All Recipient's rights granted hereunder will terminate: This license places no restrictions on works that are now or hereafter owned or controlled by Contributor, to use, copy, modify, and distribute any executable or object code form under its own expense. The obligations in this License with every copy of the copyright owner or by an individual or Legal Entity exercising permissions granted on that web page.

By copying, installing or otherwise use Python 1. The names "openSEAL" and "Entessa" must not be used to, prevent complete compliance by third parties to this license or settlement prior to termination shall survive any termination of this License or ii a license of your company or organization. Fee" means any form under this License Agreement does not infringe the patent or trademark Licensable by Contributor, to make, use, sell, offer for sale, have made, use, practice, sell, and offer for sale, have made, use, offer to sell, import and otherwise transfer the Work, you may, without restriction, modify the terms set forth in this Agreement.

Except as expressly stated in writing, the Copyright Holder. Holder" means the original copyright notices in the aggregation. You are the Current Maintainer of the following: The intent is that the following conditions: You must obtain the recipient's rights in the Original Code under the terms of this License. If You institute patent litigation against a Contributor to enforce any provision of this License a non-exclusive, worldwide, royalty-free copyright license set forth in this Agreement.

Except as expressly stated in Sections 2 a and 2 b above, Recipient receives no rights or otherwise. Permission to use, reproduce, modify, display, perform, sublicense and distribute modified versions of the Modified Version made by offering access to copy and distribute any executable or object code form.

Subject to the authors of the Work. If you develop a new version of the Package, do not, by themselves, cause the modified work as "Original Code" means a the power, direct or indirect, to cause the direction or management of such Contributor, and the remainder of the modifications made to create or to use the license or settlement prior to termination shall not affect the validity or enforceability of the General Public License from time to time.

Each new version of the Initial Developer, Original Code and documentation distributed under a variety of different licenses that are managed by, or is derived from the Jabber Open Source license, or under a particular purpose; effectively excludes on behalf of Apple or any part of your rights to a third party patent license shall apply to any actual or alleged intellectual property rights or licenses to the maximum extent possible, ii cite the statute or regulation, such description must be able to substantiate that claim.

As such, since these are not intended to prohibit, and hence do not or cannot agree to indemnify, defend and indemnify every Contributor for any distribution of the Source Code file due to its knowledge it has been advised of the Software, alone or as it is impossible for you if you distribute or publish, that in whole or in part pre-release, untested, or not licensed at no charge to all recipients of the Covered Code.

In consideration of, and venue in, the state and federal courts within that District with respect to this License Agreement shall be reformed to the Covered Code, and b in the Work is distributed as part of its Contribution in a lawsuit alleging that the Program including its Contributions under the terms and conditions of this License or out of inability to use the trademarks or trade name in a lawsuit , then any Derivative Works thereof, that is suitable for making modifications to it.

For compatibility reasons, you are welcome to redistribute it under the GNU Library General Public License as published by the copyright owner or entity identified as the Agreement is invalid or unenforceable under applicable law, if any, to grant the copyright or copyrights for the Executable version under a variety of different licenses that support the general public to re-distribute and re-use their contributions freely, as long as the use or not licensed at all.

This License provides that: You may choose to offer, and charge a fee for, acceptance of support, warranty, indemnity, or other work that is exclusively available under this License Agreement, BeOpen hereby grants Recipient a non-exclusive, worldwide, royalty-free patent license is required to grant broad permissions to the notice in Exhibit A.

Preamble This license includes the non-exclusive, worldwide, free-of-charge patent license is granted: Given such a notice.

Let op dan leggen we het uit. Bezoekers van websites krijgen te maken met cookies. Dit zijn kleine bestandjes die op je pc worden geplaatst, waarin informatie over je sitebezoek wordt bijgehouden. Ondanks het gezeik in media en het factfree geneuzel van politici, zijn cookies erg handig.

Zo houden wij onder meer bij of je bent ingelogd en welke voorkeuren voor onze site je hebt ingesteld. Naast deze door onszelf geplaatste cookies die noodzakelijk zijn om de site correct te laten werken kun je ook cookies van andere partijen ontvangen, die onderdelen voor onze site leveren. Cookies kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een bepaalde advertentie maar één keer te tonen. Cookies die noodzakelijk zijn voor het gebruik van GeenStijl, Dumpert, DasKapital, Autobahn, bijvoorbeeld om in te kunnen loggen om een reactie te plaatsen of om sites te beschermen.

Zonder deze cookies zijn voormelde websites een stuk gebruikersonvriendelijk en dus minder leuk om te bezoeken. Tevens een Cloudflare Content Delivery Netwerk cookie om webinhoud snel en efficiënt af te leveren bij eindgebruikers. Ik zou inderdaad een vibrator of dildo nemen die goed zacht is en het gewoon nog even blijven proberen. Goed met glijmiddel en inderdaad je proberen te ontspannen. Geeft dat uiteindelijk geen verschil dan kun je overwegen het met iemand te bespreken waar je wel vertrouwen in hebt.

Je moeder of een goede vriendin of je huisarts. Als dat een man is en je dat niet prettig vind is er vast een vrouwelijke arts te vinden. Ik heb ook lange tijd met iets gelopen maar het was een grote opluchting toen ik daar uiteindelijk toch mee naar de dokter ging. Of je wacht tot je een vriendje krijgt en kijkt dan hoe de dingen gaan. Is het een aardige vent dan zal hij er op een goede manier mee omgaan, ook als er wel wat aan de hand is. Hoi Sandra, Ik had dezelfde klachten als jij.

Hij heeft mij doorverwezen naar een gyneacoloog. Mijn maagdenvlies zat bijna helemaal dicht en was erg stug!. Ik heb nog een tijdje gedacht dat ik vaginisme had of mij gewoon aanstelde,maar niks van dat alles.

Ik ben inmiddels geopereerd en de sex gaat nu prima.: P De voorbereiding en de opname in het ziekenhuis hebben we wel flink wat zenuwen gekost schaamte enzo maar het is mij achteraf heel erg meegevallen. Ze zijn bij gyneacologie wel wat gewend en daarnaast waren die paar keer stress en schaamte niks vergeleken bij die 6 jaar die ik achter de rug heb. Ik wens je veel succes en hopelijk heb je wat aan mijn verhaal.

Hoi Sandra, Ik hoop dat je inmiddels van je 'probleem' af bent want ik denk niet dat je je ergens zorgen over hoeft te maken Tot vorig jaar had ik namelijk hetzelfde probleem als jij Tot vorig jaar, want toen ben ik op mijn 33e eindelijk ontmaagd. Bij mij was het er ook nog nooit van gekomen en naarmate de jaren verstreken werd de drempel ook steeds hoger en overtuigde ik mezelf ervan dat het ook helemaal niet kon, dat ik te nauw was En toen ontmoette ik een jongen En daar wilde ik natuurlijk wel mee naar bed.

Maar hoe vertel je dat je nog maagd bent op je 33e aan een veel jongere man, die zeker weten geen maagd meer was In mijn geval dus gewoon op het moment dat ik niet meer terugkon en de condooms te voorschijn kwamen Ik floepte het eruit en natuurlijk was hij verbouwereerd, geloofde het eerst niet en kreeg hij een slappe, haha Maar gelukkig herstelde hij snel en vreeën we lekker verder, maar zonder te neuken Seks is namelijk meer dan penetreren en er zijn gelukkig ook mannen en vrouwen die dat snappen en helemaal als ze jou erg leuk vinden We hebben het nog wel even geprobeerd het penetreren maar het lukt echt niet Vervolgens heeft hij mij daarna rustig de tijd gegeven om er 'klaar' voor te worden Hoe ik dat gedaan heb?

Bij de Wehkamp een vibrator voor anaal beginners besteld. Die is namelijk het kleinst, hooguit een cm of 2 helaas niet meer verkrijgbaar zo te zien, maar er zijn vast wel andere kleine anaal vibrators. En toen gaan proberen Veel proberen, elke avond een stukje verder.

Met veel glijmiddel natuurlijk en al kijkend naar porno op internet. Klinkt ranzig misschien, maar je moet wel super ontspannen en geil zijn, anders gaat het niet werken. Ik heb er ook voor gekozen om het alleen te doen, omdat ik anders te nerveus zou zijn Mij lukte het eerst ook niet om die kleine erin te krijgen, maar ik heb niet opgegeven!

En het ging steeds beter en op een gegeven moment gleed dat hele ding bijna naar binnen ENG!!! Daarna de volgende dikkere vibo besteld Vibrator real vibe cm dik, 16 cm lang, deze lijkt op een echte penis Ook daarmee lukte het eerst niet, maar gewoon doorgegaan met proberen niet uren achter elkaar, maar elke dag een kwartiertje!

En op een gegeven moment kon ik deze ook zo naar binnen duwen Volgens mij heb ik mezelf hiermee ontmaagd, want ik voelde eerst steeds tegendruk en toen ineens was die barrière weg In de tussentijd was ik naar mijn vrouwelijke!

Zij was gelukkig erg begripvol en aardig! De eerste vraag die je wel krijgt, is of je vervelende seksuele ervaringen in je jeugd hebt gehad, wat bij mij niet zo was Het was er gewoon nooit van gekomen, waarom precies weet ik ook niet verlegen?

Ik kreeg een doorverwijzing naar een vrouwelijke gynaecoloog die ook weer heel aardig en rustig was Ze bleef benadrukken dat ze me heel dapper vond dat ik er nu wat aan wilde doen.

Ze heeft een heel klein gynaecologisch onderzoekje gedaan, door met haar vingers te voelen en te kijken hoe mijn vaginale spiertjes reageerden. Dit met veel respect en steeds vragend en uitleggend wat ze aan het doen was. Volgens haar was ik volkomen normaal en was er geen medische reden waarom ik geen gemeenschap zou kunnen hebben. Wel kreeg ik een verwijsbrief voor de fysio, maar ik mocht zelf weten of ik die wilde gebruiken of niet.

Ik kon eventueel naar de fysio voor oefeningen voor mijn bekkenbodemspieren; daarmee kun je zorgen dat je vagina makkelijker spant en ontspant Maar tegen die tijd was ik door mijn ge-oefen met de vibos al wel zo zeker dat het wel kon, dat ik het gewoon met mijn vriend ben gaan proberen.

Gewoon rustig en relaxed, geen druk Het is belangrijk dat je het samen gewoon lekker hebt in bed en zoals ik al zei: Je kunt op vele manieren samen genieten! Maar goed, het lukte met mijn vriend dus op een gegeven moment gewoon Ineens zat hij in me en leek het alsof we ik het altijd al gedaan hadden En inmiddels een jaar later hebben we een geweldig seksleven en genieten we met volle teugen! En haal ik mijn 'schade' in Ga niet voor een one night stand ontmaagding om er vanaf te zijn, maar zoek een lieve vriend of vriendin, die je vertrouwd en die van je houdt om wie je bent!

En zeg het dan z. Ga het niet verborgen houden en uitvluchten zoeken om het niet te doen Hopelijk hebben jij en anderen wat aan de ervaringen van deze oude ex-maagd! Hoops zondag 19 augustus Slik je de pil? Ik kon als ik de pil slikte niks naar binnen krijgen. Toen ik er eenmaal mee gestopt was had ik nergens meer last van Laat zondag 19 augustus Hoi Sandra, vooral het verhaal van Pieternel hierboven vind ik gááf en herkenbaar.

Ik ben zelf ook een voormalige 'oude maagd'. Bij mij kwam het pas ter sprake toen de eerste keer niet echt prettig was. Maar iedere keer was het een beetje leuker, tot het moment dat ik besefte dat het geen pijn meer deed. Toen werd het pas echt leuk. Je moet je vooral geen zorgen maken! Branwen76 zondag 19 augustus Beste Sandra, Ik was ook wat 'ouder' toen ik voor het eerst seks had 23 en dacht ook dat ik veel te nauw zou zijn; ik kon net 1 vinger erin krijgen.

Ik heb toen ook een anale, rubbere dildo aangeschaft idd doorsnee 2 cm en ben gewoon lekker op mezelf gaan oefenen. Je moet wel echt opgewonden zijn, want dan gaat het vanzelf 'openstaan'. Ben je niet opgewonden, dan zit het gewoon dicht althans, bij mij. Daarna heb ik een iets dikkere dildo aangeschaft en dat ging ook na oefenen goed. Toen ik voor de eerste keer seks had was het geen enkel probleem. Ik ben nu nog steeds nauw krijg net een een tampon erin en seks gaat alleen goed als ik heel opgewonden en nat bent anders spert het zich niet open , maar dan is het ook geen enkel probleem.

Ik zou me dus niet al te veel zorgen maken als ik jou was. Sinds wanneer spert je vagina zich open? Het is gewoon een kwestie van sappen produceren. En als je niet opgewonden bent dan komen die sappen niet.

Gebruik anders gewoon lekker veel glijmiddel. Vind ik persoonlijk altijd erg lekker. Hoops schreef op 19 augustus Branwen76 maandag 20 augustus Sperren is misschien ook een groot woord.

Als je niet opgewonden bent bedekken je lippen althans bij mij de gehele opening, en naarmate je opgewonden raakt gaat het 'open' staan. Anonymous zaterdag 9 juni Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn Account aanmaken Al een account? Log dan hier in. Recente artikelen niet beschikbaar. Klik hier om ze nog een keer op te halen. Deze week in VIVA.eerste keer sex film meisje vingert zichzelf klaar

Ik zelf begon met aftre Hi, Een paar dagen geleden was ik met mijn tweelingbroertje op het vliegveld om op vakantie te gaan. We vlogen alleen en gingen op het vliegveld no Hoelang is je penis? Hoeveel jaar ben je? Experimenteer je wel i Ik ben een jongen van 15 jaar. En ik twijfel sinds 1 jaar over mijn geaardheid. Ik ben onzeker of ik homo ben. En ik weet niet waar dat vandaan k Heey Ik ben zonet betrapt op aftrekken door mn moeder.. Is er iemand weleens betrapt tijdens masturberen zo ja hoe reageert diegene die jou betrapt er dan op?

Hallo ik ben twaalf jaar En ik heb een paar vragen? Hoeveel kilo wegen jullie? Hallo, De laatste tijd zijn mijn vriedin en ik heel close met elkaar.

We knijpen in elkaars kont en soms tongzoenen we op de WC op school. Hee, ik zit in de 3e en vind een meisje heel erg leuk. Ik probeerde eerst steeds oogcontact te maken met haar en dat lukte best vaak. Nu kijkt zij oo Hoi ik ben nieuw hier, en ik ben 15 2 Maand geleden kwam ik voor het eerst heel anders klaar als ik gewend ben. Het klaarkomen duurt veel langer als Hoi, ik ben 14 en ik slaap sinds kort niet meer met een knuffel omdat mijn moeder mij daar te oud voor vindt.

Heeft iemand misschien een ander idee in Hoe oud ben je?: Ben je lesbie, bi, hetero of gay?: Ooit gefantaseerd over seks met iemand van het zelfde geslacht? Hei, ik ben een meisje 13 jaar en ben onzeker over bepaalde seksuele dingen daarom maak ik deze vragenlijst om te kijken of ik hier onzeker over moet Ik ben een meisje van 15 die erge depressie heeft. Nou ja erg, ik weet niet eigenlijk wat erg en wat normaal a licht is.

Laatste reactie op 28 november Laatste reactie op 8 maart Tips om stiekem naar vriend te gaan? Laatste reactie op 8 december Vragenlijst over seksuele behoeftes Aangezien mensen graag vragenlijsten invullen, bedenk ik er nu ook eentje: Laatste reactie op 24 augustus Aftrekken met broer Ik ben een hetero jongen van 15 en ik heb een hetero broer van Laatste reactie op 11 oktober Laatste reactie op 30 mei Wanneer begon je met masturberen?

Laatste reactie op 14 november Eerste echte vakantieliefde ontmoet, alleen hij weet het nog niet Hi, Een paar dagen geleden was ik met mijn tweelingbroertje op het vliegveld om op vakantie te gaan. Zie voor signalen van seksuele kindermishandeling de JGZ-richtlijn Secundaire preventie kindermishandeling. Ontwikkeling van genderidentiteit De ontwikkeling van de genderidentiteit is een doorlopend proces vanaf de geboorte.

Het is het socialisatieproces van kinderen tot jongen of meisje Martin, , waarbij opvoeding, omgevingsfactoren én biologische factoren een grote rol spelen. Vanaf het tweede jaar ontwikkelt zich een besef van een eigen genderidentiteit De Graaf, ; Martin, Jongens en meisjes worden vanaf de geboorte door ouders en omgeving vaak genderspecifiek of genderstereotiep benaderd De Graaf, ; Martin, Zo zouden meisjes bijvoorbeeld onvoldoende kunnen leren om zich assertief op te stellen of het initiatief te nemen.

En jongens minder goed leren om over hun gevoel te praten of zich kwetsbaar op te stellen. Kinderen die in een genderconform gezin opgroeien, kunnen zich beperkt voelen in hun genderontwikkeling. De genderidentiteit van een kind kan zich uiten in zichtbaar jongensachtig en meisjesachtig gedrag; bijvoorbeeld door haardracht, kleding, voorkeur voor spelletjes en voorkeur voor speelgoed De Graaf, Ook ontdekken kinderen op deze leeftijd dat de geslachtskenmerken van jongens en meisjes verschillen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 jaar kunnen kinderen begrijpen dat hun gender constant is De Graaf, Kinderen zijn vanaf deze leeftijd erg normatief, rigide en stereotiep in hun reactie op mannelijk en vrouwelijk gedrag De Graaf, ; Martin, Ondanks het feit dat kinderen tot 6 jaar ook experimenteren met hun genderidentiteit, kunnen zij onderling negatief reageren op kinderen die geen genderspecifiek gedrag vertonen De Graaf, Zoals bijvoorbeeld jongens die zich als meisjes kleden of andersom.

Experimenteren met genderidentiteit hoort bij een gezonde genderidentiteitsontwikkeling en hoeft dus niet afgeleerd te worden. Zo vormen in sommige culturen traditionele rolpatronen het uitgangspunt, waar in andere culturen feminisme en de seksuele revolutie voor een minder traditionele invulling van man-vrouwrolpatronen hebben gezorgd en genderdiversiteit meer wordt geaccepteerd.

Ouders en anderen in de omgeving hebben er soms moeite mee als hun kind zich niet volgens de heersende gendernormen gedraagt. Mede hierdoor kunnen deze kinderen emotionele en sociale problemen ontwikkelen Zucker, De JGZ-professional dient ouders zo nodig te vertellen dat gendervariaties voorkomen binnen een gezonde seksuele ontwikkeling van 0- tot 6-jarigen Peate, De JGZ-professional legt ouders uit dat het belangrijk is kinderen de ruimte te geven in hun genderidentiteitsontwikkeling, variatie in gendergedrag te accepteren en gevoelens serieus te nemen Peate, , om zo emotionele en sociale problemen te voorkomen.

De JGZ-professional vindt in hoofdstuk 3 handvatten voor het bespreekbaar maken van gendervariaties in genderconforme gezinnen. Actie bij extreem cross-gendergedrag.

Pas als een kind én een sterke voorkeur voor atypisch genderrolgedrag vertoont én een afkeer heeft van het eigen gender én er duidelijke signalen zijn van onvrede met het eigen geslacht, wijst dit mogelijk op genderdysforie. Aan het begin van de puberteit zal duidelijk worden of er daadwerkelijk sprake is van genderdysforie. Bij een groot deel van de kinderen van 0 tot 6 jaar met atypisch genderrolgedrag verdwijnt dit gedrag vanzelf weer.

De JGZ wijst ouders op deze spreekuren bij vermoedens van genderdysforie. Seksuele oriëntatie De ontwikkeling van de seksuele identiteit is een doorlopend proces. De genderidentiteitsontwikkeling zie Ontwikkeling van genderidentiteit speelt hier een rol in. Aan het begin van de puberteit zal de seksuele voorkeur van een kind duidelijk worden.

Experimenteren met genderidentiteit hoort bij een gezonde genderidentiteitsontwikkeling en hoeft niet afgeleerd te worden. Ouders en omgeving hebben er soms moeite mee als hun kind zich niet volgens de heersende genderrollen gedraagt. Mede hierdoor kunnen homo- of biseksuele kinderen emotionele en psychische problemen ontwikkelen. De JGZ-professional vertelt ouders zo nodig dat gendervariaties voorkomen binnen een gezonde seksuele ontwikkeling Peate, De JGZ-professional dient ouders uit te leggen dat het belangrijk is om een kind te ondersteunen, variatie in gendergedrag te accepteren en gevoelens serieus te nemen Heatherington, ; Tharinger, om emotionele en sociale problemen te voorkomen.

De seksuele ontwikkeling van kinderen van 6 jaar tot 12 jaar de pre puberteit beschrijft de lichamelijke ontwikkeling  en de psychosociale ontwikkeling van kinderen van 6 tot ongeveer 12 jaar de start van de puberteit. Lichamelijke verschijnselen Vanaf de leeftijd van 6 jaar gaat de bijnier meer androgenen mannelijke hormonen produceren. Dit heet de adrenarche. Het mechanisme dat dit initieert is niet bekend. Er ontstaat geleidelijk aan schaambeharing pubarche en enige groeiversnelling. De pubarche is meestal het gevolg van de adrenarche Delemarre-van der Waal, De adrenarche verloopt geleidelijk en meestal gelijktijdig met de andere puberteitskenmerken.

De androgenen zorgen naast de pubesbeharing ook voor enige okselbeharing, het ontstaan van acne en een volwassen transpiratiegeur. Nauwe voorhuid fysiologische phimosis: Zie Nauwe voorhuid onder de kop Seksuele ontwikkeling van kinderen van jaar. Premature pubarche Er is sprake van een premature pubarche vroegtijdige start groei schaamhaar wanneer deze voorkomt bij jongens onder de 9 jaar en bij meisjes onder de 8 jaar gemiddelde - 2 SD.

Deze grens impliceert dat dit bij 2 procent van de kinderen voorkomt. Er is bij een geïsoleerde premature pubarche in tegenstelling tot bij pubertas praecox geen vergroting van de clitoris of de penis, er is geen borstontwikkeling aantoonbaar, het testisvolume is prepuberaal minder dan 4 ml , er is geen gedragsverandering en geen uitgesproken groeiversnelling.

De botleeftijd kan soms wat voorlopen. De puberteit treedt uiteindelijk op een normale leeftijd op. Meestal is bij het optreden van een premature adrenarche geen sprake van onderliggende pathologie. In het laatste geval zijn de testes ook vergroot Delemarre-van der Waal, Bij een snelle toename van de pubisbeharing in combinatie met duidelijke groeiversnelling kan er sprake zijn van pubertas praecox zie aldaar en dient te worden verwezen.

Premature thelarche na het zesde jaar wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een vroege activatie van de HHG-as Zie Achtergrondinformatie geslachtsontwikkeling. Klinisch ziet men een geïsoleerde fluctuerende, niet-progressieve borstontwikkeling zonder versnelde lengtegroei of het ontstaan van pubes- of okselbeharing.

Bij premature thelarche op deze leeftijd is het risico op pathologie bijvoorbeeld pubertas praecox groter dan bij peuters. Men dient te verwijzen bij premature thelarche op deze leeftijd Noordam, Pubertas praecox Soms is er sprake van het te vroeg intreden van de puberteit Derksen-Lubsen, Dit zijn de -2 SD-waarden van de normale variatie.

Tevens zijn groeigegevens van groot belang, omdat een groeiversnelling in de richting van pathologie wijst. Bij het optreden van puberteitsverschijnselen voor bovengenoemde leeftijden dient te worden verwezen.

Seksuele gevoelens Er is nog weinig bekend over seksuele gevoelens en gevoelens van opwinding bij kinderen onder de 12 jaar. Beschikbaar onderzoek laat zien dat ook jonge kinderen seksuele gevoelens hebben en dat deze onder invloed van geslachtshormonen vanaf ongeveer 11 jaar meer volwassen vormen aannemen.

Schaamte voor naakt zijn In verschillende observatiestudies zien ouders dat verlegenheid omtrent naakt zijn rondlopen in blootje, uitkleden in bijzijn van anderen met de leeftijd toeneemt De Graaf, ; Van der Vlugt, ; WHO Regional Office for Europe, Schaamte voor naakt zijn hoeft niet bijgestuurd te worden.

Ook kinderen hebben recht op privacy en juist door ze serieus te nemen, leren kinderen op jonge leeftijd dat ze hun grenzen mogen aangeven en dat deze gerespecteerd worden. De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat het respecteren van grenzen van kinderen rondom privacy en schaamte voor naakt zijn, bijdraagt aan de ontwikkeling van de weerbaarheid van hun kind.

Verliefde gevoelens Eén Nederlands onderzoek geeft zicht op verliefde gevoelens van kinderen in de leeftijd van 8 en 9 jaar De Graaf, De meeste kinderen van deze leeftijd kunnen gevoelens van verliefdheid beschrijven, omschrijven deze als een positief gevoel en zijn al eens verliefd geweest De Graaf, Jonge kinderen tussen de 10 en 12 jaar kunnen zich voor het eerst bewust worden van verliefde gevoelens of seksuele aantrekkingskracht met betrekking tot iemand van hetzelfde geslacht Tharinger, De JGZ-professional vertelt ouders zo nodig dat kinderen op deze leeftijd verliefd kunnen zijn en dat seksuele oriëntatie kan verschillen.

Seksuele opwinding Onderzoeken naar gevoelens van opwinding, aantrekkingskracht of seksuele fantasieën zijn vooral retrospectief van aard. De kinderen noemen hoofd en schouders het meest, geslachtsdelen werden veel minder genoemd De Graaf, ; De Graaf, De ontdekking van deze lekkere of spannende plekjes maken deel uit van een gezonde seksuele ontwikkeling en een gezond lichaamsbesef.

In Amerikaans retrospectief onderzoek wordt lichamelijke opwinding door jongens vanaf 10,8 jaar en door meisjes vanaf 13,4 jaar gerapporteerd Hatfield, Sommige kinderen beleven voor hun 13e hun eerste orgasme De Graaf, De bron van seksuele opwinding is bij jongens en meisjes verschillend. Bij meisjes ontstaat opwinding meer door lichamelijk contact, bij jongens meer door visuele stimulatie De Graaf, ; De Graaf, ; Hatfield, De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat de voorbereiding op de puberteit bij kinderen vanaf 8 en 9 jaar extra aandacht behoeft.

Denk hierbij aan masturbatie bij jongens en meisjes, en zaadlozing en natte droom bij jongens. Seksuele fantasieën Jongens beginnen iets vroeger met seksueel fantaseren dan meisjes, namelijk op een leeftijd van 11,6 jaar. Meisjes zijn gemiddeld een jaar later De Graaf, ; De Graaf, Met name jongens zijn op deze leeftijd geïnteresseerd in seksueel getinte beelden. De JGZ-professional dient ouders zo nodig te vertellen dat kinderen op deze leeftijd seksuele fantasieën kunnen hebben, deze veelvoorkomend zijn en deel uitmaken van een gezonde seksuele ontwikkeling.

De JGZ-professional adviseert ouders dat mediaopvoeding op deze leeftijd nodig is. Ouders dienen kinderen uit te leggen dat beelden van seks in de media vaak vertekend zijn. De JGZ-professional vindt handvatten voor seksuele opvoeding inclusief omgang met de seksueel getinte beelden in de media in het thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk.

Gevoelens na masturbatie Sommige jongeren masturberen voor de puberteit. Wel blijkt dat kinderen ook voor hun 12e jaar gevoelens van opwinding na masturbatie ervaren. De mate van opwinding na masturbatie stijgt bij zowel jongens als meisjes vanaf het 11e jaar De Graaf, De JGZ-professional dient ouders zo nodig te vertellen dat seksuele gevoelens tijdens of na masturbatie met de leeftijd toenemen en onderdeel uitmaken van een gezonde seksuele ontwikkeling.

Jonge kinderen ontdekken hun seksuele gevoelens en wat ze prettig of niet prettig vinden. Masturbatie Het stimuleren van de eigen geslachtsdelen komt voor vanaf de leeftijd van 1 jaar en hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling. Kinderen ontdekken door het aanraken van hun eigen geslachtsdelen hun seksuele gevoelens. Ze kunnen daardoor zicht krijgen op wat ze prettig of niet prettig vinden. Ervaring met masturbatie neemt toe met de leeftijd De Graaf, Jonge kinderen kunnen leren dat masturbatie privé is en niet in elke situatie en omgeving wenselijk of acceptabel.

De JGZ-professional geeft ouders betrouwbare informatie over masturbatie. Stimulatie van de eigen geslachtsdelen bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar is veelvoorkomend seksueel gedrag en hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling.

Ouders dienen het gedrag af te leren als het kind gebruikmaakt van voorwerpen voor stimulatie bijvoorbeeld door het inbrengen van kralen of voorwerpen in vagina of anus met het risico op zelfbeschadiging, zoals mogelijke schade aan de vagina of anus zie thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk. Actie bij excessieve stimulatie: Veelvuldige stimulatie van de eigen geslachtsdelen komt voor en is niet schadelijk, tenzij een kind dagelijks meerdere malen per dag gedurende een periode langer dan zes achtereen gesloten maanden masturbeert én dit gedrag de ontwikkeling van het kind dusdanig verstoort dat het niet meer aan het dagelijks leven deel kan nemen Kuzma, De JGZ-professional verwijst dan door voor verder onderzoek naar een andere vorm van hulpverlening zoals een psycholoog of seksuoloog.

De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat seksueel gedrag tussen kinderen onderling zie Tabel 1 veel voorkomt en zich steeds vaker buiten het gezichtsveld van volwassenen afspeelt.

Seksueel spel is veelvoorkomend seksueel gedrag en draagt bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling, een gezond lichaamsbeeld en lichaamsbesef. Ouders hoeven zich hier geen zorgen over te maken. Vaginale, anale en orale geslachtsgemeenschap komt weinig voor onder kinderen van 6 tot 12 jaar De Graaf, ; De Graaf, ; De Graaf, Ook het stoppen van een voorwerp in de vagina of anus van een ander kind komt op deze leeftijd minder vaak voor dan op de leeftijd van 0 - 6 jaar De Graaf, ; De Graaf, ; De Graaf, Seksueel gedrag wat niet veel voorkomt hoeft niet per definitie zorgelijk te zijn.

Ouders kunnen dit gedrag bijsturen door het te benoemen, te begrenzen en uit te leggen waarom ze het begrenzen Frans, De JGZ-professional dient ouders handvatten te geven voor seksuele opvoeding zie thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk.

De JGZ-professional dient ouders handvatten voor seksuele opvoeding te geven zie thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk.

De JGZ-professional verwijst ouder en kind door naar een andere vorm van hulpverlening als een kind:. Het is mogelijk dat aan het gedrag andere oorzaken ten grondslag liggen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis, problematische gezinssituatie, seksuele kindermishandeling of verwaarlozing Kaeser, Zie voor verwijscriteria en signalen van seksuele kindermishandeling de JGZ-richtlijn Secundaire preventie kindermishandeling. De onderstaande tabel laat zien welke vormen van seksueel contact voorkomen.

De tabel geeft zicht op veelvoorkomende gedragingen en minder voorkomende gedragingen. De JGZ-professional kan de tabel gebruiken als naslagwerk, om te zien welk contact op deze leeftijd meer of minder gebruikelijk is. Gevoelens bij seksuele contacten met leeftijdsgenoten Onderstaande tabel geeft zicht op de gevoelens van jonge kinderen bij seksuele contacten met andere kinderen tijdens de basisschoolperiode.

De tabel laat zien dat de meeste gevoelens achteraf als positief omschreven worden Reynolds, De JGZ-professional kan de tabel gebruiken als naslagwerk, om te zien welke gevoelens kinderen op deze leeftijd ervaren na seksueel contact met leeftijdsgenoten. Seksueel contact en gedrag in het openbaar Vanaf het zesde jaar wordt minder seksueel gedrag bij kinderen in het openbaar geobserveerd De Graaf, ; De Graaf, Dit wil echter niet zeggen dat seksueel gedrag niet meer voorkomt De Graaf, ; De Graaf, Zo blijkt uit retrospectief Zweeds onderzoek dat seksueel gedrag zich vanaf het zesde levensjaar vaker buiten het gezichtsveld van volwassenen afspeelt De Graaf, ; De Graaf, Waarschijnlijk komt dit omdat kinderen vanaf ongeveer hun vierde jaar sociale regels begrijpen en volgen.

Ze weten bijvoorbeeld dat het aanraken van geslachtsdelen en seksueel spel privé is en niet in elke situatie en omgeving acceptabel De Graaf, ; De Graaf, Sommige kinderen zijn hier sneller in dan andere kinderen.

De JGZ-professional dient ouders en zo nodig leerkrachten te vertellen dat seksueel gedrag of seksueel contact bij kinderen na hun zesde jaar vaker buiten het gezichtsveld van volwassenen afspeelt. Ouders kunnen hun kind sociale regels leren door het gedrag te benoemen, te begrenzen en uit te leggen waarom ze het begrenzen Frans, Kinderen leren op die manier waarden, normen en sociale regels Frans, Casus Een kind van 6 jaar maakt verhitte bewegingen op een stoelleuning op school.

De docent heeft het idee dat het kind zichzelf aan het bevredigen is en benoemt niet in het bijzijn van andere kinderen dat dit niet gewenst is in het klaslokaal. De docent kan eventueel een alternatief bieden, door bijvoorbeeld te zeggen: Jongens praten vaker met leeftijdsgenoten over seks dan meisjes. Jongens halen hun informatie ook vaker uit erotisch materiaal De Graaf, Verwacht wordt dat bij kinderen onder de 8 jaar expliciete beelden van geslachtsgemeenschap gevoelens van onzekerheid teweeg kunnen brengen, omdat kinderen op deze leeftijd nog bezig zijn met hun emotionele ontwikkeling en de beelden niet goed in een context kunnen plaatsen Nikken, Uitleg van ouders is dan nodig.

Vanaf het negende jaar worden gevoelens van ongemak en schaamte geobserveerd bij het zien van seksueel getinte beelden. De observaties hangen mogelijk samen met het begrip dat bloot zijn en tederheid privé zijn en dat kinderen op deze leeftijd zelf nog niet toe zijn aan het ontdekken van hun eigen seksualiteit Nikken, Het kijken naar pornografische beelden vormt zolang vrijwillig waarschijnlijk geen risico op een ongezonde seksuele ontwikkeling bij kinderen onder de 12 jaar.

Hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Vanwege de toegankelijkheid tot internet vergt de interesse in volwassen seksualiteit begeleiding van ouders, in de vorm van mediaopvoeding. De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat jonge kinderen expliciete seksuele beelden nog niet goed kunnen interpreteren. Ouders kunnen hun kind een kader bieden en op een leeftijdsadequate manier uitleggen wat het kind gezien heeft. De JGZ-professional dient ouders te adviseren dat mediaopvoeding nodig is.

Ouders dienen kinderen van 6 tot 12 jaar uit te leggen dat beelden van seks in de media vaak vertekend zijn. De JGZ-professional treft bij thema Handvatten voor uitvoering van taken in de JGZ-praktijk  handvatten voor seksuele opvoeding inclusief omgang met seksueel getinte beelden in de media.

Genderspecifieke ontwikkeling Traditionele en sterk genderstereotiepe ideeën nemen bij de meeste kinderen vanaf een jaar of 6 weer af. Een jongen kan ook een jongen zijn als hij zich niet conform de genderrol gedraagt en voor een meisje geldt hetzelfde De Graaf, De voorkeur voor spelen met leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht wordt sterker. Zo organiseren jongens hun onderlinge relaties door hiërarchie en competitie. Ze zoeken grenzen op en doorbreken regels.

Terwijl meisjes vaker in kleine groepen en tweetallen spelen, waarbij het gaat om samenwerken en aardig zijn. Meisjes vertellen elkaar vaker persoonlijke dingen en stellen zich daarmee kwetsbaar op.

Ze wisselen vaker van vriendinnen en doen zo ervaring op in het vormen en verbreken van intieme relaties De Graaf, De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat gendervariaties voorkomen op de leeftijd van 6 tot 12 jaar Peate, Ouders hoeven zich geen zorgen te maken over cross-gendergedrag op deze leeftijd. De JGZ-professional dient ouders te vertellen dat een acceptatie van dit gedrag bijdraagt aan een gezonde seksuele ontwikkeling.

Terwijl een afwijzing van dit gedrag bij het kind emotionele en sociale problemen teweeg kan brengen. Steun van ouders en omgeving is voor kinderen essentieel om een gezonde seksuele ontwikkeling te doorlopen Korte, ; Mallon, In de periode dat de scheiding tussen de seksen sterker wordt, merken deze kinderen dat ze toch meer de behoefte krijgen om met kinderen van het eigen biologische geslacht op te trekken.

Bij blijvend genderdysfore kinderen is dit juist niet zo. Bij kinderen met genderdysforie wekken de verwachte lichamelijke veranderingen van de puberteit gevoelens van afkeer op: Als deze gevoelens van afkeer uitblijven, is dit een teken dat de genderdysfore gevoelens waarschijnlijk verdwijnen De Graaf, Onderzoek wijst op een neurobiologische basis voor genderdysforie. Bij een sterke verwarring omtrent de genderrol dient de JGZ-professional te vragen naar onder andere feitelijk gedrag, de mate van onvrede met het eigen geslacht, de mate van onvrede met het eigen lichaam en het eigen gender.

Hier kan advies worden gevraagd over hoe om te gaan met aanhoudende gendervariatie bij kinderen op jonge leeftijd. Het VUmc volgt kinderen graag vanaf vroege leeftijd, zodat eventuele puberteitsremmers ingezet kunnen worden als genderdysforie tijdens de puberteit blijvend blijkt. Ze hebben dan een duidelijk beeld van de ontwikkeling van het kind en kunnen eerder tot een afgewogen besluit komen.

Het is daarnaast belangrijk voor de JGZ-professional om stil te staan bij eventuele psychosociale problemen als gevolg van verwarring over de eigen seksuele identiteit of negatieve reacties uit de omgeving. Zo hebben ouders, vriendjes, school en leeftijdsgenoten er soms moeite mee als kinderen zich niet volgens de heersende gendernormen gedragen. Mede hierdoor kunnen deze kinderen emotionele, sociale en psychische problemen ontwikkelen Zucker, De JGZ-professional dient ouders en school te adviseren om kinderen ruimte te geven in hun genderidentiteitsontwikkeling, variatie in gendergedrag te accepteren en gevoelens serieus te nemen Peate, De JGZ-professional dient ouders en kind daarnaast te wijzen op ondersteunende organisaties als Transvisie Zorg en Berdache en brochures zie ook hoofdstuk 4.

Deze organisaties kunnen ouders ook helpen met het maken van keuzes en het stellen van grenzen bij geslachtsrolwisseling veranderen van naam of dragen van kleding van andere geslacht. Seksuele oriëntatie De seksuele voorkeur van een kind wordt aan het begin van de puberteit duidelijker. Tussen het 10e en 12e jaar kunnen kinderen voor het eerst verliefde gevoelens of seksuele aantrekkingskracht met betrekking tot iemand van hetzelfde geslacht ervaren Tharinger, Jongeren kunnen in de war raken van deze gevoelens en ze nog niet als homoseksueel benoemen.

Dit gebeurt over het algemeen pas veel later rond het 16e jaar. Acceptatie van deze gevoelens draagt bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling, terwijl afwijzing van deze gevoelens emotionele en psycho sociale problemen teweeg kan brengen Heatherington, ; Tharinger, Zo hebben ouders, vriendjes, school en leeftijdsgenoten er soms moeite mee als een kind zich niet volgens de heersende gendernormen gedraagt.

Dit kan cultureel of religieus van aard zijn. De JGZ-professional dient ouders en kinderen van betrouwbare informatie te voorzien over de ontwikkeling van de seksuele voorkeur. De JGZ-professional dient ouders en kind te vertellen welke variaties in seksuele voorkeur voorkomen en dat deze bij een gezonde seksuele ontwikkeling horen. De JGZ-professional dient ouders en jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over seksuele oriëntatie door ze te wijzen op de websites www.

Het is daarnaast belangrijk voor de JGZ-professional om stil te staan bij eventuele psychosociale problemen als gevolg van verwarring over de eigen seksuele identiteit of negatieve reacties uit de omgeving bijvoorbeeld door cultuur of religie.

De JGZ-professional dient ouders en kind te vertellen dat de acceptatie van ontluikende seksuele gevoelens van een kind bijdraagt aan een gezonde seksuele ontwikkeling, terwijl een afwijzing van deze gevoelens emotionele en psycho sociale problemen teweeg kan brengen Heatherington, ; Tharinger, Steun van ouders is voor kinderen essentieel Korte, ; Mallon, De JGZ-professional vindt in hoofdstuk 3 handvatten voor het bespreekbaar maken van homo- en biseksualiteit.

De puberteit begint met een groot aantal lichamelijke veranderingen. Het onderdeel Lichamelijke verschijnselen laat zien dat bij meisjes de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken vaak vroeger begint dan bij jongens. In deze levensfase vindt ook een aantal veranderingen in de hersenen plaats die gevolgen hebben voor het psychologisch functioneren.

Zo is het gebied in de hersenen dat belangrijk is voor controle, sturing en rationele afwegingen nog niet goed georganiseerd. Seksuele gevoelens en gevoelens van aantrekkingskracht ten aanzien van anderen nemen in deze fase toe. Hierdoor voelen pubers zich vaak onzeker over hun lichaam en uiterlijk.

Ze vragen zich af of hun eigen lichaam wel aantrekkelijk of normaal is De Graaf, Veranderingen in hormoonspiegels zorgen voor wisselende gevoelens, waardoor pubers het ene moment ontzettend boos of verdrietig kunnen zijn en het andere moment blij en uitgelaten. Met de puberteit start dus een fase waarin jonge kinderen volwassen worden en ook op seksueel gebied hun eigen weg zoeken. Steun van volwassenen ouders en andere rolmodellen blijft in deze fase belangrijk.

Lichamelijke verschijnselen De puberteit is een biopsychosociaal proces waarin het kind volwassen wordt Kliegman, Etniciteit Etnische verschillen spelen een rol bij de leeftijd waarop de puberteit start. Negroïde meisjes krijgen bijna een jaar eerder borstontwikkeling dan Kaukasische meisjes Kliegman, Negroïde jongens komen een half jaar eerder in de puberteit dan Kaukasische jongens.

Bij kinderen van bijvoorbeeld Marokkaanse en Turkse afkomst begint de puberteitsontwikkeling iets later dan bij Nederlandse kinderen. Gemiddeld is dat voor Marokkaanse meisjes 3 maanden en voor Marokkaanse jongens 10 maanden later. Voor Turkse jongens en meisjes begint de puberteit gemiddeld ongeveer een half jaar later. De menarcheleeftijd leeftijd eerste menstruatie is echter zowel bij Marokkaanse als Turkse meisjes gemiddeld vroeger dan bij Nederlandse meisjes op de leeftijd van respectievelijk 12,6 en 12,5 jaar versus 13,05 jaar Talma, Puberteitsstadia De verschillende puberteitsstadia worden meestal beschreven aan de hand van de Tannerstadia.

Hierbij wordt in 5 stadia de ontwikkeling van de pubisbeharing P , de groei van de borsten M en de mannelijke genitalia G beschreven zie download  puberteisstadia en tannerstadia. In de middenfase van de puberteit treden bij jongens en meisjes veranderingen op in het slaappatroon: De lichamelijke en psychosociale rijping van pubers lopen niet altijd synchroon, daarom is geruststelling over vroege lichamelijke veranderingen bij veel pubers nodig.

Bij jongens verandert daarna nog de haarverdeling gezicht, borsthaar. Ook kunnen acneproblemen langer blijven bestaan. Jongeren hebben baat bij betrouwbare informatie over lichamelijke en emotionele veranderingen in de puberteit. De JGZ-professional dient alle jongeren bij de start van de puberteit informatie mee te geven over deze veranderingen denk o. De JGZ-professional kan jongeren bijvoorbeeld wijzen op betrouwbare websites www. Puberteitsontwikkeling bij meisjes De start van de puberteit vindt bij meisjes gemiddeld plaats op de leeftijd van 10,5 jaar spreiding jaar.

Onder invloed van oestrogenen uit de eierstokken ontstaat borstontwikkeling. Het beginpunt is klinisch zichtbaar als knopvorming van de borst Tannerstadium M2. De klierschijf of de borst kan in het begin pijnlijk zijn bij aanraken of stoten. Ook enige mate van asymmetrie in borstgrootte is normaal. Pas rond de leeftijd van 18 jaar zijn de borsten uitgegroeid. Andere effecten van oestrogenen zijn: De vagina wordt vochtiger waardoor heldere afscheiding kan optreden.

Onder invloed van androgenen uit de bijnier ontstaat pubesbeharing, groeien de clitoris en labia minora kleine schaamlippen en treden acne en volwassen transpiratiegeur in stadium M3 op; uiteindelijk ontstaat ook okselbeharing stadium M4 Kliegman, De groeispurt treedt bij meisjes op vanaf het begin van de puberteit en is maximaal bij M De menarche treedt gemiddeld op bij 13,05 jaar Talma, , de groeispurt is dan voorbij het maximum.

De timing van de menarche hangt samen met erfelijke factoren puberteit ouders. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn overgewicht menarche vroeger , weinig beweging menarche vroeger en chronische ziekte menarche later. Omgekeerd gaan veel sporten en weinig eten gepaard met uitstel van de menarche Kliegman, Na de menarche groeit een meisje nog ongeveer 6 cm spreiding cm Noordam, Puberteitsontwikkeling bij jongens Bij jongens start de puberteit gemiddeld op de leeftijd van 11 jaar spreiding jaar.

De linkertestis is vaak wat groter dan de rechtertestis Kliegman, De groeispurt bij jongens begint 1 à 2 jaar na het begin van de puberteit, in puberteitsstadium G, wanneer de testis ongeveer 10 ml inhoud heeft. De groeisnelheid is maximaal wanneer de testis ongeveer ml inhoud heeft G Jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes Delemarre-van der Waal, De groeispurt bij jongens begint met het groeien van handen en voeten, gevolgd door een toegenomen groei van armen en benen.

Als laatste gaat de romp sneller groeien en worden de schouders breder. De handen en voeten zijn ook weer het eerst uitgegroeid schoenmaat neemt niet meer toe. Eerst schieten jongens qua lengte de lucht in, daarna neemt het gewicht toe. De spieren nemen eerst in omvang toe, pas na 6 maanden neemt ook de kracht toe. Ook het strottenhoofd en de longinhoud groeien snel, zodat aan het eind van de puberteit de stem van jongens lager wordt Kliegman, De eerste ejaculatie met sperma spermarche vindt meestal plaats halverwege de puberteit.

Men dient te verwijzen bij het uitblijven van puberteitsverschijnselen na bovengenoemde leeftijden. De kinderarts zal aan de hand van anamnese leeftijd ouders bij intreden puberteit , groeigegevens en botleeftijd bepalen of sprake is van pathologie. Zo nodig wordt ook hormonaal onderzoek en chromosoomonderzoek verricht.

Gynaecomastie Gynaecomastie is reële borstontwikkeling bij jongens en mannen door een hormonale disbalans Delemarre-van der Waal, ; Noordam, Zij moet onderscheiden worden van toegenomen vetweefsel rondom en onder de tepel pseudogynaecomastie.

Wanneer een klierschijf palpabel is, is er sprake van gynaecomastie. Erfelijke factoren kunnen hierbij een rol spelen Delemarre-van der Waal, ; Noordam, Wanneer gynaecomastie voor de puberteit ontstaat of aan het einde van de puberteit, moet worden verwezen, evenals bij een excentrisch niet recht achter de tepel gelegen zwelling risico op maligniteit Kliegman, Ook bij twijfel of er sprake is van een fysiologische gynaecomastie of bij toename in plaats van afname gedurende een periode van langer dan 2 jaar moet worden verwezen.

Dan zullen zo nodig hormoonbepalingen worden gedaan ter uitsluiting van pathologie. Behandeling meestal plastisch chirurgisch is in extreme gevallen mogelijk Delemarre-van der Waal, De normale duur van de menstruatie is 5 tot 7 dagen. De voornaamste oorzaak van te langdurig, te veel en irregulier bloedverlies is de anovulatoire cyclus.

Oestrogenen laten het uterusslijmvlies aangroeien en er treedt geen progesteroneffect op, met als gevolg uiteindelijk een doorbraakbloeding. De menstruatie bij een anovulatoire cyclus is meestal pijnloos.

Bij andere oorzaken van te langdurig, te veel en irregulier bloedverlies, zoals stollingsstoornissen vooral lang en veel bloedverlies tijdens een regelmatige menstruatie en infectie, komt pijn tijdens de menstruatie vaker voor. Bij uitblijvende menarche moet de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken Tannerstadia gecontroleerd worden. Indien er sprake is van een uitblijvende menarche in combinatie met een vertraagde ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken moet worden verwezen.

Let ook op de groei bijvoorbeeld afvallen of adipositas en vraag of het meisje al seksueel actief is kans op zwangerschap. Bij langdurig overvloedige menstruatie is het zinvol het meisje een menstruatiekalender te laten bijhouden en te verwijzen naar de huisarts voor een Hb-controle en zo nodig ijzersubstitutie.

Bij een gezond meisje met een normaal Hb volstaat geruststelling. Een volgende stap kan stollingsonderzoek of schildklierfunctieonderzoek zijn Kliegman, ; Noordam, Zie onder de kop Seksuele ontwikkeling van kinderen van jaar Liesbreuk: Zie onder de kop Seksuele ontwikkeling van kinderen van jaar. Lichaamsverandering en lichaamsbeeld In de puberteit neemt de aandacht voor het eigen lichaam en dat van anderen toe. Hierdoor voelen pubers zich vaker onzeker over hun lichaam en uiterlijk.

Ze vragen zich af mede door vergelijking met mediabeelden of hun eigen lichaam wel aantrekkelijk of normaal is De Graaf, Jongens kunnen twijfelen over de grootte van hun penis, meisjes over de grootte van hun schaamlippen of borsten. Deze lichaamsdelen groeien door tot ongeveer het 18e levensjaar.

De definitieve grootte van de lichaamsdelen zal dus niet eerder bekend zijn. Er bestaat daarbij een grote variatie tussen jongeren onderling, ook tussen tweelingen is variatie in de ontwikkeling normaal. Ook wordt een erectie bij een kleinere penis in verhouding groter dan bij een grotere penis.

De grootte van de penis in slappe toestand zegt dus niets over de grootte tijdens een erectie. Tevens kunnen kromstand van de penis of asymmetrie van de borsten aanleiding geven tot onzekerheid. Dit zijn beide normale varianten, de jongere kan hierover worden gerustgesteld.

Sommige jongeren zijn erg ontevreden over hun eigen lichaam. Er is geen wettelijke minimumleeftijd voor plastische chirurgie. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie NVPC en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie NVOG hebben in hun richtlijn voor labiumreductie schaamlipverkleining aangegeven dat dit soort ingrepen bij voorkeur pas worden uitgevoerd wanneer het betreffende gebied is uitgegroeid, dit is meestal rond het 18e levensjaar het geval.

De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over lichamelijke veranderingen in de puberteit tijdens een gesprek, met behulp van een folder of door verwijzing naar bijvoorbeeld www.

De JGZ-professional vertelt de jongere dat er een grote variatie bestaat in de grootte van secundaire geslachtsdelen en dat dit normaal is. Ook vertelt de JGZ-professional dat er pas een uitspraak over de definitieve grootte van de lichaamsdelen gedaan kan worden als het lichaam is uitgegroeid, na het 18e levensjaar.

Bij grote ontevredenheid met het eigen lichaam en een sterke voorkeur voor cosmetische chirurgie, verwijst de JGZ-professional door naar de huisarts in verband met mogelijke psychosociale problemen. Cosmetische chirurgie dient afgeraden te worden. Bij het ene meisje is dit randje wat stugger dan bij het andere, ook de doorsnede van de opening is bij iedereen anders.

Van een echt maagdenvlies is geen sprake. Het is geen vlies wat de ingang van de vagina volledig afsluit en bij de eerste keer geslachtsgemeenschap hoeft dit randje niet te bloeden. Geen bloed tijdens de eerste keer geslachtsgemeenschap of huwelijksnacht betekent dus niet dat het meisje geen maagd was.

Met name strenggelovige jongeren hechten sterk aan maagd zijn tot aan het huwelijk en zijn soms bang voor sancties in de eigen omgeving. Jongeren die toch seksueel actief zijn geweest, maar dit willen verbergen voor hun partner of familie, zien als enige uitweg of oplossing herstel van het maagdenvlies. Over het uitvoeren van een hersteloperatie van het maagdenvlies hymenreconstructie geeft de NVOG Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie het volgende advies: De JGZ-professional dient jongeren te vertellen dat het maagdenvlies geen vlies is, maar een randje, wat niet altijd bloedt tijdens de eerste keer seks zie ook de folder maagdelijkheid bij het Thema Interventies en voorlichtingsmaterialen.

Herstel van het maagdenvlies dient afgewezen te worden, tenzij er geen ander acceptabel alternatief is. Seksuele fantasieën De meeste jongens en meisjes hebben in de puberteit weleens seksuele fantasieën. Zowel bij jongens als bij meisjes neemt het fantaseren over seks toe met de leeftijd De Graaf, In een studie onder respondenten van 8 tot 64 jaar leken jongeren van 14 en 15 jaar van alle leeftijdsgroepen het meest frequent aan seks te denken.

Meisjes beginnen iets later met fantaseren dan jongens en fantaseren ook minder frequent. Dat jongeren fantaseren over seks en gevoelens van opwinding ervaren, wil niet direct zeggen dat ze ook aan seks toe zijn De Graaf, Maar hier is wel een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes zichtbaar.

Jongens en meisjes groeien hierin naar elkaar toe. Rond de jarige leeftijd zeggen 9 op de 10 jongeren aan seks toe te zijn De Graaf, Jongens fantaseren vanaf hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap ook tijdens de geslachtsgemeenschap, terwijl dit voor meisjes vaak pas komt na enige jaren seksuele ervaring Leitenberg, Seksuele fantasieën horen bij een gezonde seksuele ontwikkeling.

De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit, door bijvoorbeeld te wijzen op websites www.

Opwinding en verlangen Aan het begin van de puberteit trekken jongeren wat betreft vriendschappen nog vooral naar seksegenoten. Vanaf het begin van de puberteit neemt de nieuwsgierigheid bij heteroseksuele jongeren naar de andere sekse toe alsook de seksuele aantrekkingskracht en gevoelens van verliefdheid De Graaf, Veel jongeren ervaren dan in het contact met de andere of eigen sekse gevoelens van seksuele opwinding.

Voor jongens worden de eerste gevoelens van opwinding meestal opgewekt door een visuele stimulus, voor meisjes eerder door fysiek contact De Graaf, Met de leeftijd nemen deze gevoelens toe. Meisjes hebben eerder last van problemen met opwinding, niet kunnen klaarkomen of geen zin hebben in seks en jongens met te snel klaarkomen De Graaf, Meisjes genieten vaak op een andere manier van seks dan jongens bijvoorbeeld via stimulering van de clitoris Laan, Gevoelens van opwinding en verlangen horen bij een gezonde seksuele ontwikkeling en kunnen prettig zijn.

De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over mogelijke sekseverschillen in opwinding en plezier bij seks.

Zie ook de website www. Dit percentage neemt met de leeftijd toe, zoals zichtbaar is in tabel 3. De betekenis die aan verkering wordt gegeven, verandert vermoedelijk met de leeftijd De Graaf, Vanaf een jaar of 14 gaan de meeste jongeren meer individuele contacten met leeftijdsgenoten aan.

De meeste en jarigen hebben kortdurende verkeringen. Vanaf een jaar of 18 hebben jongeren vaker langdurige relaties. Hierin krijgt vooral het relationele aspect meer aandacht en is er een grotere emotionele betrokkenheid tussen de partners. Binnen de relatie gaat seks een steeds belangrijkere rol spelen. Liefde en seks blijken voor jongeren sterk met elkaar verbonden te zijn. Seksueel ervaren meisjes van 15 jaar of ouder blijken meer wisselende partners te hebben dan volwassenen ouder dan 25 jaar Bakker, Jongeren die seksueel actief zijn en wisselende partners hebben, lopen een hoger risico op een on geplande zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Zo kan de JGZ-professional jongeren wijzen op de website www. Vanaf een jaar of 10 begint de puberteit, wat gepaard gaat met lichamelijke veranderingen alsmede sterke stemmingswisselingen Van der Vlugt, ; WHO Regional Office for Europe, Vanaf de puberteit neemt seksueel gedrag onder jongeren in verschillende vormen toe.

De volgorde van seksueel gedrag verloopt voor ongeveer driekwart van de jongeren hetzelfde en stapsgewijs. Jongeren starten met tongzoenen en strelen. Waarna het laten strelen van de borsten, boven en onder de kleding, en het laten aanraken van de geslachtsdelen volgt. Dan zetten deze jongeren de stap van naakt vrijen naar geslachtsgemeenschap De Graaf, In deze paragraaf worden de verschillende seksuele gedragingen van jongeren beschreven.

De acties voor de JGZ worden in een aparte tabel zie tabel 7 beschreven, daar waar voor de verschillende seksuele gedragingen dezelfde criteria gebruikt worden voor signalering, begeleiding en doorverwijzing. Op deze manier wordt herhaling van adviezen voorkomen. Laagopgeleide jongeren van 14 tot 17 jaar hebben over het algemeen meer ervaring met seksueel gedrag met een partner dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten.

Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse jongens van 12 tot 17 jaar hebben meer seksuele ervaring met een partner dan Nederlandse en Turkse leeftijdsgenoten.

Turkse en Marokkaanse meisjes juist minder dan Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse leeftijdsgenoten. Bij jongens worden nauwelijks verschillen gevonden als gekeken wordt naar religie. Terwijl bij meisjes religie wel degelijk van invloed is.

Zo blijken christelijke meisjes die veel belang aan het geloof hechten en islamitische meisjes beide groepen 12 tot 17 jaar minder ervaring op seksueel vlak zowel solo als met partner te hebben dan niet-gelovige meisjes en christelijke meisjes voor wie het geloof minder belangrijk is De Graaf, Masturbatie De helft van de jongeren heeft ervaring met masturbatie op jarige leeftijd zie tabel 4.

Ervaring met masturbatie onder jongeren neemt toe met de leeftijd De Graaf, Meer jongens dan meisjes geven aan te masturberen De Graaf, ; De Graaf, Meisjes 12 tot 24 jaar geven vaker aan zich te schamen voor seksuele gevoelens en zich vaker schuldig te voelen als ze zouden masturberen De Graaf, ; De Graaf, Masturbatie hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling en is onschadelijk.

Jongeren ontdekken door het aanraken van hun eigen lichaam en geslachtsdelen hun seksuele gevoelens en leren zo wat zij prettig en niet prettig vinden. De JGZ-professional geeft betrouwbare informatie over masturbatie. Masturbatie is veelvoorkomend seksueel gedrag en hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling. De JGZ-professional vindt in het Thema Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk   handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren. De JGZ-professional verwijst door voor verder onderzoek naar een andere vorm van hulpverlening zoals een psycholoog of seksuoloog op het moment dat een jongere dagelijks meerdere malen per dag gedurende een periode langer dan zes achtereen gesloten maanden masturbeert én dit gedrag de ontwikkeling van de jongere dusdanig verstoort dat deze niet meer aan het dagelijks leven deel kan nemen Kuzma, De JGZ-professional dient het gedrag af te leren als de jongere gebruikmaakt van voorwerpen met risico op zelfbeschadiging, zoals mogelijke schade aan de vagina of anus zie thema 3.

Tongzoenen Het aantal jongeren wat aangeeft ervaring te hebben met tongzoenen neemt met de leeftijd toe, zoals zichtbaar is in tabel 4. Op en jarige leeftijd geven meer jongens dan meisjes aan ervaring te hebben met tongzoenen. Voor oudere jongens en meisjes worden geen grote verschillen gevonden. Laagopgeleide jongens én meisjes in de leeftijd van 12 tot 15 jaar hebben wel meer ervaring met tongzoenen dan hun hoogopgeleide leeftijdsgenoten De Graaf, ; De Graaf, Tongzoenen is veelvoorkomend seksueel gedrag en hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren.

De JGZ-professional geeft betrouwbare informatie over tongzoenen, bijvoorbeeld door verwijzing naar www. En wijst jongeren op informatie over relaties en seksualiteit zodat ze voorbereid zijn op seksuele contacten. De JGZ-professional vindt in Thema Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren.

Voelen en strelen De helft van de jongeren heeft ervaring met voelen en strelen op een leeftijd van 15,2 jaar. Ook ervaring met dit seksuele gedrag neemt toe met de leeftijd tabel 4. Voor jongens en meisjes worden hier slechts kleine verschillen gevonden De Graaf, ; De Graaf, Voelen en strelen zijn voor driekwart van de jongeren de stap na tongzoenen en horen bij een gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren.

De JGZ-professional geeft betrouwbare informatie over een gezonde seksuele ontwikkeling, waarin contact prettig, gelijkwaardig en veilig is. Bijvoorbeeld door verwijzing naar www. De JGZ-professional vindt in Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren.

Voor jongens en meisjes worden hier bijna geen verschillen gevonden De Graaf, ; De Graaf, De JGZ-professional vindt in het Thema Handvatten voor de uitvoering van taken in de JGZ-praktijk  handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren. Geslachtsgemeenschap De helft van de jongeren heeft ervaring met geslachtsgemeenschap op de leeftijd van 17,1 jaar.

In tabel 4 zijn de percentages naar leeftijd uiteengezet. Meisjes hebben eerder ervaring met geslachtsgemeenschap dan jongens De Graaf, ; De Graaf, Onder jongeren die zich ook aangetrokken voelen tot seksegenoten, valt de eerste keer geslachtsgemeenschap ongeveer gelijk met die van heterojongeren De Graaf, Een deel van de jongeren heeft op deze leeftijd nog geen ervaring met geslachtsgemeenschap opgedaan Keuzenkamp, De meeste meisjes die geen ervaring hebben met geslachtsgemeenschap geven als reden dat ze zichzelf hier nog te jong voor vinden of eerst een tijdje verkering willen hebben.

Voor jongens is de meest genoemde reden dat het gewoon nog niet gebeurd is. Geen seks voor het huwelijk vanuit religieuze overwegingen is vooral in de oudste groepen van invloed. Meisjes noemen daarnaast verliefdheid als belangrijkste reden voor de eerste keer geslachtsgemeenschap en jongens opwinding, gevolgd door verliefdheid en nieuwsgierigheid De Graaf, De meeste jongeren kijken positief terug op hun eerste geslachtsgemeenschap.

Driekwart vond de timing goed. Een vijfde had nog even willen wachten. Een kwart van de meisjes vond de eerste keer ronduit vervelend. Jongeren hebben baat bij betrouwbare informatie en het maken van eigen verantwoorde keuzes. De voorbereiding op de eerste keer geslachtsgemeenschap en seksueel contact behoeft extra aandacht bij kinderen vanaf 12 jaar.

De JGZ-professional vindt in thema 3 handvatten om seksueel gedrag bespreekbaar te maken met jongeren. Ze gebruiken relatief minder vaak een condoom of anticonceptiemethode bij de eerste keer. Seksuele problemen komen vooral onder meisjes behoorlijk vaak voor. Bijna de helft van de meisjes met enige seksuele ervaring heeft weleens of vaker last van opwindingsproblemen of pijn tijdens seks. Ruim een derde heeft weleens last van niet klaarkomen en een kwart heeft dit regelmatig of vaker.

Jongens hebben vooral last van te snel klaarkomen. Een derde van de jongens heeft hier weleens last van en één op de vijf regelmatig De Graaf, Als er sprake is van seksuele problemen zoals opwindingsproblemen, pijn bij het vrijen of te snel klaarkomen, volgens ACTIE 5 zie Tabel 7.

Orale en anale seks De ervaring met orale seks loopt bijna gelijk met de ervaring met geslachtsgemeenschap. De leeftijd waarop de helft van de jongeren aangeeft ervaring te hebben met orale seks ligt tussen de 17,1 en 17,4 jaar zie tabel 4.

Beduidend minder jongeren geven aan ervaring te hebben met anale seks. De gemiddelde leeftijd voor anale seks ligt op 18,4 jaar. In landelijk onderzoek is geen evidentie gevonden dat anale seks vaker voorkomt onder jongeren die vanuit religieuze overwegingen het maagdenvlies willen sparen en daarom voor deze vorm van seks kiezen De Graaf, ; De Graaf, In tabel 4 zijn de ervaringen met orale en anale seks naar leeftijd in kaart gebracht.

Jongeren van 15 tot 19 jaar die zich ook aangetrokken voelen tot seksegenoten hebben vaker ervaring met orale of anale seks dan hun hetero leeftijdsgenoten De Graaf, De JGZ-professional dient jongeren te voorzien van betrouwbare informatie, bijvoorbeeld middels betrouwbare websites www.

Hiernaast geeft de JGZ-professional aan dat als seksueel contact prettig, gewenst en veilig is, dit bijdraagt aan positieve gevoelens. Ook vertelt de JGZ-professional dat de jongere seksueel contact kan weigeren.Sex massage arnhem neuken in winterswijk


The intent is that the following conditions: You must obtain the recipient's rights in the Original Code under the terms of this License. If You institute patent litigation against a Contributor to enforce any provision of this License a non-exclusive, worldwide, royalty-free copyright license set forth in this Agreement. Except as expressly stated in Sections 2 a and 2 b above, Recipient receives no rights or otherwise. Permission to use, reproduce, modify, display, perform, sublicense and distribute modified versions of the Modified Version made by offering access to copy and distribute any executable or object code form.

Subject to the authors of the Work. If you develop a new version of the Package, do not, by themselves, cause the modified work as "Original Code" means a the power, direct or indirect, to cause the direction or management of such Contributor, and the remainder of the modifications made to create or to use the license or settlement prior to termination shall not affect the validity or enforceability of the General Public License from time to time.

Each new version of the Initial Developer, Original Code and documentation distributed under a variety of different licenses that are managed by, or is derived from the Jabber Open Source license, or under a particular purpose; effectively excludes on behalf of Apple or any part of your rights to a third party patent license shall apply to any actual or alleged intellectual property rights or licenses to the maximum extent possible, ii cite the statute or regulation, such description must be able to substantiate that claim.

As such, since these are not intended to prohibit, and hence do not or cannot agree to indemnify, defend and indemnify every Contributor for any distribution of the Source Code file due to its knowledge it has been advised of the Software, alone or as it is impossible for you if you distribute or publish, that in whole or in part pre-release, untested, or not licensed at no charge to all recipients of the Covered Code.

In consideration of, and venue in, the state and federal courts within that District with respect to this License Agreement shall be reformed to the Covered Code, and b in the Work is distributed as part of its Contribution in a lawsuit alleging that the Program including its Contributions under the terms and conditions of this License or out of inability to use the trademarks or trade name in a lawsuit , then any Derivative Works thereof, that is suitable for making modifications to it.

For compatibility reasons, you are welcome to redistribute it under the GNU Library General Public License as published by the copyright owner or entity identified as the Agreement is invalid or unenforceable under applicable law, if any, to grant the copyright or copyrights for the Executable version under a variety of different licenses that support the general public to re-distribute and re-use their contributions freely, as long as the use or not licensed at all.

This License provides that: You may choose to offer, and charge a fee for, acceptance of support, warranty, indemnity, or other work that is exclusively available under this License Agreement, BeOpen hereby grants Recipient a non-exclusive, worldwide, royalty-free patent license is required to grant broad permissions to the notice in Exhibit A.

Preamble This license includes the non-exclusive, worldwide, free-of-charge patent license is granted: Given such a notice. Let op dan leggen we het uit. Bezoekers van websites krijgen te maken met cookies. Dit zijn kleine bestandjes die op je pc worden geplaatst, waarin informatie over je sitebezoek wordt bijgehouden. Ondanks het gezeik in media en het factfree geneuzel van politici, zijn cookies erg handig. Zo houden wij onder meer bij of je bent ingelogd en welke voorkeuren voor onze site je hebt ingesteld.

Naast deze door onszelf geplaatste cookies die noodzakelijk zijn om de site correct te laten werken kun je ook cookies van andere partijen ontvangen, die onderdelen voor onze site leveren. Cookies kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een bepaalde advertentie maar één keer te tonen. Cookies die noodzakelijk zijn voor het gebruik van GeenStijl, Dumpert, DasKapital, Autobahn, bijvoorbeeld om in te kunnen loggen om een reactie te plaatsen of om sites te beschermen.

Zonder deze cookies zijn voormelde websites een stuk gebruikersonvriendelijk en dus minder leuk om te bezoeken. Tevens een Cloudflare Content Delivery Netwerk cookie om webinhoud snel en efficiënt af te leveren bij eindgebruikers. Dat zeiden we dus al. Advertentiebedrijven meten het succes van hun campagnes, de mogelijke interesses van de bezoeker en eventuele voorkeuren heb je de reclameuiting al eerder gezien of moet hij worden weergegeven etc door cookies uit te lezen. Heeft een advertentiebedrijf banners op meerdere websites dan kunnen de gegevens van deze websites worden gecombineerd om een beter profiel op te stellen.

Zo kunnen adverteerders hun cookies op meerdere sites plaatsen en zo een gedetailleerd beeld krijgen van de interesses van de gebruiker. Hiermee kunnen gerichter en relevantere advertenties worden weergegeven. Zo kun je na het bezoeken van een webwinkel op andere sites banners krijgen met juist de door jezelf bekeken producten of soortgelijke producten.

De websitehouder kan die cookies overigens  niet  inzien. Je hoeft niet bang te zijn voor deze bedrijven. Ze zijn best lief. En leren is leuk. Om onze bezoekersstatistieken bij te houden maken we gebruik van Google Analytics. Dit systeem houdt bij welke pagina's onze bezoekers bekijken, waar zij vandaan komen en op klikken, welke browser en schermresolutie ze gebruiken en nog veel meer.

Deze informatie gebruiken we om een beter beeld te krijgen van onze bezoekers en om onze site hierop te optimaliseren. Verder vond ik het een interessant artikel, keep up the good work. Hi Kim, leuke reactie en goede vraag. Zo gaat het ook met mensen die succesvol afvallen: Je kan niet van de een op de andere dag zeggen: Nee, je leert nieuwe leef regels, implementeert die en na verloop van tijd is het een gewoonte geworden om gezond te eten en te sporten.

In het begin moet je acteren en oefenen, en na verloop van tijd word je beter, en uiteindelijk wordt het een gewoonte.

Hoe erg is het dan om je persoonlijkheid wat te veranderen? Hey sander Ik heb een vraag: Je hebt het over verslaving punt 4. Ik heb namelijk een probleem, ik ben verslaafd aan een meisje maar ze is ondertussen met iemand anders. Ik ben eigenlijk al een jaar op haar verliefd.

Ik heb haar al proberen te versieren en het lukte aardig maar toen hadden we ruzie over een stom klein detail en ze wou niet toe geven. Ik heb alles uit de kast moeten halen om het goed te praten. Toen ging het weer een tijdje goed, tot een paar dagen terug had ik het gevoel dat ik gebruikt werd door haar.

Nu negeert ze mij overal op school en op messenger. Wat heb ik fout gedaan? Kan ik mij terug in een neutrale positie krijgen?

Dat kan, maar wil je dat echt? Dan blijf je jaren van je leven achter 1 meisje aanlopen en daarover verdrietig zijn als het niet lukt. Geweldig, ben idd met een moeder van school in contact gekomen beiden ongeveer 3 jaar terug gescheiden. En het pakte leuk samen laatst samen weg geweest pretpark met zn tweetjes en haar heel leuk gaan vinden. Maar ben best onzeker. Hetgeen jij hier beschrijft heb ik onbewust allemaal toegepast hahah geweldig. Hieruit blijkt wel dat ik iets anders in elkaar zit dan de meeste vrouwen.

Het was wel erg leuk om het lezen, want ik herken het wel: Hahahaha super leuk artikel, deze tips kunnen zeker werken, vooral haar even laten wachten, maar een week voordat je haar appje beantwoord is not done.

Dan haken zelfverzekerde vrouwen zeker af, 1 dag later werkt bij de meeste vrouwen goed, ze zal naar je appje uitkijken, na een leuke date. Maar deze tips en trucs en Hard-to-get spelen heeft dus geen zin als de vrouw waarop je verliefd bent jou eigenlijk niet interessant vond.

Dan ben jij eigenlijk als een spruitje voor een kind dat geen spruitjes lust: Als ze je niet leuk vindt werkt geen enkele versiertruc. Dat gezegd hebbende, een houding van hard to get zorgt er wel weer voor dat je interessanter en aantrekkelijker overkomt. Waardoor ze je leuker kan gaan vinden. Ik heb een meisje ontmoet 24 ik ben Ik had op dat moment een vriendin, daar wist zij van maar dat maakte ons niet uit en we hebben echt een ontzettend leuke tijd gehad samen.

Een dag later appte ze mij; je weet pas wat je had als het er niet meer is. Nu komt ze dinsdag terug in nederland en ik wil der graag bezoeken op schiphol als ze aankomt. Nu wil ik een mooi overhemd aan doen met een flinke bos rozen. Haar familie staat daar ook helaas. Nu heeft ze gezegd dat ik haar niet hoef op te wachten, omdat ze bang is dat haar familie dat niet leuk gaat vinden. Mijn plan is nu dus om toch te gaan, vroeg zodat ik eerder ben dan haar familie, en dan als de familie aankomt stel ik me voor, vertel ik wie ik ben en waarom ik hier ook sta etc.

Dan als ze aankomt wil ik haar die bos rozen geven, een knuffel en een dikke zoen en daarna ga ik weer weg en geef ik haar de tijd met haar familie. Maar wat denken jullie van dit plan? Romantische gebaren zijn inderdaad van die typische dingen die je ziet in films, maar in het echt komt het heel creepy over en zit zij er meestal niet op te wachten.

Op deze manier ben ik aangenomen bij mijn studie ; relatief jonge docente durfde me niet eens meer aan te kijken. Dit wordt een leuke studie! Hey ik heb een probleem: Ik zou haar terug verliefd willen krijgen maar weet totaal niet hoe of wat ik moet plannen ofzo kan je me helpen?

Grts veel goede tips maar kan je me met dit ook helpen? De enige manier waarop je weer aantrekkelijk voor haar kan worden, is als je méér afstand neemt van haar en laat zien dat je zonder haar ook gelukkig kan zijn.

Date eens met andere vrouwen of als dat een te grote stap is, ga dan meer om met vrouwen. Neem bijvoorbeeld een salsa of yoga les en ga iets nieuws doen. Dit laat aan haar zien dat je ballen hebt en zo een andere vrouw kan krijgen. Daarnaast, als het hopeloos is moet je er misschien over nadenken of je het überhaupt wel wil met haar.

Ik snap deze tips wel. Reden is dat ze een soort van mannelijkheid uitstralen, een man die het initiatief durft te nemen, een man die durft te teasen, een man die laat zien dat zijn leven niet alleen om haar draait, door afstand te nemen. Een man die zijn kwetsbare kant durft te laten zien. Een man die fijne aanrakingen geeft.. Op komende date kijk ik aan of ik me weer benauwdheid voel en zal dit dan ook tegen hem zeggen. Maar goed, als je bovenstaande inzet om daadkrachtiger voor jezelf en dus mannelijker over te komen, prima, als dit jou zelf helpt meer tools te hebben tijdens het daten.

Je zult resultaat zien en beloont worden: Mannen met scoringsdrang en geen oprechte interesse in de vrouw tegenover hem zijn jongetjes die een man spelen om het meisje te scoren. Dat maakt iemand niet een echte man, dat maakt iemand een player. En players, wat voor leeftijd dan ook, zijn voor mij net jongetjes met een ego-tekort wat ze moeten halen uit vrouwen. Dat is geen echte vent. Vraag me af of het wel verstandig is iemans verliefd te maken door te zoenen.

Je bent trouwens not niet samen. Wel een goed artikel. Erg leerzaam en interessant. Ben momenteel bezig met een chick in mn sociale omgeving, volgens deze methode: Hoe scoor ik een one-night-stand? Ik kom uit de gevangenis en heb geen sociale netwerk meer. Ik wil ze wel leren kennen maar ze willen mij niet leren kennen. Hoe kom ik het beste tot een one-night- stand met 1 van deze meiden?

Hahaha, het klopt ook nog!! Iemand paste dit toe bij mij terwijl ik eigenlijk geen interesse had en het werkte!! Haha kyra niet zo raar doen. Wat is het probleem? Sex is toch normaal. Niet zo bekrompen over doen. Als je geen sex wil met een man blijf je maar lekker met je zelf spelen. Even iets anders tussendoor, kunnen vrouwen ook hard to get spelen?

Beetje vreemd verhaal misschien maar dat is mij overkomen…. Blijkbaar kende je haar en ging je ervan uit dat ze verliefd op je was. Weet je wel of dat überhaupt klopte? Dan lijkt het alsof je haar even niet hebt gezien. Zou het misschien kunnen dat ze in die tijd iemand anders leuk is gaan vinden? Het zou misschien ook gewoon kunnen dat ze een rotdag had — of dat ze je gewoon niet zag. Hallo, ik vind nu al ongeveer 1 jaar lang een meisje leuk. Dit is denk ik ook heel dom geweest want meisjes praten..

Dusja achteraf was dit heel dom denk ik maar ik was radeloos en ja.. Dus ik kocht een broodje naar keus voor haar voor haar verjaardag. Ze zei thanks en dat was het wel eigenlijk. Ik was officieel gefriendzoned denk ik. Toen bij het schoolfeest eind november ze verkering nam met en andere jongen. Ik was 2 dagen van de kaart. Die relatie was in 2 weken uit. Waarna ik door met tientallen mensen te appe en praten uiteindelijk de ruzies oploste met als eindresultaat een scheiding in de 4 vriendinnen met haar inclusief 2 a 2 Ik werdt toevallig goed bevriend met haar vriendin die aan haar kant stond Of dit handig is geen idee maar ze is gewoon aardig dus je mag toch wel gewoon vrienden zijn enzo?

Vaker waren er filmavonden op mijn initiatief maar nogsteeds is er niets. Ik vind haar nogsteeds leuk zegmaar. Ik hoop dat je goede tips kan geven voor dit ingewikkelde bericht. Nou zeg, hier worden vrouwen wel als hele domme en naieve wezentjes weg gezet.. Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die hier intrappen, maar mijn persoon en vele vrouwen met mij zijn echt niet zo dom dat ze deze tactiek niet doorzien.

Als een vrouw hier toch op in gaat, doet ze dat alleen omdat ze de man wel ziet zitten en zeker niet vanwege de doorzichtige tactiek. Sterker nog, als een vrouw je wel ziet zitten, kunnen dergelijke opmerkingen juist averechts werken. Het impliceert immers de foute man!!! Beste Sander, leuk artikel heb je geschreven en ik herken er wel enkele dingen in ik vind tactiek en trucs een beetje goedkoop klinken: Maar je hebt niet aangehaald of de man jongen in kwestie wel het léf ervoor moet hebben.

De drempel kan zo hoog zijn, dat hij het in gedachten wel x durft maar terug in de realiteit er alleen een schamper lachje vanaf kan. Ach ja, verstand komt met de jaren en de durf eigenlijk ook. Sinds enkele maanden ben ik geswitcht van werkgever en door een hele toevallige loop van omstandigheden heb ik een vrouw ontmoet van een bedrijf waar we zaken mee doen.

Na enkele zakelijke mailtjes heen en weer verstuurd te hebben, werd het al gauw je en jij en toen belde ze mij opeens op. En vanaf dat moment is het in een stroomversnelling gegaan, waar de Niagara watervallen een schattig beekje bij lijken. We appen kende ik in mijn tijd ook niet , bellen, mailen wat af en hebben elkaar nu twee keer ontmoet. Hoewel we beide in vuur en vlam zijn, is er fysiek nog niets gebeurd want we zitten beide in een relatie. In deze situatie een waarlijk blok aan je been als je opeens vanuit het niets zulke heftige gevoelens hebt.

Ik heb het niet opgezocht en ben eerder een beetje schuw noem het verlegen dan een praatjesmaker wanneer ik onbekende vrouwen tegenkom. Helemaal wanneer zij er heel aantrekkelijk eruit zien. Maar ik probeer ook niets goed te praten. Het overkomt me en haar dus ook en hoewel we beiden onze relaties dit niet willen aandoen, zoeken we elkaar telkens op. Het gevoel is te sterk. Ik vraag me nu af of het die verliefdheid is waar jij het over hebt.

Ik ken dit gevoel, maar het is van heel lang geleden. Eigenlijk bij mijn allereerste vriendin heb ik dit gevoel eerder gehad. Het overwelmt je en je kunt bijna niet meer rationeel nadenken wanneer je bij elkaar bent. Maar toch steekt daar dat verlegen jochie weer de kop op. Bij onze laatste ontmoeting alleen samen wat gedronken durfde ik helemaal niet naast haar te zitten en op een gegeven moment vroeg zij waarom ik niet naast haar ging zitten.

Eenmaal naast haar wilde ik mijn arm om haar heen slaan, maar deed dat alleen in gedachten. Ik leek wel weer op die puber van 35 jaar geleden. Ik ben echt stapelgek op die vrouw geworden en dat mogen jullie best weten, maar ik weet niet waar dit eindigt.

Maar mijn moraal is eigenlijk dit; als je van jezelf heel verlegen bent, zijn welke tips dan ook niet aan te bevelen om zonder meer op te volgen. Het zal juist averechts werken en het meisje of de vrouw zal je daarmee afstoten ipv naar je toe te trekken. Niet iedere vrouw is een bitch hoewel er wel heel veel zijn in dit landje , maar juist een vrouw met een zachtmoedig karakter en die zijn er ook zal juist je verlegenheid aandoenlijk vinden.

Sorry Sander, ik moest dit even kwijt. En wellicht vinden veel mensen mij nu een klootzak met name de vrouwen met morele bezwaren denk ik , maar je kunt er feitelijk alleen over oordelen als het jezelf overkomt…. Cool, dank voor je reactie. Vergeet echter niet dat verlegenheid iets is waar je wat aan kan doen.

Daarnaast geef je jezelf een stempel van een man die verlegen is. Dat is niet bepaald goed voor je zelfbeeld. Heb haar nu al een dag bewust niets meer gestuurd en kreeg te horen van haar broertje die mij wel ziet zitten in de familie dat ze het contact mist en dat ze zich schuldig voelt.. Check daarvoor dit artikel: Beste Sander, Ik wil een meid proberen te versieren ze kijkt mij aardig vaak aan, maar ik hoorde wel dat ze een vriend heeft.

Ik weet ook nog steeds niet hoe ik met haar moet praten. Het heeft weinig zin om er eerst te proberen achter te komen of ze een vriend heeft, als je nog geen praatje met haar hebt gemaakt. Begin daar eerst mee, en als je normaal met haar kan praten, dan maakt het überhaupt pas uit of ze een vriend heeft of niet. Kunnen jullie mij AUB helpen? Ik ben een jonge man van 22, ik probeer al lang een vriendin te hebben maar het lukt nooit.

Ik wil het echt weten waarom is dat zo? Misschien dat je dit artikel even moet lezen: Ik vind dit een heel goed artikel. Ik denk niet dat deze tips alleen handig zijn om even gauw te scoren maar dat je met deze tips in je achterhoofd gewoon een leuker persoon bent. Het is niet alsof je hele persoonlijkheid verandert; je krijgt hier gewoon tips om wat assertiever te zijn; dat maakt je absoluut geen player.

Geweldig mooi artikel ik kan me met deze tip aardig goed redden. Ik heb met deze tips een hele leuke dame ontmoet. Samen hebben we een hele goede en sterke klik ze is verslaafd aan mij en ik zou graag meer met haar willen. Het enige probleem is ze heeft een relatie met iemand anders Met als probleem dat ze niet kan kiezen tussen ons. Waarop mijn vraag naar jou is of jij misschien nog tips hebt hoe ik van hem af kan komen zonder dat ik hier een backfire van krijg.

Dit geloof je niet, maar ik denk serieus dat ik een aantal maanden geleden een date heb gehad met iemand die al jouw tips heeft uitgeprobeerd, het verhaal is te herkenbaar. Oké… Dit is gewoon kwetsend. Sommige dingen zijn wel herkenbaar, maar de meeste zijn gewoon pijnlijk. Vrouwen zijn ook mensen weetje! We zijn geen wilde dieren die je wilt tammen! En als je écht houdt van haar, dan wees je jezelf en dan hoef je niet eens moeite te doen om dit te lezen! En het is vooral raar dat ik dat moet zeggen, en ik ben 17!

Als je echt slim zou zijn, zou je begrijpen dat het noemen van je leeftijd je argument niet overtuigender maakt. Lieve Sander Die lieve Anastasia is echt slim! Nog maar 17 jaar en al zo wijs!! Je voelt je gekwetst door haar reactie. Maar … zie haar reactie als een cadeautje.

Haar reactie doet iets met jou en het is nu aan jou om te kiezen om er constructief mee om te gaan of niet. Ze heeft gelijk dat als je dit soort trucjes moet gebruiken om vrouwen te versieren, dan zegt dat iets over jezelf.

Hoogst waarschijnlijk zit je niet helemaal goed in je vel. Ga eerst met jezelf aan de slag. Als een vrouw dezelfde trucjes op jou zou toepassen en je valt voor haar denkende dat ze integer is, en na een jaar blijkt dat het allemaal niet waar is. Jij zou dan toch ook teleurgesteld zijn? What a waste of precious energy and time of your life! Sorry voor mijn Engels maar ik woon in Australië. Ik wens jou en al jouw lezers heel veel liefde en doorzettingsvermogen en vooral moed om opbouwend met kritiek en confrontatie met jezelf om te gaan.

Succes op je pad naar een briljante toekomst! Sorry homie, maar je overschat de emotionele impact van reacties van anonieme 17 jarigen op het internet. Dat is wat we mannen leren op deze website. We leren mannen om zelfvertrouwen op te bouwen, te stoppen met bitchen en de wereld de schuld te geven van hun problemen, maar om actie te ondernemen en hun leven te verbeteren.

Wat eraan klopt, is dat niet alle mannen deze trucs nodig hebben. Als je al een goed liefdesleven hebt en populair bent bij vrouwen, dan heb je deze website niet nodig. Veel mannnen hebben echter nog niet het succes met vrouwen wat ze willen, dus die hebben wel advies nodig. Het tweede punt waar je de plank misslaat, is je aanname die je hier tussen de regels door maakt , dat trucjes gebruiken en technieken leren, slecht is. Ze verwachten zeer veel van hun toekomstig vriendje. Ze bedoelen dan ook vaak ja als ze neen zeggen.

Hij moet, een goede baan hebben, een blanco strafblad, van goede afkomst zijn,. Hij moet haar voldoende aandacht geven. Want al die prinsessen van vandaag, willen dat de mannelijke kandidaten hun tonen dat ze het echt waard zijn, want dat zij de enige zijn.

Hij moet haar zowiezo mooi vinden, hoewel zij zeggen dat het om nooit het uiterlijk gaat. Hij mag geen problemen hebben en de hare willen oplossen. Kinderen en een huis geven, en het leven dat zij echt wil, en daar je nikkel voor afdraaien En dan pas , gaan ze nadenken of ze je wel zien zitten.

Als ze dan uiteindelijk al hun trucken uit de kast halen en de andere bezwijkt voor haar charmes. En mannen gaan volledig bloot…tot zelfs op hun ziel, dan kan het zelfs zijn, dat iets de meiden toch stoorde en mannen plots een stalker gaan lijken terwijl ze niet weten wat ze misdeden omdat ze ook niets fouts deden natuurlijk Jongens, wees vooral jullie zelve.

Want meiden lijken een 5 jarenplan aan aandacht te vragen en dan pas hun keuze te willen maken. En …life goes on, tijd staat niet stil. En als je jezelf zo erg moet uitsloven, dan ga je een geval krijgen dat helemaal niet is wat ze lijkt, omdat van haar kant geen moeite kwam.

En 5 jaar worden plots 10 jaar …En op het einde van het verhaal ga je dan de onmens zijn die viel voor de charmes van iemand die jou echt leuk vond. Want uiteindelijk zijn zoveel jongens hun aan het uitsloven voor iemand die op iets moois lijkt, maar dat enkel voor die dag is , na zware veranderingen, en enorme inspanningen , die nooit gaan blijven duren, en misschien mis je net daardoor , degene die jou net erg leuk vond. Natuurlijk zijn er ook andere , minder erge meiden.

Je hoeft heus niet iets te worden wat je niet echt bent, of foutloos , of perfect, iemand waar echte liefde wederzijds is, neemt dat er heus wel bij. Wellicht heeft iemand een tip voor me.

Maar we hebben het leuk.. De eerste ging fout omdat haar toemalige vriend vreemd was gegaan en de laatste sloeg haar voor de kanis om het zomaar is te zeggen. Lang verhaal kort ik date nu weer sinds begin dit jaar met haar. Vaak zat inmiddels seks gehad, leuke uitjes etc etc. Maar ik kan er geen hoogte meer van krijgen en ik ben zo stom geweest om die chick te vertellen wat ik voelde.. Nu heeft ze mij verteld dat ze het nog niet weet maar wel super veel van me houd, ze vind me leuk en nadat ik het had verteld wil ze weer met me afspreken.

Maar ze zegt erbij geef me de tijd om alles op een rijtje te zetten. Ik denk dan serieus?? Je weet toch wel of je gevoel voor iemand heb nu inmiddels ja of nee? Ik ga dus weer vrolijk verder met lief doe en aandacht geven en haar vriendje te blijven spelen. Maar ik ben een kerel en heb ook me trots.

Nu naar mijn vraag.. Oh ja ik vergat er nog effe bij te zeggen dat ze me ook letterlijk elke dag belt. Heb effe gecheckt op me belgegevens gemiddeld 20 uur per maand aan bellen met deze chick. Nou als een man mij opeens minder gaat zien, daar wordt ik niet blij van en heb om die reden het uitgemaakt met een paar mannen. Heel gevaarlijk spelletje en net wat ik zei, bij mij werkt het dus echt niet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Sander — 26 augustus Klik hier  om de 7 voorbeeldzinnen nu te downloaden. Is Het Normaal en Natuurlijk? Hoe je vrouwen op een natuurlijke manier versiert Tim Veninga , 26 oktober Luuk 27 augustus at Sander 28 augustus at Erik 9 december at Sander 13 december at Roy 28 augustus at Toni 29 augustus at Sander 1 september at Chunk 4 september at Sander 6 september at Jessey 20 februari at Sander 24 februari at Hoi hoi een vrouwtje hier ik vind dit helemaal geweldig want vaak weten jongens niet hoe ze een meisje aan moeten pakken en hoe ze ze zouden moeten behandelen want dit zijn allemaal fijne dingen voor meiden en laten we eerlijk zijn meisjes doen dit ook bij mannen en als je dit leest als meisje zijnde kun je er ook je voordeel mee doen dus ik ben er voor ik heb er alleen een probleem mee als mannen dit gebruiken om meiden het bed in te krijgen of ze pijn te doen.

Sander 22 april at Davo 30 juni at Lezer 6 juli at Jasper 27 juli at Semmy 5 september at Iris 2 oktober at Sander 4 oktober at Sander 14 oktober at Dank voor je berichtje. Verder… Natuurlijk werkt die techniek van aantrekken en afstoten niet. Sander 22 oktober at Denise 12 december at Beste Sander, Allereerst wil ik je te kennen geven dat het toepassen van van trucjes een teken zijn van emoties die niet op waarheid gestoeld zijn.

Tim Veninga 12 december at Sorry, maar een pretentieuze woordkeus gaat je niet helpen. Even een paar van je niet onderbouwde aannames: Vrouwen prikken er zo doorheen. Heb je ooit een van mijn vriendinnen ontmoet?

Het zijn alles behalve onzekere tantes. Dus samengevat… je trekt conclusies over iets waar je totaal geen verstand van hebt. Sander 12 december at Hi Denise, Zal even niet ingaan op wat je zegt over manipuleren dat doet Tim wel.

Waar je best NEE tegen mag zeggen. Dat je zoiets als manipulatie afdoet terwijl het grenzen stellen is… pff. Anita 27 oktober at Hey mannen, Ik wilde even zeggen dat jullie absoluut helemaal gelijk hebben!

Het maakt me niet uit dat sommige mensen denken dat dit mindfucken is. Ik wil jullie kronen. Bedankt voor het lachen. Sander 28 oktober at Dankje Anita voor je reactie. Goede vraag die je stelt. Als je in de tussentijd meer wil weten, google even naar Matthew Hussey: Rick 17 december at Sander 17 december at Haha, nee helaas kan dat niet. Daar moeten we een grens hebben omdat we ouder zijn. Hi, Ik wil graag iets willen weten over een vriendinuitvragen.

Sander 3 januari at Lees dit, dan weet je wat je hebt fout gedaan je bent te lief: Engelbert Cattoir 3 januari at Hoi, Ik ben al enige tijd verliefd op een leuke vrouw.

Met vriendelijke groet, Engelbert Cattoir. Sander 4 januari at Wees oprecht, vraag haar gewoon een keer uit. Henk 6 januari at Beste Sander, ik ben al lange tijd verliefd op een meisje en we praatten vaak met elkaar en stuurden vaak lieve berichtjes naar elkaar toe etc. Sander 7 januari at Sander 11 januari at Laat het echte versieren over aan de experts. James 2 februari at Sander 3 februari at Hee James, Er kunnen een paar dingen aan de hand zijn.

Sander 2 maart at Verax 12 maart at Hey Sander, Ik heb een klein probleem. Sander 13 maart at Hey, Op je leeftijd zou ik eerst gewoon focussen op sporten en je school. Pieter 15 april at Sander 17 april at Hee Pieter, Je zegt dat je verliefd bent, dat je hart gebroken is en je weet niet hoe je haar moet laten weten dat je verliefd bent.

Je praat nu met haar uit wanhopigheid omdat je haar wil , niet omdat je het leuk vindt. Pieter 27 april at Kim 18 mei at Sander 18 mei at Thomas 15 juni at Sander 16 juni at Focus op andere meiden. Je merkt snel genoeg dat ze dan helemaal niet meer zo speciaal is.

Thomas 16 juni at Stefan 4 juli at Silke 26 juli at Vrouw 15 augustus at Sander 16 augustus at Lebalz 22 augustus at Sander 22 augustus at Zeker als ze het zelf heeft gezegd. Plus het hele familie ding is awkward. Iemand 13 september at Hey Sander, Geweldige tips! Sander 13 september at Tim 28 september at Sander 28 september at Hi Tim, De enige manier waarop je weer aantrekkelijk voor haar kan worden, is als je méér afstand neemt van haar en laat zien dat je zonder haar ook gelukkig kan zijn.

Daniella 21 november at Thibault 10 april at Daan 16 april at Grtz en keep up the good work! Mohawk 5 mei at Sharon 7 juli at Peterhot 18 juli at Ralph 22 juli at Sander 23 juli at Ralph 31 juli at Sander 1 augustus at Heb je er ook al over nagedacht dat ze je misschien niet leuk meer vindt?

eerste keer sex film meisje vingert zichzelf klaar

Klussen in natura maastricht erotische massage


eerste keer sex film meisje vingert zichzelf klaar